Kalimera Grekland Amorgos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Katapola på Amorgos

Katapola är Amorgos mest trafikerade hamn och är i mitt tycke öns gemytligaste by. Redan när båten tuffar in i den hästskoliknande bukten känner man hjärtat klappa lite extra.

Efter några timmar i land kommer känslan av förälskelse sakta smygande, jag kan inte riktigt sätta fingret på varför, men det gör ingenting, känslan finns där och den behöver inga vetenskapliga förklaringar. En annan sak man direkt känner när man kliver av båten är att byn utstrålar lugn och ro. Man liksom går rakt in i en vägg av frid. Inte heller det går att förklara, det måste upplevas. Till och med solnedgången är speciell.

 

Katapola på Amorgos i Grekland.

Katapola på kvällen.

 

Katapolaborna lever för övrigt ett stillsamt liv, ordet stress verkar inte ha letat sig hit ännu. Alla verkar ta dagen som den kommer, något som även påverkar oss turister, efter bara några timmar i Katapola sitter man själv och dinglar med benen och frågar sig vad ordet stress egentligen betyder.

Det som kanske främst utmärker Katapola är närheten till havet. Var man än befinner sig är det inte mer än några meter till vattnet. Om vi ska vara riktigt noga - och det ska vi - så är Katapola uppdelat i tre små byar: Katapola, Rachidi och Xilokeratidi.

 

Segla till Katapola på Amorgos.

Xilokeratidi sett från Katapola.

 

Byarna binds ihop av en lång strandpromenad som avslutar den lagunliknande bukten. Katapola är den del där båtarna lägger till, Xilokeratidi är den del som ligger mittemot själva Katapola och Rachidi ligger mittemellan. Men för enkelhetens skull kallas alltsammans kort och gott för Katapola. Från Katapola är det cirka 5 kilometer till Chora, och cirka 20 kilometer till Egiali.
Byarna Katapola, Rachidi och Xilokeratidi på Amorgos.

Katapola, Rachidi och Xilokeratidi är lika med Katapola. På berget till höger ligger den antika staden Minoa.

 

Byn är smal, hamnen och hamnpromenaden dominerar, det finns ytterst få gator och gränder, nästan hela byn ligger längs vattnet, trafiken är minimal, det finns nästan ingenstans att köra. Längs bukten ligger tavernor, kaféer och små barer på rad. Flera av dem är alldeles oemotståndliga.

Majoriteten av byns pensionat, tavernor, resebyråer och affärer ligger i själva Katapola. I Rachidi finns en affär och ett fåtal pensionat och i Xilokeratidi finns ytterligare tavernor och pensionat. I Xilokeratidi ligger baren Le Grand Bleu där man tidigare visade filmen Det stora blå varje kväll, men sedan sommaren 2014 är den möjligheten borta. När det gäller tavernor så gillar jag Mouragio allra mest. Den ligger där färjorna lägger till. Gillar du pizza så finns det ett mycket bra ställe att äta på: Captain Dimos som ligger på Katapola-sidan.

 

Läs om bergochdalbanan på Amorgos här »

 

Taverna Mouragio i Katapola på Amorgos.

Taverna Mouragio i Katapola.

 

I den stundtals livliga hamnen trängs fiskebåtar med hyrda segelbåtar. När en färja är på ingång är det full rulle i hamnen, alla verkar vara på benen: nyfikna turister, rumsuthyrare, stackarna som ska åka hem, och sådana som jag, som aldrig kan få nog av att möta upp båtar på väg till hamn.

Roligast är det när Express Skopelitis kommer, du förstår varför när du är på plats. Express Skopelitis är för övrigt den största sevärdheten i Katapola. Vill du se Katapola från ovan tar du dig upp till Minoa varifrån man har en fantastiskt utsikt.

 

Stranden i Katapola på Amorgos.

Stranden som sträcker sig från Katapola till Xilokeratidi.

 

Bästa stranden i Katapola är Maltezi beach, dit kan du gå till fots eller åka badbåt. Strax nedanför Eleni Rooms, sista huset till vänster om hamnen, finns en sandstrand som inte är helt dum. Många som bor hos Eleni tar ett morgon- eller kvällsdopp här.

Längs strandpromenaden finns en strand (se bild ovan) som är helt okej vid rätt väder. Annars tar du bussen till Agia Anna och badar där.

 

Xilokeratidi och Katapola och där emellan ligger det stora blå på Amorgos.

Xilokeratidi och Katapola och där emellan ligger det stora blå.

 

HOTELL I KATAPOLA

Utbudet är nästan lika stort som i Egiali. Flest boendealternativ finns i den del som heter Katapola, men det finns även pensionat i Xilokeratidi. Var man väljer att bo spelar ingen roll eftersom avstånden är korta. Nedan finns förslag på bra hotell i Katapola.

 

Boka Amorgion Hotel här »

Boka Pension The Big Blue här »

Boka Porto Katapola Pension här »

Boka Thomas Villas on the beach här »

Boka Eleni on the beach här »

 

Boka andra hotell i Katapola här »VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I KATAPOLA

 

Missa inte Maltezi beach när du reser till Katapola på Amorgos.

Missa inte Maltezi beach, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera