Kalimera Grekland Ithaka.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Utan hjälm i tropisk hetta på Ithaka

Idag är det hett! Alldeles för varmt faktiskt. Förstår nu hur ni hade det i Sverige förra veckan. Dagen började som vanligt med en lång frukost på vår fantastiska altan. Oj, vad jag kommer att sakna våra Ithaka-frukostar.

Efter frukost trotsade vi värmen och gav oss av på moped till södra delarna av ön där vi skulle göra en vandring till Fountain of Aretousa där Odysseus svinaherde Eumaeus enligt myten skulle ha gett sina grisar vatten. Låter det inte spännande så säg. Vägen till stigen som leder till Aretousa går längs en bergskam på sydöstra Ithaka, inte långt från Vathy.

Lika vackra vyer här som där vi var igår. (Ithaka är kungen av vyer.)

 

Här börjar vandringen till Aretousa på Ithaka.

Här börjar vandringen till Aretousa.

 

 

Stigen var lättgådd till en början. (Om man bortser från en jäkla massa spindelnät som vi var tvungna att "hugga" ner. Spindlarna var - precis som gräshopporna i Paleochora - i kolossalformat.) Efter tjugo minuter smalnade stigen av och blev svår att följa. Värmen var tryckande som i en ångbastu. Vi gav upp. Hade det inte varit så varmt hade vi fortsatt, men det var omöjligt. Aretousa får vi spara till en annan resa.

 

Fountain of Aretousa. Ithaka.

Vi gav upp där bilden tas. Vårt mål var någonstans vid pilen.

 

När vi kom tillbaka andfådda och svettiga till mopederna bestämde vi oss för att åka och bada. Vi skämtade om att vi skulle köra utan hjälm (vi åker aldrig utan hjälm) för att få lite svalka. Så blev det också. För en av oss. Någon hade nämligen snott en av våra hjälmar! För första gången i våra grekiska liv hade vi blivit bestulna. Trist!


Hyra moped på Ithaka.

Letande efter försvunnen hjälm i tropisk hetta.

 

Vi körde ner till mopeduthyraren och berättade vad som hänt. Vi var beredda att få betala dyrt för hjälmen. Men tjejen som har uthyrningen sa att det inte var mycket att göra åt. Vi slapp betala! Tack! Jag frågade henne om hon trodde att det var en grek eller en turist. En grek sa hon utan att tveka. Sedan böterna för att inte bära hjälm höjdes till 350 € har hjälmar blivit attraktiva stöldobjekt.

På tal om stölder så är det många affärer här i Vathy som låter alla varor ligga framme över natten. Har aldrig sett det tidigare. En affär som säljer skor, hattar, mattor, böcker, kartor och souvenirer o.s.v låter allt vara kvar ute under natten. Det skulle de inte göra om det fanns risk för stöld. Några hjälmar säljer de dock inte.


Mopeduthyraren heter Zambelis och huserar bakom stadshuset. Nya moppar till bra priser. Vi betalade 12 € per dag. Extra plus för bra kundvård när vi blev av med hjälmen.

 

Rooms to let - Grivas Gerasimos. Vathy. Ithaka.

Utsikt från "Rooms to let - Grivas Gerasimos".

 

Imorgon har vi vår sista dag här på underbara Ithaka. Det blir tomt att lämna denna nya favoritö och ännu tommare att lämna detta fantastiska boende - ett av de bästa ställen vi bott på i Grekland. Det heter Rooms to let - Grivas Gerasimos. Telefon: +30 26740-33328. Fråga efter Polly, hon pratar mycket bra engelska och är supertrevlig. Medan jag ändå är inne på rekommendationer vill jag gärna tipsa om internetkaféet Nirito som ligger vid torget i Vathy. De har trådlöst bredband! Och Amstel. :-)

 

Ithaka och Kefalonia på samma bild.

Ithaka och Kefalonia på samma bild.

 

Ithaka är en av de finaste öar vi varit på i Grekland. Att inte fler åker hit är en gåta. Tyvärr har vi inte lång tid kvar här i paradiset. Snart åker vi till Kefalonia, och som också sägs vara en mycket vacker ö.

 

 « Föregående dagStartsidan | Nästa dag »

 

Ithaka på Kalimera »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera