Kalimera Grekland Mykonos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mykonos stad på Mykonos

Mykonos stad, eller Chora som många säger, är så vackert formgiven att det nästan känns overkligt. Jag tror inte att någon annan grekisk by kan mätas med detta arkitektoniska mästerverk. Visst finns det många vackra små byar i Grekland, men få kommer i närheten av den bländande skönhet som möter en i Mykonos stad. Fulländat!

 

Mykonos stad och Chora i Kykladerna.

Lilla Venedig och väderkvarnarna.

 

Men decennier av tung turism har satt sina avtryck, några genuina spår finns inte längre kvar. Visserligen finns här ett grekiskt vardagsliv i mikroformat: ibland sitter någon svartklädd gumma på en trappa, en gubbe med åsna säljer grönsaker i gränderna tidigt på morgnarna och fiskmarknaden är fortfarande i gång nere i hamnen. I övrigt dominerar den kommersiella verkligheten, varenda lokal som går att uppbringa hyser någon form av turistnäring.

 

Barer i Lilla Venedig på Mykonos.

Lilla Venedig åt andra hållet.

 

De labyrintiska gränderna känns oändliga, att inte gå vilse är näst intill omöjligt, redan efter några få minuter är man bortkollrad. Men vad gör det, ut kommer man alltid. Alla hus vitkalkas årligen, gatorna målas med vita fyrkanter, många hus har trappor som leder upp till färgglada verandor där törstiga pelargoner väntar på vatten.

 

De labyrintiska gränderna i Chora på Mykonos.

En av många trånga gränder i Mykonos stad.

 

Chora på Mykonos är en av de vackraste byarna i hela Grekland.

Vissa gränder är så smala att det är svårt att mötas.
Den absolut finaste delen av Mykonos stad är Lilla Venedig med sina vackra hus med träverandor. Till vänster om Lilla Venedig vakar några väderkvarnar över gyttret av människor och tavernor. En av kvarnarna ser nästan levande ut från sidan, halmen som ligger på toppen ser ut som en mössa och de små fönstrerna liknar ögon. Från väderkvarnarna är det en underbar vy över Lilla Venedig och havet utanför.

 

Bra restauranger och tavernor i Lilla Venedig i Mykonos stad.

Lilla Venedig.

 

I Lilla Venedig ligger flera restauranger och barer längs vattnet, maten smakar tyvärr inte alltid lika bra som den kostar, men omgivningarna är bland de tjusigaste man kan tänka sig. De vackra husen bildar en stilig bakgrund och vattnet är så nära att man kan doppa fötterna direkt från stolen. Väderkvarnarna ovanför bidrar naturligtvis till att Lilla Venedig känns som en magisk plats. På kvällarna fylls Lilla Venedig av turister för att ta en drink eller för att se den omtalade solnedgången.

 

Väderkvarnar ovanför Lilla Venedig i Chora på Mykonos.

De ståtliga väderkvarnarna ovanför Lilla Venedig.

 

Lilla Venedig i väntan på solnedgången.

Lilla Venedig i väntan på solnedgången.

 

Solnedgången sedd från Lilla Venedig på Mykonos är en av de vackraste i Kykladerna.

Solnedgången sedd från Lilla Venedig är hjärtligt vacker.


Längs hamnpromenaden finns flera perfekta "sitta-och-titta-på-folk-barer". Vill man se folk finns det knappast någon bättre plats att göra av med sina pengar på. Pelikanen Petros brukar komma förbi med förhoppningar om att kunna stjäla en och annan matbit. Bakom stadshuset i hamnen ligger Nikos Taverna som är en av de trevligaste restaurangerna i stan. Tempot är högt och servitörerna stressar som galningar, men maten är bra och priserna är i det närmaste normala.

 

Restauranger, tavernor och barer längs hamnpromenaden i Mykonos stad.

Hamnpromenaden i Mykonos stad.

 

Taverna Nikos i Chora på Mykonos är inte så dyr som många andra restauranger.

Taverna Nikos har funnits sedan 1976.

 

Om du gillar att äta gyros har du flera ställen att välja på i Mykonos stad.

Om du gillar att äta gyros har du flera ställen att välja på i Mykonos stad.

 

Pelikanen Petros har precis bokat bord inför kvällens middag i Chora på Mykonos.

Pelikanen Petros har precis bokat bord inför kvällens middag.

 

Läs om pelikanerna på Mykonos här »

 


Nöjeslivet är i princip obegränsat och valmöjligheterna av restauranger är enorma, tröttnar man på den grekiska maten kan man äta italienskt, kinesiskt eller varför inte mexikanskt. Här finns också ett otal snabbmatställen för den som har bråttom eller inte har så mycket pengar. För det är i regel dyrt att äta ute i Mykonos stad. Självklart finns det undantag, men man får leta innan man hittar restauranger med normala priser. I en nöjesmetropol som Mykonos stad finns det självklart även många diskotek och barer som öppnar sent och stänger tidigt.

 

Har Mykonos blivit alldeles för populärt, kommersiellt och fastnat i massturismens klor?

På kvällen blir det trångt i gränderna.

 

Små mysiga gränder i Chora på Mykonos.

Som väl är finns det gränder där det är färre turister.

 

I fiskhamnen i Mykonos stad kan du köpa färsk fisk och färska skaldjur.

Fiskhamnen i Mykonos stad.

 

En av många shoppinggator i Chora på Mykonos.

En av många shoppinggator i Chora på Mykonos.

 

Gillar du juveler och smycken kommer du älska Mykonos.

Gillar du juveler och smycken kommer du älska Chora.


Den stora sevärdheten i Mykonos stad är, förutom själva byn, kyrkan Panagia Paraportiani. I en grekisk guidebok om Mykonos kan man läsa följande om kyrkan: "The most photographed monument on the island and one of the most photographed churches in the world". När man läser något sådant blir man naturligtvis väldigt nyfiken. Tänk att det på Mykonos finns en av de mest fotograferade kyrkorna i hela världen. Nu får man ha i åtanke att grekiskproducerade guideböcker är oerhört partiska, sant är att Paraportiani är ett av de populäraste fotomotiven på Mykonos, men knappast i hela världen, jag är säker på att den ligger långt ner på listan även i Grekland.

 

Kyrkan Panagia Paraportiani i Chora på Mykonos i Kykladerna.

Kyrkan Panagia Paraportiani.

 

Hur det nu än är med den saken så är Panagia Paraportiani en annorlunda och arkitektoniskt intressant kyrka. Man tror att kyrkan började byggas redan på 1400-talet och att den senare har byggts ut. Kyrkan låg tidigare vid ingången till en medeltida fästning. Egentligen består Panagia Paraportiani av fem små kapell: Agios Sozontas, Agios Anargyroi, Agia Anastasia och Agios Efstathios, och Paraportiani som är själva huvudkyrkan. Kapellen och kyrkan är så tätt sammansatta att det ser ut som en enda byggnad.

 

Solnedgången sedd från Panagia Paraportiani church i Mykonos stad.

Panagia Paraportiani när solen går ner.

 

Den vitkalkade byggnaden ligger otroligt vackert, när solen går ner strålar ett fantastiskt ljus över Panagia Paraportiani, färgen skiftar från vitt till svagt ljusblått. Kyrkan ligger i Kastro bakom stadshuset i Mykonos stad alldeles i närheten av Lilla Venedig. Gå till piren där båtarna till Delos utgår och följ sedan vattnet till vänster så kan du inte missa den


Mykonos vanligaste sevärdhet är troligen en drink till solnedgången.

Mykonos vanligaste sevärdhet är troligen en drink till solnedgången.

 

Öluffa till Ios, Paros, Santorini och Mykonos på 1980-talet.

Så här såg jag ut när jag kom till Chora första gången 1982.

 

Läs om min första resa till Mykonos stad här »

 

Det finns inga stränder i Mykonos stad men det är nära till ett flertal fina stränder. Norr om staden ligger Tourlos och Agios Stefanos, och söderut finns stränderna Agios Ioannis, Ornos, Psarou och Platis Gialos. Läs om hur du tar dig till stränderna här.

 

HOTELL I MYKONOS STAD

När vi besöker Mykonos bor vi alltid i Mykonos stad. Framförallt för att vi gillar att gå ut och äta i stan på kvällarna, och att det finns så mycket att se och göra. På dagarna gör vi utflykter till olika stränder. Nedan finns förslag på bra hotell. Var beredd på höga priser.

 

Boka Damianos Mykonos Hotel här »

Boka Eleanna's Mykonos här »

Boka Poseidon Hotel Suites här »

Boka Villa Pinelopi här »

Boka Le Ciel Suites & Villas här »

 

Boka andra hotell i Mykonos stad här »VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I CHORA

 

Missa inte Agios Stefanos beach när du reser till Chora på Mykonos.

Missa inte Agios Stefanos beach, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM MYKONOS

Om Mykonos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera