Kalimera Grekland Amorgos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Langada på Amorgos
Jag är barnsligt förtjust i lantliga familjeägda tavernor där det tar tid att beställa och ännu längre tid att få in maten, tavernor som ofta ligger i kanten av ett litet torg i små grekiska byar. På torget i Langada finns en sådan taverna. Och det är mycket tack vare torget och Taverna Loza som gör att jag ständigt längtar till Langada.

 

Taverna Loza i Langada på Amorgos.

Torget i Langada. Taverna Loza till vänster. Se bild från 2003 här.

 

Här kan jag sitta i flera timmar och göra ingenting, kanske ögnar jag igenom några sidor i en bok, annars sitter jag bara och tar emot det torggrekiska vardagsliv som likt en film utspelar sig framför mina ögon. Det som händer i Langada händer på torget och från Taverna Loza har man parkettplats. Dimitris, som driver tavernan tillsammans med sin mamma, är mycket trevlig och intressant att prata med. Det är inte för maten man går hit, för den är väldigt enkel, utan hit går man för stämningens skull.

På torget finns även ett slakteri, två affärer, ett gammalt kafenión, en polisstation (!), och ytterligare en taverna. Lite längre ned i byn ligger Taverna Nikos som har bättre mat än Taverna Loza.

 

Kafé i Langada. Amorgos.

Litet mysigt kafé i Langadas vackra gränder.


Bortsett från en lunch på det förnämliga torget bör du passa på att gå en runda i byn, Langada är en typisk bergsby med snirkliga gränder där svävande bouganvillor klättrar mellan husen, man möter få människor, det är tyst, ibland hörs en åsna skria eller en tupp gala, stannar man till hör man kanske några bybor lågmält samtala under siestan. Att gå runt i gränderna i Langada är lika rogivande som att meditera.

 

Langada. Amorgos.

Langada. I bakgrunden syns byn Tholaria.

 

För att komma till Langada kan du antingen ta bussen från Egiali, vandra längs den gamla åsnestigen eller köra (4 kilometer) dit på egen hand. Vägen är en njutning, ju närmare byn du kommer desto finare blir vyn över Egiali och det mäktiga havet. Lägg märke till den lilla kyrkan Agia Triada som ligger insprängd i en bergsskreva på höger sida om vägen. Börja spana uppåt när du nått ungefär halvvägs, de vitkalkade trapporna till kyrkan börjar vid vägrenen.

Ungefär vid parkeringsplatsen utanför Langada startar några av Amorgos populäraste vandringsleder: dels vandringen mellan Langada och Tholaria, dels vandringen till det övergivna klostret Agios Theologos och därifrån till den mytomspunna kyrkan Stavros, dels vandringen till väderkvarnarna i Machos.

HOTELL I LANGADA

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bo några nätter i Langada. Av de som finns tycker jag att Amaranto Rooms ser ut som ett mycket trevligt boende som bjuder på vackra vyer över bergen och havet.

Amaranto Rooms »

 

Vandra från Langada till väderkvarnarna i Machos på Amorgos.

Langada sett uppifrån. Bilden tog jag när vi vandrade till väderkvarnarna i Machos.

 

Fler bilder från Langada finns här »


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera