Kalimera Grekland

Gå tillbaka   Kalimera Grekland > Om Grekland > Mat & Dryck

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
  #3  
Gammal 2024-06-23, 11:26
Getpinglans avatar
Getpinglan Getpinglan är uppkopplad nu
 
Reg.datum: maj 2013
Ort: Stockholm
Inlägg: 835
Standard Sv: Moussakareceptet på Kalimera

Här kommer Fedons recept på Moussakàs (som är det grekiska namnet, han poängterar s:et) , som i originalet är för 8-10 pers, men jag behöver bara hälften, vilket jag måste skriva upp, och delar med mig till er, hoppas han tillåter, källan är alltså från Fedon Lindbergs "Fedons grekiska" (2004) som är slut på förlaget, men några ex finns på Bokbörsen. Fedon är uppvuxen i Grekland, men flyttade sedan till Norge, och kokboken är översatt från norska. Inledning på 30 sidor om grekerna och maten och t o m en snabblektion i det grekiska alfabetet. Härliga foton av Mats Widén.


4-5 portioner

1, 25 kg aubergine (3-4 st) (man kan också använda hälften zucchini, ska testa med 2 auberginer och 2 zucchini)
0,5 dl olivolja
1 liten finhackad lök
1 vitlöksklyfta, skuren i tunna skivor
400 g nötfärs (gärna hälften lammfärs)
1 burk krossade tomater
1/4 tsk fruktos
salt och svartpeppar
1 äggvita
2 msk finhackad persilja
1 dl riven ost (gratängost)
3 msk riven parmesan

Sås:
2,5 dl gammaldags mjölk eller sojamjölk
maizenamjöl (ingen angivelse, kanske 1 tsk)
1/2 msk smör
1 äggula
salt och svartpeppar

Servera med Grekisk sallad (se sid 97 skojar bara). Fedon anger gurka, kvisttomater, rödlök, grön paprika, svarta oliver & fetaost. Dressing: olja, vinäger och oregano.) Och om man vil l- ägg.

Kali orexi!

/Getpinglan
Svara med citat
 


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av



Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT