Kalimera Grekland Santorini.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Fira och Katerados på Santorini
Santorinis livliga huvudstad Fira är kittlande vacker på avstånd, men väl där är det inte utan att man blir en aning besviken. Visst är utsikten över calderan och vulkanen helt bedårande - det spelar ingen roll hur många gånger man beundrat panoramat, man tröttnar aldrig - men den grekiska charmen verkar ha följt med ner i djupet vid senaste jordbävningen. Fira är delvis en turistfälla, ett myllrande Kiviks marknad eller ett tivoli där all världens juvelerare står främst i manegen.

Observera att staden heter Fira, inte Thira som många tror. Thira är det grekiska namnet på Santorini.

 

Fira på Santorini sett från havet.

Fira sett från Calderan.

 

De trånga gränderna är knökfulla med turister från hela världen på jakt efter kitschiga souvenirer och centimetertjocka guldlänkar. Det har blivit lite för mycket av allt de senaste åren. Men utsikten är densamma och den är fortfarande lika fantastisk. Så har du ännu inte varit på Santorini kan jag garantera att du förlåter all kommers och i stället låter dig förbluffas av det sceniska landskapet.

 

En av flera utsiktplatser i Fira på Santorini.

En av flera utsiktsplatser i Fira. Vulkanen Nea Kameni till höger.


Samtidigt ska jag inte sticka under stol med att mina känslor för Fira är allrådande. Nej tvärtom, för många är Firas shoppingkvarter en anledning till återbesök. Och visst kan även jag tycka att det kan vara njutbart att äta en middag på någon av tavernorna längs med klippkanten och se solen gå ner bakom Thirasia. Det jag egentligen störs av är allt schackrande och den stressade miljön som omger Fira, framförallt runt det stojiga torget (Main Square).

 

Thira. Fira. Firostofani. Santorini.

Fira sett från Firostofani.

 

Det jag gillar med Fira är, förutom utsikten, de trevliga museerna och solnedgången, att gå ner till den lilla hamnen Skala samt den trivsamma promenaden längs klippkanten bort mot Firostofani (som är hopvuxen med Fira) och Imerovigli.

Under Fira ligger den gamla hamnen Skala där lyxiga kryssningsbåtar speglar sig i glansen från det mörkblå calderavattnet. För att komma ner till hamnen kan du välja mellan att åka åsna (gör inte det!), linbana eller att i sakta mak gå för egen maskin. Det sistnämnda är klart trevligast, och jobbigast. 588 trappsteg tar på krafterna, jag lovar.

 

Tavernor i Fira på Santorini.

Tavernor i Fira.

 

Hamnen som sådan är inte mycket att ha - några snackbarer med allt annat än humana priser - det är främst vägen dit och därifrån som gör hamnen värd ett besök. Vyerna är fina åt alla håll. Nervägen är inga problem att gå, men upp kan vara jobbigt, speciellt mitt på dagen när solen obarmhärtigt tynger den stackars hjässan.

Läs om hur du tar dig ner och upp till hamnen här.
Några kilometer söder om Fira ligger förorten Katerados, en liten by där hotell och pensionat dominerar. Många öluffare, som inte har bokat rum i förväg, luras ibland av nyckfulla rumsuthyrare att pensionaten de erbjuder ligger i Fira, medan de i själva verket ligger i Katerados. Det är inget fel på Katerados, här finns allt man behöver och det är mycket lugnare än i Fira.

 

Solnedgång i Fira på Santorini.

Fira strax innan solen går ner.

 

Men det tar cirka 15 till 20 minuter att gå till Katerados längs en minst sagt livligt trafikerad väg för att komma till Fira. Och det är det ingen rumsuthyrare som säger. Priserna på hotell och pensionat är mycket lägre än i Fira, så om du inte störs av att promenera till Fira är Katerados ett bra alternativ. Dessutom bor det många greker i Katerados, så det är en levande by där många affärer och tavernor är öppna året om.

HOTELL I FIRA

Valmöjligheterna är enorma i Fira, här finns allt från superlyxiga hotell till enkla familjeägda pensionat. Ju närmare calderan man bor desto dyrare är det. Konstigt vore ju annars. De tips jag har på hotell som inte kostar en förmögenhet är Antonia Hotel, Hotel Leta och Hotel Thira.

Antonia Hotel »

Hotel Leta »

Hotel Thira »

 

Affärer som säljer smycken, guld och diamanter i Fira på Santorini.

Några av de många juvelerarbutikerna i Fira.

 

HOTELL I KATERADOS

Det finns som sagt många hotell, studios och pensionat i Katerados. På Booking.com finns ett 30-tal ställen att välja på. Jag har bott på Hotel Olympia två gånger och har trivts alldeles utmärkt. Populära ställen som jag vet att Kalimeras läsare gillar är Angel Studios och Babis Hotel.

Angel Studios »

Babis Hotel »

Hotel Olympia »


LÄS MER OM SANTORINI

Om Santorini Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera