Kalimera Grekland Serifos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Serifos i Grekland

Serifos in English. Serifos suomeksi.

Serifos är till ytan en ganska liten ö, 73 km2, vilket gör den till den trettonde största ön i Kykladerna, och cirka fem gånger mindre än Naxos, som är Kykladernas största ö. Högsta berget Troulos mäter 583 meter över havet.

 

Livadi beach och by på Serifos i Grekland.

Den vackra Livadibukten.

 

Geografiskt ligger Serifos i västra Kykladerna, de närmsta grannöarna är Sifnos och Kithnos. Ungefär 1 400 personer är åretruntboende, flest invånare har Livadi (600 inv) och Chora (360 inv). Den huvudsakliga sysselsättningen är fiske, jordbruk och turism.

 

Utsikt över Livadi och Livadaki beach från Chora på Serifos i Kykladerna.

Vy över Livadi och Livadi beach sett från Kastro i Chora. Bakom kullen till höger ligger Livadaki.

 

Undanskymda Serifos är något av ett mysterium. Varför är det så få Skandinaviska öluffare som åker till Serifos, och så många som åker till grannön Sifnos? Det är synd, Serifos är snarlikt Sifnos och borde attrahera fler turister. På ön finns flera fina stränder av olika karaktär, här finns ett landskap som formligen ropar efter att bli vandrad på, människorna är nyfikna och gästvänliga och det lugn som finns på Sifnos finns även på Serifos.

 

Chora på Serifos är en av Kykladernas finaste byar.

Chora på Serifos är en av Kykladernas finaste byar.

 

När man första gången kommer till Serifos är det svårt att inte låta sig imponeras av den underskönt vackra byn Chora på toppen av berget ovanför hamnen. En av Kykladernas finaste byar om du frågar mig. Kort sagt så är Serifos en ö som längtar efter att bli upptäckt. Och värd mycket mer än att bara existera som en prick på kartan. En kategori resenärer som verkligen borde uppskatta Serifos är barnfamiljer som söker lugna öar med strandnära boende och barnvänliga stränder.
Megalo Livadi är ett mycket trevligt utflyktsmål på Serifos.

Megalo Livadi är ett mycket trevligt utflyktsmål.

 

Serifos var en betydande ö inom gruvnäringen för många år sedan. Flera intressanta minnesmärken från den tiden finns fortfarande kvar, speciellt i Megalo Livadi. Andra sevärdheter är de många duvslagen och de små pittoreska byarna Panagia och Galani. Gör en visit i någon av byarna och du förflyttas till en annan tidsperiod. Öns stora sevärdhet är, som på många andra öar, ett kloster. På Serifos heter det Moni Taxiarchon och ett besök rekommenderas varmt.

 

Agios Sostis är en av flera barnvänliga stränder på Serifos. i Kykladerna.

Agios Sostis är en av flera barnvänliga stränder på Serifos.

 

Bästa tid att besöka Serifos är april och maj för den vackra naturen, juni då det ännu inte är så mycket folk och i september då kvällarna är ljumna och vattnet inbjudande varmt. Från halva juli till slutet av augusti lever Serifos upp tack vare alla semestrande italienare och greker. Då kan det vara svårt att hitta bra boende till rimliga priser och på de få tavernorna kan det till och med vara svårt att få bord.

 

I Livadaki på Serifos finns en fin sandstrand och flera bra hotell och restauranger.

Livadaki ligger på gångastånd från Livadi.

 

Här kan du se Serifos 14 bästa stränder »

 


Du kan läsa mer om Serifos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Det går inga charterresor till Serifos. Enklast är att flyga till Aten och fortsätta med båt från Pireus. Från Pireus går det vanliga färjor och snabba katamaraner varje dag under högsäsong. Ett annat alternativ är att flyga till Santorini varifrån det går båtar till Serifos ett par gånger i veckan beroende på säsong.

Byarna på Serifos är utan undantag en del av Serifos genuinitet. Även öns största turistort Livadi (se bild överst på sidan) har ett tydligt grekiskt vardagsliv. Chora är en av övärldens finaste byar. Andra byar är Livadaki, Panagia, Galani, Kallitsos och Megalo Livadi.

 

På Serifos finns flera genuina och pittoreska byar, som Kentarchos och Panagia.

Kentarchos är en av flera byar på Serifos där tiden har stått still. Missa inte!

 

Serifos kan skryta med några riktigt bra stränder med härlig sand och förföriskt vatten. Mina favoriter är Lia och Agios Sostis. Andra stränder är Ganema, Koutalas, Agios Ioannis, Livadi, Psili Amos, Vagia och Sykamina.

Serifos saknar nästan helt det vi i vanliga fall kallar sevärdheter. Bortsett från klostret Moni Taxiarchon är det inte mycket man måste se. Jo, Chora får man förstås inte missa, och inte avtrycken från gruvindustrin heller.

Nästan alla turister bor i Livadi eller Livadaki. I de andra byarna finns ytterst få boendealternativ. Nu gör inte det så mycket eftersom Serifos är en liten ö och avstånden är korta.


LÄS MER OM SERIFOS

Om Serifos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera