Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Akrotiri på Santorini

Akrotiri är Santorinis största sevärdhet, och en av de viktigaste arkeologiska platserna i hela Grekland. Före det stora vulkanutbrottet ca 1625 f.Kr. var Akrotiri en välmående minoisk by som bedrev handel med bland annat Kreta. Men byn fick en drastisk avslutning, vulkanutbrottet begravde Akrotiri under enorma mängder lava, precis som resten av ön.

 

Akrotiri förstördes vid ett vulkanutbrott på Santorini.

Som du ser är det ett stort utgrävningsområde.

 

Några tusen år senare, 1866 närmare bestämt, återupptäcktes Akrotiri då man hittade krukor och rester av en by i området. Drygt hundra år senare började utgrävningarna av Akrotiri på allvar. De leddes av professor Spyridon Marinatos som bestämt sig för att bevisa sin teori om att vulkanutbrottet på Santorini var anledningen till att den minoiska kulturen gick under. Ironiskt nog föll han 1974 så illa vid utgrävningarna att han senare avled. Han begravdes i utgrävningsområdet, som var hans livsverk.

Idag kan man på plats studera hur man levde i Grekland under den minoiska perioden. Det är inte utan att man blir imponerad av dåtidens byggnadskonst. Vissa hus är tre våningar höga och rinnande vatten inomhus var ingen ovanlighet. Man har funnit få värdesaker eller smycken vid utgrävningarna, det finns heller inga spår av skelett från människor eller djur, varför man antar att byborna förvarnats om utbrottet och hann sätta sig i säkerhet. Antagligen flydde de till KnossosKreta.

 

Akrotiri. Santorini.

Utgrävningarna i Akrotiri.
På senare tid har forskare reviderat tiden för vulkanutbrottet, man tror nu att utbrottet skedde så tidigt som ca 1625 f.Kr. vilket i så fall skulle betyda att utbrottet inte hade något att göra med förstörelsen av Knossos eller med den minoiska kulturens undergång. Tidigare trodde man att utbrottet skedde ca 1450 f.Kr.

Även om du i vanliga fall inte är intresserad av arkeologiska utgrävningar bör du besöka Akrotiri. Du tar dig enklast hit med eget fordon, väljer du lokalbuss utgår den från Fira, du kan också följa med på en organiserad bussutflykt, hör med din researrangör eller med någon av resebyråerna.

Utgrävningarna ligger ett par kilometer söder om byn Akrotiri. Öppet varje dag mellan 10.00-17.00. När du är klart med rundvandringen behöver du kanske svalka av dig. Vilket tur då att Red beach ligger nära Akrotiri.

 

Utgrävningarna i Akrotiri på Santorini.

Några av husen som nästan klarade sig vid vulkanutbrottet.

 

När du har sett utgrävningarna i Akrotiri kan jag rekommendera ett besök på Museum of Prehistoric Thira. Detta trevliga museum med fynd från Akrotiri ligger strax innan torget (Main Square) i Fira. Tyvärr är en betydande del av fynden från Akrotiri utställda på Archaeological i Aten, men museet är ändå värt ett besök, här finns bland annat flera vackra väggmålningar och unika keramikvaser från Akrotiri.

 

Museum of Prehistoric Thira. Santorini.

Museum of Prehistoric Thira, som ligger i Fira.

 

Väggmålningarna från Akrotiri är i det närmaste världsberömda. Kopior av bland annat Boxing Children och Fisherman finns att köpa överallt på Santorini. Museum of Prehistoric Thira är öppet mellan 08.30-15.00 varje dag utom måndagar.


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera