Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Resa runt på Santorini

Santorini är en liten ö till ytan och man hinner se hela ön under en dag med bil eller moped. Men då hinner man inte njuta av allt det vackra, så det är bättre att ta det lugnt. Trafiken är dock allt annat än lugn.

Att köra runt Santorini på egen hand kan vara något av ett vågspel, trafiken är på sina ställen väldigt intensiv, särskilt kring Fira. Vägarna är smala och antalet fyrhjulingar på vägarna är många. En fyrhjuling tar lika mycket plats som en bil. Vilket skapar stress bland bilisterna. Så det gäller verkligen att ha ögonen på skaft. Ja, egentligen borde man vara utrustad med tre ögon: ett för att hålla uppsikt på andra trafikanter, ett för att ha koll på sin egen bil eller moped, och ett som njuter av det vackra och dramatiska landskapet.

 

Vägen ner till hamnen på Santorini.

Vägen ner till hamnen är inte att leka med. Ser du bussarna på vägen upp?

 

Om du inte kan eller vill upptäcka Santorini på egen hand är valmöjligheterna stora, vad sägs om lokalbuss, taxi, utflyktsbuss, utflyktsbåt, badbåt och linbana.

HYRA MOPED OCH BIL

Bil- och mopeduthyrare finns i samtliga turistorter, konkurrensen är stenhård så det lönar sig alltid att gå runt på flera ställen. En mycket bra och seriös uthyrare är Motomanii Perissa. Markos som driver MOTOmania är inte bara seriös, han är dessutom supertrevlig! Motomani ligger nära campingen i Perissa, om du inte hittar kan du fråga dig fram. Telefon: + 30-6972083478. Hemsida: www.motomania-santorini.com

 

Markos som driver Motomani Perissa.

Markos som driver Motomani Perissa.

 

Snygg moppe som jag en gång hyrde på Motomani i Perissa.

Snygg moppe som jag en gång hyrde på Motomani i Perissa.

 

Hyra och köra fyrhjuling på Santorini.

Parkering vid Katharos beach.
BUSS

En väl utbyggd och fungerande lokalbusstrafik binder ihop i stort sett hela ön. Fira är den stora knutpunkten för öns busstrafik. Den något kaotiska busshållplatsen ligger strax söder om Museum of Prehistoric Thira. Tidtabeller finns i regel uppsatta på busshållplatserna.

Observera att det inte går någon buss mellan flygplatsen och hamnen. Om du ska åka till hamnen måste du först åka till Fira och byta buss där, eller ta en taxi till hamnen.

 

Linbana på Santorini.

Linbanan från Fira till den lilla hamnen Skala.

 

LINBANA

Från Fira går en linbana ner till den lilla hamnen under Fira. Linbanan drivs av kommunen och går i skytteltrafik upp och ner från tidig morgon till sen kväll. Det sägs att känslan att åka linbanan är både kittlande och spännande. Själv skulle jag aldrig våga åka eftersom jag är höjdrädd. Markos, en av mina vänner på Santorini, arbetade på linbanan, han har visat mig runt och förklarat all teknisk apparatur och försökt övertyga mig hur säker linbanan är. Men det har inte hjälpt. Linbanan ligger nära Arkeologiska museet i Fira.

TAXI

Det finns gott om taxibilar och det är sällan problem att hitta en ledig bil. Fråga alltid vad resan kommer att kosta innan du sätter dig i taxin, det händer tyvärr att man blir lurad, inget ovanligt i Grekland. Det gäller särskilt resor till och från flygplatsen och till och från hamnen. Om du delar taxi till hamnen eller flyget med någon okänd får du vara beredd på att betala fullt pris ändå. Bli inte förvånad om du får betala extra för bagaget. En taxi till och från flygplatsen och hamnen brukar kosta runt 20-25 €.
ORGANISERADE UTFLYKTER

Det finns en uppsjö med olika utflykter. Du kan bland annat följa med på guidade bussturer runt ön, samt guidade rundturer med båt i calderan. Utflyktsbåtarna erbjuder ungefär samma program, oftast ingår ett besök på vulkanen, bad i heta källor, lunch på grannön Thirasia och solnedgången i Oia. Biljetter till utflykterna säljs i resebyråer.

 

Heta källor. Santorini.

Om du följer med på en båtutflykt kan du bada i heta källor vid vulkanerna.

 

Utflyktsbåt vid vulkanen Palia Kameni

Utflyktsbåt vid vulkanen Palia Kameni

 

ÅSNA

Det finns massor med åsnor på Santorini. Deras arbete är att släpa turister upp och ner till hamnarna i Fira och Oia. Tyvärr har det framkommit att vissa åsnor behandlas illa, och det har startats olika protestgrupper på nätet. Även om de inte behandlas illa är det fruktansvärt slitsamt för dem att kånka turister upp och ner hela dagarna. Undvik att åka åsna med andra ord.

 

Åsnor på Santorini.

Rid inte åsna, de ska gå hela denna sträcka, upp och ner. Läs mer på The Donkey Sanctuary »


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera