Nas på Ikaria

Om Ikaria »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Från Armenistis är det cirka 3 ½ kilometer till Nas, ett ganska lagom avstånd om man vill sträcka på benen lite, på köpet får man vackra vyer över havet. Nas är precis som Armenistis turistanpassat, här finns ett flertal tavernor och pensionat, keramikaffär och mopeduthyrare. Byn, som egentligen heter Kato Raches, är liten (50 inv) och är byggd längs terrasser ovanför havet.

Utsikten från några av tavernorna är formidabel. Min favorit är Annas Fish Taverna som ligger precis i början av byn. Anna är en skojfrisk och mycket trevlig kvinna, dessutom är hon en hejare på att laga god grekisk mat. Prova gärna hennes moussaka, den är så god att det vattnas i munnen bara jag skriver om det. Ett extra plus för den fina utsikten. Här kan man bli sittandes länge med en god bok, eller att i all enkelhet spana efter den tid som flytt.

Det bästa med Nas är - förutom Annas fisktaverna - att floden Halaris (Chalares) rinner ut på stranden. Ibland går den enda ut till havet, då delas stranden av på mitten. Om inte, bildar vattnet från floden en sötvattensjö strax före stranden. Vad är det som är så bra med det då? Jo, det ska jag berätta. Man kan följa floden en bit upp i bergen. Enklast är det om man går ner via grusvägen ovanför floden. Längs med floden finns ett flertal sötvattensjöar och några vattenfall.

Det går utmärkt att bada i sjöarna. Många gör det, somliga tar naturen på allvar och badar näck i floden. Några fioler har jag dock aldrig sett, så den riktiga näcken har kanske ännu inte hittat till Ikaria. Landskapet hör till det vackraste man kan uppleva på Ikaria, och det säger inte så lite eftersom det finns mycket vackert att se på Ikaria. Flera vandringar utgår från Nas.

Annas Fish Taverna i Nas.

Annas Fish Taverna i Nas är en favorit på Ikaria.


En av sötvattensjöarna ovanför Nas.

En av sötvattensjöarna ovanför Nas.


Stranden i Nas och floden Halaris nedanför Nas.

Stranden och floden Halaris nedanför Nas.

Från byn leder en lång trappa ner till Nas beach. Stranden är ganska liten och stenig. Men den ligger vackert och man kan dyka från klippor. Stranden är populär bland nudister, men även påklädda är naturligtvis välkomna. Ovanför stranden finns resterna av ett tempel tillägnat gudinnan Artemis (templet syns mitt på bilden). Det sägs att templet är från 600-talet f.Kr. Inte mycket att se eftersom så lite av själva templet återstår.

Nas ligger cirka 3 ½ kilometer från Armenistis.

Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera