Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Homeros grav på Ios

Man tror att Homeros levde någon gång på 700-talet f Kr, men det finns inga egentliga bevis för att han överhuvudtaget har funnits. Existerat eller inte så kallas han den västerländska litteraturens fader, och han antas ha skrivit Odyssén och Iliaden, två av västvärldens mest kända litterära verk. Du har säkert böckerna i bokhyllan hemma. Ofta står de och samlar damm. De är skrivna på ett 6-taktigt versmått som heter hexameter, och är - tycker jag - väldigt svårläst.

Homeros. Staty. Ios.

Byst av Homeros i hamnen på Ios.

 

Det finns ett antal öar, och byar på fastlandet, som hävdar att diktaren föddes på just deras ö, eller i deras by. Chios, som ligger norr om Samos, anses av vissa vara den ö där han föddes. Där finns en klippa som heter Daskalopetra där det sägs att Homeros satt och tänkte. Sant eller inte är det förstås ingen som vet. Inte heller är det någon som vet var Homeros dog, eller var han är begraven. Dock påstås det att han dog på Ios, och att han är begraven där. Enligt sägnen skulle Homeros mamma härstamma från Ios, och han ville bli begravd på hennes födelseö.

En annan historia säger att han ville bli begravd på Ios för att han ansåg att det var den vackraste av alla grekiska öar. Det finns de som tror att Homeros var blind, och stämmer det faller i alla fall den sistnämnda teorin.
Hur som helst finns det en grav nära Plakotos, på norra Ios, som sägs vara den plats där Homeros vilar. För att ta dig till graven måste du ha ett eget fordon, det går inga bussar dit. Vägen dit går till en början genom ett mycket vackert landskap, och bjuder fantastiska vyer över Chora, och dalen nedanför. Efter ett tag byter landskapet karaktär och blir allt kargare.

 

Stigen till Homeros grav på Ios.

Stigen till Homeros grav.

 

De sista kilometrarna tänker man mer på The Beatles än på Homeros. Är det någonstans deras låt The Long and Winding Road passar in så är det här. Det finns ingenting förutom kurvor och biodlingar att se längs vägen, och är du inte ett "homer-hardcore-fan" kan du med gott samvete skippa graven. Själva graven är nämligen inte mycket att se, och den är väl närmast att betrakta som ett antiklimax.

 

Homeros grav på Ios.

Homeros grav.

 

Och med tanke på att de finns tvivel på att Homeros ens har existerat, kan man ju fråga sig om det är mödan värt att köra 16 km bara för att se en hög med stenar, och en sprucken marmortavla med oläslig text. Vem det nu än är som är begravd (om det ens är en grav) har han eller hon väldigt fin utsikt över havet.

Vid parkeringsplatsen sitter en skylt där det står att EU har varit med och finansierat byggandet av ett solskydd och en stig till graven, eller vägen till graven, eller en kombination av de båda. Jag är osäker på vilket. Prislappen ligger på 1.100.000 €, av detta har EU betalt 85 %. Om du vill ha valuta för dina skattepengar kanske Homeros grav ändå är värt ett besök, om inte kan du nöja dig med att titta på den byst som finns i hamnen.


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera