Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Chora på Ios
Chora är en av de absolut vackraste byarna i grekiska övärlden. Du kommer att älska byn, jag lovar. Ska man vara noga - och det ska man - är Chora uppdelad i två byar, en gammal och en ny. De ligger på varsin kulle mittemot varandra, och skiljs åt av en festplats, en parkeringsplats, samt en basketbollplan.

 

Chora och hamnen på Ios.

Chora ligger strax ovanför hamnen på Ios.

 

När jag kom till Ios första gången i början av åttiotalet fanns det bara några få hus mittemot gamla Chora. Idag är kullen fullt utbyggd med hotell, pensionat, affärer, resebyråer och en och annan taverna. Här ligger bland annat Seven Eleven, som är en populär mötesplats för ungdomar, inte minst för svenska ungdomar. (Dimitris, som äger restaurangen, äger även snabbmatstället Porkys i "gamla" Chora.)

 

Väderkvarnar i Chora på Ios.

Chora sett från väderkvarnarna ovanför byn.

 

Ett av få gamla hus i den här delen av Chora är byggnaden där Arkeologiska museet håller till. Museet är väl värt ett besök. I samma hus har öns borgmästare sitt kontor. På åttiotalet var det vackra huset multifunktionellt: här fanns öns polisstation, skola, post och sjukhus.

 

Vy över gamla delen av Chora på Ios.

Vy över gamla delen av Chora.

 

Som du förstår är det gamla Chora som är en av övärldens vackraste byar. Här trängs vitkalkade hus i smala labyrintiska gränder som slingrar sig hela vägen upp till bergets topp. På sina ställen är gränderna så smala att man kan vidröra husen på båda sidor. När man strosar runt i vissa delar av byn under kvällstid får man känslan av att befinna sig inomhus. Så trångt är det.


Byn är byggd som en labyrint och det tar lång tid innan man lär sig att hitta. Att inte gå vilse är en bedrift. De innersta delarna av byn är fri från motortrafik, transporter sker med åsnor eller, där det går, med små flakmopeder. Man kan jämföra Chora med Mykonos stad, skillnaderna byarna emellan är att Chora på Ios klättrar uppför ett berg, medan Chora på Mykonos är platt som en pannkaka, och att det fortfarande finns ett grekiskt liv i Chora på Ios. Främst i de övre delarna av byn. Men precis som på Mykonos är stora delar av Chora ockuperat av restauranger, barer, diskotek och boutiquer.

 

Torget och barer i Chora på Ios.

The Square i Chora.

 

Tvärs igenom byn slingrar sig den smala huvudgatan, den börjar på torget strax intill den stora katedralen, och slutar vid de ståtliga väderkvarnarna. Ungefär vid mitten av huvudgatan ligger Ios stora samlingsplats: The Square. Här passerar alla någon gång under dygnet. Det är trångt värre under högsäsong, så trångt att det ibland inte ens går att passera.

På torget ligger fyra barer, gillar man att titta på folk är det här man ska ta en drink eller en kopp kaffe. Under lågsäsong tar grekgubbarna över torget och då får man en vink om hur livet på torget gestaltade sig innan turisterna tog över.

 

Restaurant Kalypso. Chora. Ios.

En av många mysiga gränder i Chora.

 

Det finns en sak som jag saknar i Chora, och det är fler matställen med uteservering. Att många restauranger bara har bord inne har sin naturliga förklaring: det finns helt enkelt inte plats i de trånga gränderna.

Några av undantagen är Kalypso och The Mills. The Mills tycker jag är en av de bästa tavernorna på Ios. Här kan du botanisera i det grekiska köket när det är som allra bäst. Hit går man inte bara för maten, restaurangen ligger under de praktfulla väderkvarnarna i andra ändan av Chora, läget bidrar till att middagen blir ännu gemytligare. Den genomsympatiske ägaren Kyriakos är också ett av skälen att gå hit. Kalypso ligger på ett litet torg i nedre delen av Chora. Även här serveras grekisk husmanskost, ibland bra, ibland inte lika bra. Läget är perfekt om du gillar att titta på folk.

 

Restaurant The Mills vid väderkvarnarna i Chora på Ios.

Restaurant The Mills vid väderkvarnarna i Chora.

 

Min absoluta favoritrestaurang på Ios är Ouzeri Katogi. Så här skrev jag på bloggen efter vårt andra besök där: "Efter solens nedgång gick vi till Theodora (som ser ut som Modesty Blaise) och Ouzeri Katogi, stället som vi skrev om igår. Maten vi åt idag var ännu godare än kvällen innan. Under våra två kvällar på Katogi har vi ätit sex olika maträtter, ingen av dem har vi ätit tidigare i Grekland. Kocken heter Georgios och han borde få en medalj för sin matlagning.
Nästa kväll gick vi dit igen. Då skrev jag så här: "Igår kväll åt vi ånyo på Katogi. Vi var fyra personer som delade på sju rätter, drack två kilo vin och tre liter vatten. Notan slutade på 73 €. Väldigt billigt, speciellt med tanke på att maten är i världsklass."

 

Ouzeri Katogi. Chora. Ios.

Ouzeri Katogi.

 

Som du förstår så får du inte missa att äta på Ouzeri Katogi. För att hitta dit utgår du från "The Square" och går huvudgatan fram tills du ser en trappa ner till höger (gränden svänger tvärt till vänster), där ligger det. I gränden till höger låg Ios bästa bar, Homers Cave, (vila i frid) en gång i tiden. En annan bra taverna är The Nest. Tyvärr har de bara bord inomhus, men det övervägs av den goda maten. The Nest ligger i en smal gränd (vad annars!) inte långt från Katogi. Goda pizzor och gyros hittar du på Pizzeria Vesuvio en trappa ner från "The Square".

Barerna då? De får du leta upp själv, vilket inte blir svårt, de finns överallt. En gång på åttiotalet roade jag mig med att räkna antal barer, pubar och diskotek och kom fram till att det fanns 68 stycken. Så många finns det inte idag. Men dansa kan man fortfarande göra.

 

Vy över nya delen av Chora på Ios.

Vy över nya delen av Chora från den så kallade "toppen".

 

En av Ios stora sevärdheter är den så kallade "toppen", Choras högsta punkt. Det är inte helt enkelt att hitta dit, enklast är att börja på något av de tre torgen i byn och sedan gå upp, upp, upp. Under vägen upp passerar du de äldre delarna av Chora, och du får en rejäl dos av byns prakt.

Förr eller senare kommer du till ett valv där du ser en palm framför dig, då är du nästan framme. Fortsätt genom valvet (beundra den vackra kyrkan Panagia Gremniotissia) och gå vidare uppför berget, förbi två kapell och klättra sedan upp till det tredje och sista kapellet. Du är framme. Belöningen är en fabulös utsikt över Chora, Ormos, det vackra landskapet, grannön Sikinos, samt ut över havet. Att se solnedgången härifrån är bland det finaste man kan tänka sig.

Här kan du se hur Chora ligger i förhållande till Mylopotas beach »

HOTELL I CHORA

Det finns ett otal hotell, pensionat och rum i Chora, mellan Chora och hamnen, och på vägen till Mylopotas beach. Jag föredrar att bo i den nyare delen av Chora, eller något utanför.

Här finns tips på boende i Chora » s


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera