![]() |
#1
|
||||
|
||||
![]()
Saganaki kan smaka himmelskt gott, men det är inte sällan man blir besviken. En favorit – som alltid är god - är flamberad saganaki. Vi har ätit saganaki som flamberats i metaxa, och i ouzo. Den med ouzo är godast, tycker vi.
![]() Flamberad saganaki är inte vanligt, men heller inte ovanligt. På Patmos finns en taverna dit folk kör långt för att äta flamberad saganaki. Tavernan ligger vid Lambi beach som ligger på nordöstra Patmos. På bilden ovan ser ni flamberad saganaki på just den tavernan. I Sverige kan man köpa ost som heter saganaki, men i Grekland finns det ingen ost som heter saganaki. I Grekland används olika slags hårdostar, till exempel graviera och kefalotiri, och ibland görs saganaki på fetaost. Namnet ”saganaki” kommer från den lilla stekpannan som maträtten tillagas i, och det behöver inte vara endast ost. Andra rätter som har saganaki i namnet är ”Mussels saganaki” och ”Shrimps saganaki”. ![]() Mussels saganaki. |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Vi fick nu i april en favoritrestaurang i Nafplio, Mezedopoleio O Noulis, där hade de en väldigt god flamberad saganaki. Vi besökte stället två gånger och första gången vi beställde saganaki hörde vi plötsligt knackningar i fönstret och tänkte lite vad är nu detta? Vi satt ute i gränden. Men sen när vi fattade kolla vad som pågår fick vi se att kocken stod inne och hade tänt på saganakin. Så då hann vi inte fota. Däremot gjorde vi det den andra gången. Fär oss var detta bästa matstället i Nafplion.
![]() / Anne ![]() |
#3
|
|||
|
|||
![]() Är interiören på denna taverna från Meganissi ? Känner igen den SÅ väl på något sätt ! / Hasse ![]() |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Nu skall jag se om jag kan få in några bilder på den goda flamberade saganakin på Mezedepoleio O Noulis i Nafplio. Kanske den godaste saganakin jag har ätit.
![]() [IMG] Och slutresultatet: [IMG] / Anne ![]() |
#5
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Jag som är tokig i blommor var bara tvungen att ta denna bild på tavernans blommor. Birgitta. |
#6
|
||||
|
||||
![]()
Där kan man sannerligen snacka om flambering!
![]() Har aldrig sett något liknade, och jag förstår att den var god. ![]() |
#7
|
||||
|
||||
![]()
Ja, den var god liksom all annan mat vi åt där. Kocken är medlem i grekiska kockklubben eller vad det nu kan heta.
![]() ![]() / Anne ![]() |
#8
|
|||
|
|||
![]()
Alala! Var i Napflio ligger restaurangen? Vi ska dit igen i sommar och vill gärna pröva flamberad saganaki. Vanliga friterade är annars en favorit.
|
#9
|
||||
|
||||
![]()
Vi fick en otroligt god flamberad Saganaki-ost i Barbati på Korfu.
En sån har vi inte lyckats hitta igen. Min guube är helt galen i denna rätt och fick en gång ett stort foto på en Saganaki (Riktiga Vykort) från några vänner, i brevlådan. Jag har berikat honom med ett armband med detta ord. Det ska bäras vid varje resa..har jag bestämt ![]() ![]() På en restaurang i Parga kallades han därför för Mr. Saganaki av personalen ![]() ![]() / Kajja ![]() |
#10
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Noulis finns på Moutzouroudi 22, i en gränd kanske 500 m från Syntagma square. Blev vårt favoritställe, allt var så fräscht och gott! ![]() / Anne ![]() |
#11
|
|||
|
|||
![]()
Ja Alala - vi har besökt Napflio varje år de senaste 20 åren. I början tillbringade vi mest tid i Tolo och gjorde små avstickare till Napflio. Det blev mest sol och bad när barnen var små. Under senare år har vi varit allt mer i Napflio. Hittat bra restauranger, boutiquer, kryddbodar, vinhandlare osv. I år åker vi dit två gånger. En gång i juni och en i september. Ska försöka hitta Noulis och testa flamberad Saganaki då. Tack för tipset!
|
#12
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
#13
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() ![]() Citat:
![]() ![]() Citat:
![]() / Anne ![]() |
#14
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() |
![]() |
|
|