Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Santorini i Grekland

Santorini in English. Santorini suomeksi.

Santorini är den sydligaste ön i ögruppen Kykladerna. Här bor cirka 15 550 personer, den huvudsakliga sysselsättningen är turism, fiske och vintillverkning. Till ytan är Santorini 75 km2, den trettonde största ön i Kykladerna, ungefär i samma storlek som Serifos och Sifnos och cirka fem gånger mindre än Kykladernas största ö Naxos. De två närmsta grannöarna är Thirasia och Anafi.

 

Den spektakulära byn Fira på Santorini i Grekland får man inte missa.

Den spektakulära byn Fira på Santorini får man inte missa.

 

Från byn Imerovigli på Santorini är det en sagolik utsikt över vulkankratern, calderan och den vackra byn Oia.

Från byn Imerovigli är det en sagolik utsikt över vulkankratern.

 

De största byarna är Fira, tillika Santorinis huvudstad och dess administrativa centrum, Oia (uttalas Ia) som är öns kulturella centrum och Emborio där majoriteten av de bofasta grekerna bor. De populäraste charterorterna är Kamari, Perissa och Perivolos.

 

Byarna Oia och Amoudia får du inte missa när du reser till Santorini i Kykladerna.

Oia och Amoudia är också några av byarna du måste besöka när du är på Santorini.

 

Vill du läsa om Santorini på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Santorini. Den innehåller 22 A4-sidor, inklusive 67 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Thira, som Santorini officiellt heter (ej att förväxla med Fira, som är Santorinis huvudstad), är den mest spektakulära platsen i grekiska övärlden. Jag skulle till och med kunna dra till med en av de mest häpnadsväckande platserna i hela Grekland.

Ja, nästan i samma klass som klosterbergen Meteora på fastlandet. Även den mest härdade turisten häpnar vid åsynen av ön. De vanligaste fraserna man hör från turister är "otroligt", "fantastiskt", "makalöst", "detta är inte sant", "hur är det möjligt" och "tänk om mamma finge se detta".

 

Kamari med sina bra hotell, restauranger och långa strand är den populäraste charterorten på Santorini.

Kamari är den populäraste turistorten på Santorini.

 

Om det inte vore för öns dramatiska historia skulle Santorini vara en ö som alla andra. Tänk vad ett vulkanutbrott ändå kan betyda. För cirka 3 500 år sedan sjönk delar av Santorini ner i havet, då var det ingen som jublade. Idag besöks Santorini varje år av en halv miljon turister av precis samma anledning, och antal besökare ökar år efter år. Faktum är att Santorini är ett av Greklands populäraste resmål. Med all rätt, för det är en ö med unika byar, unika stränder och unika sevärdheter.

 

Caldera beach är en av de minst kända stränderna på Santorini.

Caldera beach är en av Santorinis minst kända stränder.

 

Santorini marknadsförs ofta som den sjunkna ön Atlantis, som Platon beskriver i två av sina filosofiska skrifter, nämligen dialogerna Timaios och Kritias. Det ligger naturligtvis nära till hands eftersom Santorini (åtminstone vissa delar av ön) faktiskt, precis som Atlantis, en gång sjönk till havets botten. På Santorini kan du bo på Hotell Atlantis, boka utflykten på resebyrån Atlantis, hyra bil hos Atlantis, äta på Restaurang Atlantis där du naturligtvis dricker vin som heter Atlantis.

 

Perissa med sina bra hotell, restauranger och långa strand är den populäraste charterorten på Santorini.

Del av den långa stranden i Perissa.

 

Här kan du se Santorinis 14 bästa stränder »

 


Om du aldrig varit i Grekland så har du säkert sett bilder från ön, i tidningar eller på vykort. När Grekland beskrivs i media visualiseras oftast texten med bilder från Santorini. Det säger en del om öns magi och skönhet. Men någon genuin ö är det inte tal om. Stora delar av Santorini är väldigt exploaterat och turistanpassat. Somliga tycker att det är lite väl mycket tingeltangel.

 

Utgrävningarna i Akrotiri får man inte missa om man vill lära sig mer om Santorinis historia.

Utgrävningarna i Akrotiri är mycket intressanta.

 

Men som väl är finns det oaser där det grekiska livet fortlever och det är synd att inte fler tar sig tid att upptäcka Santorinis andra sidor. Lite grovt kan man beskriva den norra delen som exploaterad och den södra halvan som turistanpassad, och på sina ställen helt genuin. Oavsett vad man tycker om Santorini så lämnar ön ingen oberörd, det går liksom inte att blunda för det magiska och spännande landskapet.

 

Nära den genuina byn Emborio på Santorini ligger den originella byn som  Castelli.

Nära byn Emborio ligger denna originella by som heter Castelli.

 

Gillar du att shoppa är det läge att ta med den tjocka plånboken. Här finns allt man kan tänka sig, och ibland även sådant man inte kan tänka sig. Bortsett från de sedvanliga souveniraffärerna, vilka det finns åtskilliga av, hittar du mängder med juveleraraffärer, klädboutiquer och konstgallerier. Om jag får föreslå något du ska köpa hem så är det vin från Santorini. Prova dig fram på vingårdarna, eller köp på någon supermarket, och överraska vännerna där hemma med ett unikt lavavin. Även honung och kapris från Santorini är värt att köpa hem.


Du kan läsa mer om Santorini via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Santorini är en av övärldens mest lättillgängliga resmål, välj mellan charter, flygstol, inrikesflyg eller båt. Apollo flyger direkt till Santorini. För dig som gillar att resa på egen hand är Santorini en perfekt ö att ha som bas när du ska öluffa: båtförbindelserna med andra öar är utomordentligt bra, det är smidigt att ta sig till och från ön och Santorini är ett mycket sevärt resmål i sig.

De flesta som reser till Santorini besöker endast byarna Fira och Oia. Det är inte så konstigt eftersom det är de två vackraste byarna. Jag skulle önska att fler gav sig tid att även upptäcka andra byar, för de finns många fina byar, några av dem helt opåverkade av turism. Akrotiri, Imerovigli, Megalochori, Pyrgos, Mesa Gonia, Exo Gonia och Katerados är exempel på andra byar. På bilden överst på sidan ser du byarna Fira, Imerovigli och Oia.

 

E-guide om Santorini.

 

Beroende på vem du frågar får du olika svar på huruvida stränderna på Santorini är bra eller inte. Personligen tycker jag att stränderna är bra. Kamari, Perissa och Perivolos är de populäraste stränderna. Mina favoriter är Vlychada, Baxedes, Katharos och klippbadet under Oia. Andra föredrar Red beach och Monolithos.

 

Solnedgången på Santorini är en av de vackraste i hela Grekland.

Vulkanerna och solnedgången två av många intressanta sevärdheter.

 

På Santorini behöver man inte ens leta efter sevärdheter, för hela ön är en enda stor sevärdhet. Förutom det dramatiska landskapet vill jag rekommendera utgrävningarna i Akrotiri, Ancient Thira, vulkanerna Nea Kameni och Palia Kameni, solnedgången, samt ett besök på någon av de många vingårdarna.

Utbudet på hotell och pensionat är enormt stort, framförallt i Fira, Oia, Imerovigli, Kamari och Perissa. Det finns även boende i mindre kända orter som Megalochori, Pyrgos och Vlychada. Även om tillgången är ansenlig är det smart att boka i förväg för Santorini är en ö som blir allt mer populär.


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera