Pelikanerna på Mykonos

Om Mykonos »

Resa hit »

Resa runt »

Byar »

Stränder »

Sevärdheter »

Vandra »

Boka hotell »

Bilder »

Väder »

Karta »

Resebrev »

Forum »

Blogg »

E-guide »

Öluffarskola »
Ända sedan mitten av femtiotalet har det funnits "tama" pelikaner på Mykonos. Det finns många historier och myter om pelikanerna, vissa är sanna, andra är trevliga skrönor.

Idag finns tre eller möjligen fyra pelikaner på ön, pelikan nummer fyra är jag lite osäker på, han kan ha lämnat ön. En av pelikanerna heter Petros, det är han som har varit längst på ön och den som är tamast. Petros har "alltid" funnits, ungefär som Skalle-Per i Ronja Rövardotter alltid hade gjort, ända tills den dag han faktiskt gick och dog. När Petros den 1:a dog ersattes han snart av en ny Petros, för så är det nämligen: när en Petros dör ersätts han av en ny Petros.

Dagens Petros har varit på Mykonos i många år och han är kolossalt populär bland både turister och öbor. Fiskegubbarna i hamnen i Mykonos stad ser dock inte särskilt lyckliga ut när han försöker stjäla deras nyfångade fisk. Något han för det mesta lyckas med.

Bortsett från att stjäla fisk på fiskmarknaden strosar Petros och hans kompisar ofta runt i byn. De gör vad de kan för att snatta mat från borden. Men få verkar bry sig, de flesta tycker bara det är charmigt när en pelikan kommer förbi. Ända tills den där dyra fisken ligger i en helt annan strupe än vad det var tänkt från början.

Pelikanerna på Mykonos.

Pelikanerna har gjort sig fina inför kvällens bravader.


Petros på väg att stjäla fisk på fiskmarknaden.

Petros, eller någon av de andra pelikanerna, på väg att stjäla fisk på fiskmarknaden.


Pelikanen Petros på taverna.

Petros väntar tålmodigt på mat utanför en taverna i Mykonos stad. Gästerna ser ganska chockade ut. :-)

Även på Tinos finns det en pelikan som smyger omkring och försöker stjäla mat. Den pelikanen heter Markos, och finns att läsa om här »
Pelikanen Petros år 1978.

Den här bilden är från 1978. Det kan vara den första Petros som landade på Mykonos. Pelikaner kan bli upp till 25 år i vilt tillstånd, och säkert ännu äldre när de har god tillgång på mat. © Bild: Robert Eriksson.
Startsida »

Sök »

Forum »

E-guider »

Boka hotell »

Facebook »

Kalispera »

Picturesfromgreece »

© 1997-2018 Janne Eklund/Kalimera