Kalimera Grekland Amorgos.

Tholaria på Amorgos

Tholaria ligger i bergen ovanför Egiali. Det är en by som i mångt och mycket liknar Langada. Precis som i Langada finns här labyrintiska gränder att strosa runt i, ibland kommer man tillbaka till samma plats, medan man på nästa runda kanske mynnar ut på torget där Amorgos kanske mest fängslande kafenión ligger.

 

Tholaria. Amorgos.

Tholaria.

 

Du måste gå in och titta, här har tiden verkligen stått still. Om du inte lyckas gå vilse till torget ska du leta efter en liten gränd där du passerar under ett uråldrigt valv, när du passerat valvet befinner du dig på torget, i en annan tid. I byn finns även ett par tavernor.

 

Taverna i Tholaria på Amorgos.

Torget i Tholaria som man når via det vackra valvet.
Nedanför Tholaria finns en dal som kallas De pensionerade åsnornas dal, där satte man förr i tiden ut åsnor som hade gjort sitt. För att komma till dalen går du till vänster i byns början, leta efter en stig som går neråt och fortsätt förbi en grind och vidare neråt, snart ser du en bukt där den svåråtkomliga stranden Mikri Vlychada skymtar. Dalen till vänster är den plats där de gamla åsnorna levde sina sista dagar på Amorgos. Så säger i alla fall historien, sant eller inte, gulligt är det i alla fall.

HOTELL I THOLARIA

Jag har inte bott i Tholaria, men om det är någon av de små bergsbyarna jag gärna bor i så är det Tholaria. Och i Langada förstås. :-) Nedan finns länkar till två bra pensionat, ett av dem har till och med pool om du tycker att det är långt ner till havet.

Evi's Studios »

Vigla Hotel »

 

Tholaria ligger ovanför  Egiali på Amorgos.

Egilali bay. Tholaria ligger under den röda pilen. Bilden är tagen från Potamos.

 

Till Tholaria går det buss från Egiali, annars kan du köra (3 kilometer) själv eller gå den gamla åsnestigen upp. Vandringen är väldigt lätt, speciellt vägen ner när du vet att ett svalkande dopp väntar dig. Det finns även en vandringsled till Langada.


LÄS MER OM AMORGOS

Om Amorgos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera