Kalimera - ditt fönster mot Grekland och de grekiska öarna.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Att gifta sig i Grekland
Vi på Kalimera får ofta frågor om hur det går till att gifta sig i Grekland. Det är också ett återkommande ämne i vårt diskussionsforum. Frågorna har oftast varit fler än svaren. Nu hoppas jag att det ska bli tvärtom, det har nämligen blivit enklare att gifta sig i Grekland. Jag och min fru Camilla gifte oss på Santorini. Det var år 2003 och är fortfarande den bästa dagen i våra liv. :-D

 

Bröllop på Santorini.

Vårt bröllop på Santorini.

 

Gunnar Lidén jobbade som kyrkoherde i Skandinaviska kyrkan i Aten från 2010 till 2016. Nu har han ersatts av Björn Kling. Skandinaviska kyrkan har för övrigt flyttat från Pireus till Plaka i centrum. Kyrkoherden har vigselrätt på flera platser i Grekland, inte bara i Aten som det var tidigare. Nu kan man även gifta sig på Kreta, Rhodos och i Thessaloniki och Halkidiki.

 

Santorini är en av de populäraste öarna i Grekland att gifta sig på.

Santorini är en av de populäraste öarna i Grekland att gifta sig på.


Här kommer några av de vanligaste frågorna som Kalimeras läsare brukar ställa. Svaren kommer från kyrkoherde Gunnar Lidén.

Måste både brud och brudgum vara medlemmar i Svenska kyrkan?
- Minst en av brudparet måste tillhöra Svenska kyrkan och ingen av brudparet får tillhöra grekisk-ortodoxa kyrkan eller ha grekisk nationalitet.

Kan man vigas överallt i Grekland?
- Vi har vigselrätt på tillåtna platser i hela Grekland. På vissa platser, som inne i en grekisk-ortodox kyrka eller på en arkeologisk utgrävningsplats får vi inte viga brudpar. Men vi har tillstånd att viga utanför särskilda ortodoxa kapell där prästen har gett sitt godkännande.

Hur lång tid i förväg bör man kontakta er?
- Många bokar tid för vigsel i samband med att resebolagen går ut med sommarens resor. Det innebär att jag planerar in dagar och tider när vi och kan ha vigslar och sedan lägger vi ut information på kyrkans hemsida i slutet av oktober.

Beroende på hur varm eller kall den svenska sommaren blir, bestämmer sig en del brudpar med kort varsel för att åka till Grekland. Då är det viktigt att man kollar på kyrkans hemsida hur det ser ut med datum för vigsel. Information om vigsel i Grekland finner man via länkarna nedan.

 

Bröllop på Kreta.

Nygift par i Chania på Kreta.

Vilka papper behöver man?
- Man behöver ha med sig "intyg om hindersprövning" från Skattemyndigheten. Man kontaktar dom och får en blankett som skickas hem och där fyller man i personuppgifter som sedan skickas tillbaks till Skattemyndigheten. När hindersprövningen är klar får man ett intyg hemskickat. Denna är på två blad och båda tas med till Grekland. Intyget får inte vara äldre än 4 månader. Utan denna blankett kan inte vigseln genomföras.

Man behöver också ha med sig vigselblankett från Svenska kyrkan. Man kontaktar sin hemförsamling och berättar att man tänker gifta sig och med vem och när och var. Sedan får man en blankett hemskickad på posten. Denna blankett tas också med till Grekland. När vigseln är gjord fyller prästen i blanketterna och skickar tillbaks till Skattemyndigheten och hemförsamlingen.

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera