![]() |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Hmmm...ska man betala dricks för att personalen har dålig lön
![]() ![]() För min del gäller det senare iaf! Yanna |
#2
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ska vi blanda in USA i diskussionen så tjänar man skitdåligt i hotell-restaurangbranschen där. Har en vän där som jobbar på förstklassigt hotell och tjänar 7$/h. Där lever man på dricksen. Får man ingen, tillfrågas gästen om servicen varit undermålig. Skulle man göra detsamma i Sverige skulle väl gästen be att få tala med restaurangägaren - och klaga på girig servitris ![]() För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön! |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Dricks ska överhuvudtaget vara till person o inte till alla i arbetslaget. Låt oss säga att jag varit på restaurang och ätit en gudomlig middag som varit mer än perfekt...samtidigt har servitören varit nonchalant och gett mig dålig service, då skulle jag vilja att min dricks gick till kocken o absolut inte till servitören! Isåfall..om jag kallar in kocken o vill ge honom en slant...då känns det helt plötsligt lite dumt o fel....näää bort med dricksen...jag kan berömma kocken eller servitören ändå, för det är väl tanken som räknas o inte kronorna? ![]() Jag kan tänka mig att det finns andra åsikter än mina, men att dom kan ha att göra med vilken inkomst man har själv. ![]() ![]() Yanna |
#4
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Yanna |
#6
|
|||
|
|||
![]()
För egen del ser jag gärna ett avskaffande av drickssystemet i Sverige och istället höjd månadslön![/quote]
Jag håller helt med dig! Jag har följt debatten och tänker att det finns många andra arbeten idag som anses "underbetalda". Inte får dom någon dricks för väl utfört omhändertagande av en patient på t ex sjukhuset. Detta är givetvis ett exempel men hoppas ni förstår vad jag är ute efter ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Enklast för alla parter är att avskaffa detta numera helt föråldrade och synnerligen omoderna system med att lämna dricks. En bit tillbaka i tiden bygde det på att den mer bemedlade efter eget gottfinnande gav den mindre medlade en "skärv" av kanske två skäl; a) visa en uppriktig uppskattning och/eller b) visa vem som har makt att avgöra om en "skärv" ska lämnas.
Jag kan inte komma ifrån att det finns ett betydande inslag av dessa motsägelsefulla synsätt i det drickssystem vi tillämpar och uppriktigt; jag känner mig oerhört kluven!! Talet om att det är ett sätt att visa uppskattning håller inte! Vi anlitar ju dagligdags här och i Grekland en rad personer som utför förnämliga tjänster och är väl värda en uppskattning - men med pengar!!?? Det är för "billigt" i vårt s.k. moderna samhälle! Därtill känns det ytterst olustigt för mig som kund att veta att att vissa grupper anställda har lägre lön därför att man räknar med att dessa ska få ett antal "skärv" av mig som kompensation. Det blir alltså upp till mitt godtycke om vederbörande anställd får "full" lön! Efter många resor till Grekland och till andra länder har jag kommit på en enkel metod; lämna konsekvent dricks om det handlar om bordsservering. Visst - ibland kan man ibland önska mer av den som serverar, men vem vågar med gott samvete påstå att den är 100 % varje dag på jobbet och gör allting rätt? Förmodligen ingen! Vem ska då avgöra vad som ska hända den dag man inte är 100%? Jag genom att strunta i att lämna dricks och ge vederbörande en lägre lön? För mig är det enkelt! Jag ställer personligen inte upp på att vara dömande på lösan grund men accepterar att det finns ett system som jag måste hantera, dvs. genom generell dricks! Men - framför allt; Avskaffa dricks!! /Anders |
#9
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() ![]() |
#10
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
![]() Citat:
Citat:
Citat:
![]() Citat:
Citat:
Citat:
En ny företeelse som jag inte noterat tidigare: När vi lämnat betalning för notan och det inte varit jämna pengar har vi vid flera tillfällen och på olika ställen fått frågan om vi skulle ha växel tillbaka. Kanske ett sätt att indirekt fråga om växeln var att anse som dricks... IngegerdN (som kom hem från Rethymno för 3 dagar sedan) |
#11
|
||||
|
||||
![]()
Har slutat lämna dricks i Grekland sedan 4 år tillbax. Har märkt att det uppskattas mer att komma tillbax nästa kväll än att man länar kvar nån Euro i skålen...
|
#12
|
||||
|
||||
![]()
Jag orkar inte läsa allt som skrivits sen sist, men VAR (OM) i Grekland tjänar man över 18 papp? "Min" servitör får efter mycket slit och fullarbetstid, med en ledig dag per vecka, ut ca €1000 permånad i högsäsong och €850 vintertid. Många tavernaägare förlitar sig helt på att personalen får dricks och betalar månadslöner därefter. Andra tavernaägare stoppar all dricks i sin egen ficka om inte gästen stoppar den i servitörens.
Vi (lokala) ger aldrig dricks om någon av ägana till tavernan serverar oss, men alltid om vi har en servitör vi uppskattar, Vi lämnar även till kökspersonal i de fall vi upppskattar maten men mpste då uttrycka oss tydligt om vårt gillande. Jag personligen trycker gärna pengarna i handen på uppskattad personal, min grek lägger pengarna på bordet till allas fördelning. Vi jobbar(har jobbat i branchen och vet hur mycket man får slita för lönen och delar därför med oss av vår egen slitlön vid de tillfällen vi går på "lokal", trots att vi själva lever på grekiska löner. Jag är precis som IngegerdN och Yanna uppmärksam på ställen som försöker blåsa "turister" och skyr dem som pesten om det inträffar. //Kikh //Kikh |
#13
|
||||
|
||||
![]()
vi lämnar alltid dricks på tavernor i Grekland. OM maten/sevicen varit bra. Som regel 10 % . Maten är så billig så det blir ändå superbra pris på en middag, tycker vi.
I år märkte vi dessutom av att vi dricksade. Vi blev bjudna på extra dricka, efterrätter och busungen fick godis när vi återkom fler kvällar. Alltså inte sånt som alla fick utan ytterligare extra... Taxichaufför får dricks om jag vet att priset är själigt. (brukar kolla upp vad priset ska gå på innan vi åker). Och städerskan får också dricks när vi åker om hon varit bra (vilket hon oftast är). Vi går sällan på barer, men OM det händer får dom dricks IBLAND. Om dom ansträngt sig. Som i år. Dom gjorde helt underbara dekorationer på våra drinkar och busungen fick en supersnygg drink i precis den färgen han ville ha med en dekoration av en båt (gjord av melon, sjöjungfru, segel och körsbär). |
#14
|
||||
|
||||
![]()
Nefeli drinkar
![]() ![]() ![]() Riitta ![]() |
#15
|
||||
|
||||
![]()
Åh det såg mumsigt ut...
![]() ![]() MVH zakka |
#16
|
||||
|
||||
![]()
ja men exakt såna fick vi de kvällar vi var där... busungen ÄLSKADE det. Och dom fick dricks...
|
#17
|
|||
|
|||
![]()
Tack för alla råd och åsikter.
Som någon ovan skrivit, i USA har serveringspersonal låg lön men inklusive den dricks som sedvänjan är det hyfsat bra betalt. Speciellt bartenders gör bra pengar, normalt dricks är 1 dollar per drink och det är inte ovanligt med 1-200 dollar per kväll. Stora lokala variationer dock. Vad som inte är så känt är hur man ger dricks vid dålig servering. Det är att betala exakt och lämna 1 cent på bordet. Det betyder att du känner till att man ger dricks men att du inte är nöjd. Jag har själv gjort det en gång på tolv år. Anledningen vara att jag fick kall mat och servitrisen skyldde på kocken! Eldorado |
#18
|
|||
|
|||
![]()
Har bodd en del år i USA, men dette var helt ukjent for meg (også).
|
#19
|
||||
|
||||
![]()
Går ofta ut o äter ensam, o då är det ibland inte säkert att restaurangen vill ge samma service som till större sällskap. Om jag varit nöjd med mat och service så lämnar jag som regel 10-15% i dricks på restaurang, vare sig det är i Sverige eller Grekland. Dessutom återkommer jag naturligtvis gärna till samma restaurang fler ggr, o vid nästa besök brukar servicen VERKLIGEN vara på topp om personalen vet att man visar sin uppskattning... Visst heter det i många branscher att "serviceavgift är inkluderad", men det är få som misstycker till att man lämnar lite extra i dricks!
Senast redigerad av giottoni den 2012-06-26 klockan 08:26. |
#20
|
|||
|
|||
![]()
Følgene annonse på et nettforum igår;
(18-35years) AT LEAST ENGLISH SPEAKING... LOOKING FOR DAY AND NIGHT STAFF. 6 DAYS A WEEK USUALLY SUNDAYS OFF. DAYS HOURS ARE 10-6 AND NIGHT HOURS 6-2 DUTIES REQUIRED FOR THE NIGHT ARE BAR TENDING, GENERAL CLEAN UP OF THE BAR AND TENDING TO CUSTOMERS. DAY DUTIES ARE CLEANING OF THE BAR, BRUSHING, MOPING, STRAIGHTENING OUT ETC FROM THE NIGHT BEFORE, GETTING READY FOR THE NIGHT. THERE IS NOT A LOT OF CUSTOM IN THE DAY, AND THIS IS WHY THERE IS MORE CLEANING INVOLVED TO PREPARE FOR THE NIGHT SHIFT AS WE GET REALLY BUSY. 30 EUROS A SHIFT.Dette betyr en timebetaling på ca 3,60 euro per time og så skal vi ikke betale dricks/tips? ![]() |
![]() |
|
|