Kalimera Grekland Amorgos.

Agia Anna beach på Amorgos
Badparadiset Agia Anna ligger cirka 3,5 kilometer nedanför Chora. Vägen mellan Chora och Agia Anna är en av de vackraste jag känner till, det kittlar i magen när man sakta glider ner med mopeden - helst ska motorn vara avstängd - alla sinnen går på högvarv, så vackert tänker man, så fantastiskt vackert. Panoramavyn över havet och Amorgos bergiga och karga kustlinje är minst sagt häpnadsväckande.

 

Agia Anna. Kloster. Amorgos.

Agia Anna. Klostret Panagia Hozoviotissa ligger strax under den högsta klippan.

 

När havet ligger spegelblankt känns det nästan trolskt när man tittar bortöver kusten, och man förstår varför just Agia Anna valdes som inspelningsplats för filmen Det stora blå. Vyn över Agia Anna är en av de mest tilltalande på hela ön.

 

Snorkla vid Agia Anna beach. Amorgos.

Det fantastiska snorkelvattnet i Agia Anna.

Agia Anna består av flera mindre strandremsor med klappersten, några småklippor och en större utskjutande klippavsats. Vad som gör Agia Anna till ett så populärt bad är framförallt klipporna, snarare än strandremsorna. Och det mytomspunna havet förstås. Om havet är stilla, vilket händer, vet jag ingen bättre plats att bada på.


Agia Anna är min absoluta favorit för snorkling i Grekland.

Agia Anna är min absoluta favorit för snorkling i Grekland. Klostret Panagia Hozoviotissa uppe till höger.

 

Vattnet är kristallklart och det finns mycket att se runt klipporna, så glöm inte snorkel och cyklop. Skugga är en bristvara och det blir ruggigt hett om skallen efter en stund. Men vattnet är nära och snart är det glömt. Om du simmar ut en liten bit och vänder blicken upp mot bergen till höger ser du klostret Panagia Hozoviotissa. En syn som kan göra vem som helst religiös.

 

Agia Anna. Klippor. Strand. Amorgos.

Agia Anna.

 

Till Agia Anna tar du dig med eget fordon eller med buss som utgår från Chora. Det finns ingen taverna, men väl en litet kafé vid parkeringsplatsen som säljer mackor och förfriskningar. Klostret ligger till vänster, men syns i på bilden.


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera