Kalimera Grekland Amorgos.Minoa på Amorgos

Minoa är en av tre gamla städer på Amorgos, de andra två är Ancient Arkesini nedanför Vroutisi och Asfondilitis som ligger i bergen mellan Chora och Egiali. Ingen av städerna är bebodda idag.

 

Minoa ligger ovanför Katapola på Amorgos.

Minoa ligger ovanför Katapola, under den röda pilen.

 

Minoa tros ha varit bebott mellan år 1000 f.Kr. och år 400 e.Kr. Staden låg, eller ligger egentligen fortfarande, på ett berg ovanför Katapola. Man förstår verkligen varför man byggde staden just här, för från toppen av berget hade man stenkoll på allt som rörde sig till havs och till lands.

 

Den antika staden Minoa ovanför Katapola på Amorgos.

Den antika staden Minoa ovanför Katapola.


Av den gamla staden återstår inte mycket att se, i alla fall inte för en lekman. Det mesta ligger i ruiner. Du behöver inte ens gå in på själva utgrävningsområdet, såvida du inte brinner för arkeologi. Trots det tycker jag att Minoa är ett av Amorgos måsten, för utsikten över Katapola och ut över havet hör till de vackraste man kan tänka sig.

Utsikt över Katapola från Minoa på Amorgos.

Utsikt över Katapola från Minoa. Express Skopelitis har precis lämnat hamnen.

 

Som väl är går det en väg upp till Minoa så man slipper traska den branta backen upp. Vägen upp börjar i Rachidi, som är en del av Katapola. Vägen fortsätter sedan till den lilla byn Lefkes där tiden har stått stilla.


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera