Kalimera Grekland Ikaria.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Nas på Ikaria

Från Armenistis är det cirka 3 ½ kilometer till Nas, ett ganska lagom avstånd om man vill sträcka på benen lite, på köpet får man vackra vyer över havet. Nas är precis som Armenistis turistanpassat, här finns ett flertal tavernor och pensionat, keramikaffär och mopeduthyrare. Byn, som egentligen heter Kato Raches, är liten (50 inv) och är byggd längs terrasser ovanför havet.

 

Byn Nas, Nas beach och floden Halaris på Ikaria i Grekland.

Nas och floden Halaris. Stranden syns lite till vänster.

 

Ovanför Nas beach på Ikaria finns ett tempel som är tillägnat gudinnan Artemis.

Det lummiga landskapet som omger byn och stranden.

 

Från byn leder en lång trappa ner till Nas beach. Stranden är ganska liten och stenig. Men den ligger vackert och man kan dyka från klippor. Stranden är populär bland nudister, men även påklädda är naturligtvis välkomna. Ovanför stranden finns resterna av ett tempel tillägnat gudinnan Artemis (templet syns mitt på bilden nedan). Det sägs att templet är från 600-talet f.Kr. Inte mycket att se eftersom så lite av själva templet återstår.

 

Stranden och floden Halaris nedanför Nas  på Ikaria.

Nas beach och floden Halaris mynning.
Anna´s Fish Taverna i Nas är en av de bästa restaurangerna på ön Ikaria.

Anna´s Fish Taverna i Nas.

 

Utsikten från några av tavernorna är formidabel. Min favorit är Anna´s Fish Taverna som ligger precis i början av byn. Anna är en skojfrisk och mycket trevlig kvinna, dessutom är hon en hejare på att laga god grekisk mat.

 

Annas Fish Taverna i Nas på Ikaria.

Anna´s Fish Taverna i Nas är en favorit på Ikaria.

 

Anna från Annas Fisktaverna i Nas på Ikaria.

Anna herself.

 

Prova gärna hennes mousaka, den är så god att det vattnas i munnen bara jag skriver om det. Ett extra plus för den fina utsikten. Här kan man bli sittandes länge med en god bok, eller att i all enkelhet spana efter den tid som flytt.

 

I Nas på Ikaria har jag ätit den godaste moussaka i hela Grekland.

Annas mousaka är en av de godaste jag har ätit i Grekland.


Det bästa med Nas är - förutom Annas fisktaverna - att floden Halaris (Chalares) rinner ut på stranden. Ibland går den enda ut till havet, då delas stranden av på mitten. Om inte, bildar vattnet från floden en sötvattensjö strax före stranden. Vad är det som är så bra med det då? Jo, det ska jag berätta. Man kan följa floden en bit upp i bergen. Enklast är det om man går ner via grusvägen ovanför floden. Längs med floden finns ett flertal sötvattensjöar och några vattenfall.

 

En av sötvattensjöarna ovanför Nas på Ikaria i Grekland.

En av sötvattensjöarna ovanför Nas.

 

Det går utmärkt att bada i sjöarna. Många gör det, somliga tar naturen på allvar och badar näck i floden. Några fioler har jag dock aldrig sett, så den riktiga näcken har kanske ännu inte hittat till Ikaria. Landskapet hör till det vackraste man kan uppleva på Ikaria, och det säger inte så lite eftersom det finns mycket vackert att se på Ikaria. Som ni förstår så är det ingen riktig flod, det är en bäckravin, men flod låter coolare.

 

Bada naken i sjöarna i ravinen Halaris ovanför byn Nas på Ikaria i Grekland.

Det går att bada i sjöarna.

 

Det finns fyra blå zoner i världen varav en finns på ön Ikaria i Grekland.

"Och bäcken den porlar i bubblan på Ikaria."

 

Ja, så heter en liten filosofisk berättelse jag skrev när jag satt på denna vackra plats ovanför Nas. Den börjar så här:

Framför mig porlar en liten bäck som är en del av "floden" Halaris som rinner ner till stranden i Nas. Det är helt tyst förutom den porlande bäcken. Men vad är det som skymtar i trädet till vänster? En sommargylling? Ja, det är en sommargylling som tittar fram! Sommargylling är en av de vackraste fåglar jag vet, och att den visar sig för mig gör mig sååå lycklig.”

 

Läs fortsättningen här »

 

HOTELL I NAS

Det finns inte så stort utbud på hotell och pensionat i Nas. Det beror troligen på att de flesta väljer att bo i närliggande Armenistis. Om jag skulle bo i Nas så hade jag bokat Artemis Studio.

 

Boka Artemis Studio här »VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I NAS

 

Missa inte Armenistis när du besöker byn Nas på Ikaria.

Missa inte Armenistis, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM IKARIA

Om Ikaria Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera