Kalimera Grekland Andros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tis Grias to Pidima beach på Andros

Andros har begåvats med en mängd fina stränder. Jag tycker att stränderna på Andros är minst lika fina som på Naxos, och det är ett mycket bra betyg. De populäraste stränderna ligger i Batsi, och mellan Batsi och Gavrio.

 

Tis Grias to Pidima beach på östra Andros.

Tis Grias to Pidima beach på östra Andros.

 

Min favoritstrand är den du ser på bilden ovan. Den heter Tis Grias to Pidima och den ligger norr om Ormos Korthi på östra Andros. Om du bor i Batsi har du cirka 30 kilometer att köra till denna spektakulära strand.

 

Tis Grias to Pidima beach med den spektakulära klippan på Andros.

Tis Grias to Pidima beach med den spektakulära klippan.


Att jag tycker att Tis Grias to Pidima beach är den bästa på Andros beror inte på att den är fantastisk, det är klippan som gör att jag bara älskar den här stranden. Som så många andra stränder på Andros är det sand som gäller även här. Enda nackdelen är att det är dåligt med skugga och att det inte finns någon taverna.

 

Sandstranden Tis Grias to Pidima beach på Andros är barnvänlig, men stigen kan vara läskig att gå.

Stranden är barnvänlig, men stigen dit kan vara lite läskig att gå.
För att ta dig till stranden måste du ha tillgång till bil, det går inga bussar hit. Taxi går så klart också bra, men bor du i exempelvis Batsi så blir det en dyr resa. Det finns en parkeringsplats ovanför stranden. Vid parkeringsplatsen finns en skylt som visar vägen till den smala stigen som leder till stranden. Jag vet flera som tycker att stigen är läskig att gå, men jag tycker inte det, trots att jag är höjdrädd.

 

Parkeringsplatsen ovanför Tis Grias to Pidima beach på Andros.

Parkeringsplatsen ovanför Tis Grias to Pidima beach. Skylten visar stigen till stranden.

 

Stigen som går parkeringsplatsen ovanför Tis Grias to Pidima beach till stranden går högt ovanför havet.

Stigen som går från parkeringsplatsen till stranden går högt ovanför havet.

 

Tis Grias to Pidima beach och klippa på Andros i Grekland.

Väl nere på stranden är det bara att kasta sig i det oemotståndliga havet.


Det finns ett flertal historier hur stranden och klippan har fått sitt namn. En är att det var en gammal kvinna som hoppade från klippan efter att hennes man dött. En annan sägen säger att en gammal kvinna hoppade från klippan för att slippa bli tillfångatagen av turkarna, som då ockuperade Grekland.

 

Tis Grias to Pidima beach. The jumping old lady. The old lady's jump. Andros.

Kvinnan som förvandlades till klippan Tis Grias to Pidima.

 

En tredje version handlar också den om en gammal kvinna. Hon öppnade dörren till den svårintagliga fästningen Castle of Faneromeni och släppte in turkarna. Turkarna mördade alla som befann sig inne i fästningen. Då kände den gamla kvinnan skam och hoppade i havet och tog sitt liv. Väl nere i havet förvandlades kvinnan till en klippa, den klippa som sedermera kom att heta Tis Grias to Pidima, som betyder ungefär "den gamla kvinnans hopp". Därav kallas stranden även The old lady's jump, och ibland The jumping old lady beach. Jag tycker att klippan mer liknar en egyptisk Sfinx än en gammal kvinna. Men vad vet jag. :-)Här kan du se Andros 15 bästa stränder »


LÄS MER OM ANDROS

Om Andros Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Boka hotell Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera