Kalimera Grekland Amorgos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Vandra från Chora till Profitis Elias på Amorgos
Det vita kapellet som nästan kan anas under pilen heter Profitis Elias och har gett namn till berget vi ska bestiga. Till höger syns Chora. Bilden är tagen från Minoa ovanför Katapola strax före solens nedgång.

 

Vandra från Chora till Profitis Elias på Amorgos.

 

Vandringen börjar strax efter Chora på vägen mot Egiali. Smidigast är att köra ända fram och parkera vid grishuset där vandringen har sin början. Har du inget eget fordon tar du bussen till Chora och går längs vägen till du ser grishuset (se bild nedan). Vandringen är ganska enkel och tar cirka en timme. Ta med mycket vatten. Ha noga koll på vädret, det är inte ovanligt att toppen är molnbeklädd och då är det mycket svårt att se var man går.

 

Här börjar vandringen till Profitis Elias.

 

Här svänger vägen vänster mot Egiali. Du svänger höger och följer pilen. Där börjar en gammal åsnestig som troligen var huvudled mellan Chora och Egiali en gång i tiden. Följ stigen en liten bit tills du kommer fram till en grind. Öpnna grinden och gå vidare. Du är nu på 360 meters höjd. Fortsätt stigen fram. Titta hela tiden efter röda pluppar och stenrösen.

Till en början finns en tydlig stig att följa, senare under vandringen vägleds du av stenrösen, röda pluppar och blågröna märken. Jag rekommenderar att du håller koll på marken under hela vandringen. Titta efter stenrösen och röda pluppar. Det lönar sig. De blågröna märkena kommer senare när det inte finns någon stig att följa. Om du mot förmodan skulle tappa bort dig är det ingen ko på isen, gå bara uppåt, du når målet ändå. Men det är ju mycket enklare om du följer stigen. :-)

 

Vandra från Chora till Profitis Elias på Amorgos.

 

När du gått en stund ser du två murade cirklar framför dig. Här bor massor med getter. Följ cirklarna som jag gör på bilden. Glöm inte bort röda pluppar och stenrösen.

 

Katapola sett 500 meter över havet.

 

Du är nu ganska högt upp (cirka 500 m) och utsikten är formidabel. Har du tur är vädret lika bra som när vi gick hit. Katapola syns nere i bukten. Visst är det vackert!
Profitis Elias. Vandra.

 

Ta sikte på fyra telefonstolpar. Du ska svänga höger mellan första och andra stolpen. Obs! Enligt uppgift är telefonstolparna borta sedan jag tog bilderna, men du kan säkert ändå ana hur du ska gå.

 

Vandra. Profitis Elias.

 

Här svänger du höger. Stigen blir allt mindre för att snart försvinna helt. Härifrån har du cirka 20 minuter till toppen. Ha noga koll på stenrösen. Strax kommer du att se blågröna märken på stenarna. De är ganska slitna och ibland svåra att se. Gå uppåt och titta nog efter märkena. Jag är lite tjatig, jag vet, men det är för ditt eget bästa. :-)

 

Kapellet vid Profitis Elias. Amorgos.

 

Fortsätt upp, upp, upp. Utan förvarning dyker kapellet upp och du är framme. Jippie! Du har klarat det! Grattis! Där Camilla står är det 698 meter ner till havet. Kliver du upp på taket passerar du 700 meter.

Härifrån ser du hela Amorgos. Har du inte varit förälskad i Amorgos tidigare kan jag garantera att du blir det nu. Om du vänder blicken till vänster ser du den lilla ön Nikouriá, tittar du ner till höger (ujujuj, det är otäckt) ser du det stora blå och stigen som går mellan klostret Panagia Chosoviotissa och Egiali. Den vandringen är inte heller dum, tar bara fem timmar. :-)

 

Chora och Katapola på Amorgos.

 

Om du vänder blicken bakåt åt det håll du kom ifrån har du denna fantastiska vy. Chora till vänster, Katapola till höger. Detta är en av mina absoluta favoritvyer, ändå är det ingenting om man jämför med utsikten åt andra hållet. Så vi vänder oss om och blickar ut över en av Greklands vackraste vyer: Amorgos the dragon!

 

 

Kalimera was here. Profitis Elias. Amorgos.

Kalimera was here!

 

Det här den vackraste vy jag någonsin har sett. Att stå här och blicka ut över havet och det dramatiska landskapet gör en mållös. Har man tur - som på bilden - är det molnfritt, vindstilla och tyst.

Man känner sig så liten. Och så lycklig. Jag hoppas att fler får möjlighet att uppleva samma vy och samma lyckokänsla. Det kostar bara en timme av livet. En timme som ger återbäring varje timme, varje dag, livet ut.


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera