![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
![]()
Det borde nog vara en ny tråd om maträtten Moussaká! Men... jag lagade moussaká redan på 70-talet med inspiration av Carl Butlers Kokbok. Han hade ingen potatis i rätten, saltade inte auberginerna och stekte dem i olivolja. När jag stekte skivorna gick det åt massor av olivolja, för att få dem så gyllenbruna, som han fått till.
Nu saltar jag skivorna över ett durkslag under några timmar, torkar av dem och steker dem med mycket lite olivolja i en mycket het panna. I Butlers nyare grekiska kokbok, hittar man den kryddsättning som är perfekt. Béchamelsåsen bör också innehålla muskot och 2 uppvispade ägg för att göra den fastare. Köttfärssåsen är den traditionella men bäst smak blir det med lammfärs. På Kreta gör jag halva formen med potatis i botten, eftersom våra grekvänner vill ha det så. I Sverige blir det utan potatis. I lördags hade vi fest tillsammans med f.d. arbetskamrater. Mezé till förrätt och moussaká som huvudrätt och inlagd kvitten, persika och vindruvor tillsammans med en klick youghurt- / Jannis |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Carl Butlers kokböcker har alltid varit mina favoriter också
![]() ![]() Riitta ![]() |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Han är en riktig guru på området.
Eva |
#5
|
||||
|
||||
![]()
Starta gärna egna trådar om kokböcker, mousaka och annat som inte har med ämnet att göra.
|
#6
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Monica ![]() |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Vågar man säga det här, det är inte maten utan bemötandet som ger mig favoritställen. Har inte en enda matbild från mina resor (dock en frukostbild). Har aldrig fått något jag tyckt varit direkt dåligt och aldrig blivit magsjuk så maten är OK men inte så viktig för att resan till favorit landet skall kännas lyckad.
|
#8
|
||||
|
||||
![]()
För mig är det både mat och bemötande. Tror dessutom att de går hand i hand. Jag är passionerat förtjust i grekisk mat och skulle klara mig mycket länge på den. Eva
|
#9
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
#11
|
||||
|
||||
![]()
Underbart att få ett sånt bemötande !!
|
#12
|
|||
|
|||
![]()
Ska man dra en slutsats av denna tråd då med rubriken "Dålig mat i Grekland" så upplever vi Kalimeravänner inte egentligen att vi får det...Vi äter bevisligen på rätt ställen
![]() ![]() Lissi |
#13
|
||||
|
||||
![]()
För min del har jag då fått dålig mat ibland ... Men jag lägger den nog inte på minnet, jag letar upp något bättre istället och minns hellre det
![]() Dessutom skulle jag inte vilja peka ut en enskild taverna, den ska i princip ha fått ägnat sig åt systematiskt bondfångeri för att jag skulle vilja göra det. Genomslagskraften på internet är så stor, jag vill ha ordentligt på fötterna för att varna för en taverna/ett pensionat m m. |
#14
|
|||
|
|||
![]()
Tack Eva för receptet på moussaka, det ska testas till höstens greklandskväll.
|
#15
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
#16
|
|||
|
|||
![]()
Det är väl bara En Plo i Chania vad jag vet som blivit "uthängd" här. Säkert med rätta.
Lissi |
#17
|
||||
|
||||
![]()
Jannis det är på Kreta jag lärt mig tycka om Moussaka så det är nog därför jag vill ha potatis i den. Den godaste har jag också ätit där. Jag har som du ser också ägg och muskot i såsen men då bara äggulor eftersom jag använder vitan till auberginerna. Jag gillar också att göra den på lammfärs men då får man vara ändå försiktigare med fettet eftersom lammköttet är fetare. Om man nu inte vill ha den lite oljig. Jag har personligen lite mer svårt för det nu på äldre dagar än när jag var yngre.
Vill man inte steka potatisskivorna kan man koka potatisen några minuter istället och sen skiva den. Momentet går då kanske lite snabbare. Det här med kryddning är ju också alltid lite individuellt men vinet lyfter såsen till en annan dimension så det bör man inte hoppa över. Det är länge sen jag lagade moussaka men det brukar bli några ggr speciellt under höstkvällarna. Jag vet att receptet låter lite omständigt men det går egentligen ganska snabbt att göra den ändå. Bra mat får ta tid. Eva |
![]() |
|
|