Kalimera Grekland Tinos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Tinos i Grekland

Tinos in English. Tinos suomeksi.

Tinos ligger i norra Kykladerna, mellan Andros och Mykonos. Här bor cirka 8 600 personer fördelat på ett femtiotal byar. Till ytan är Tinos 197 km2, vilket gör ön till den fjärde största i Kykladerna, efter Naxos, Andros och Paros. De två största byarna är Tinos stad, eller Chora, (4 760 inv) och Panormos (340 inv). De tre närmsta grannöarna är Andros, Mykonos och Syros. Högsta berget Tsiknias mäter 724 meter över havet och ligger på östra sidan av ön.

 

Kolymbithra beach  är den bästa stranden på Tinos i Kykladerna.

Kolymbithra är Tinos bästa strand.

 

Det är en ovanlig ö på många sätt. Bland mycket annat finns här en levande sevärdhet som förändras varje dag. Jag tänker på Panagia Evangelistria, kyrkan vars heliga ikon sägs bota sjuka. Inte nog med att sjuka botas, ett och annat mirakel påstås också finnas på ikonens samvete. Många kryper hela vägen till ikonen, ända från hamnen. Ni kan bara ana vilket slitgöra det är.

Jag kan nog påstå att jag aldrig bevittnat något liknande skådespel än det som varje dag utspelar sig i och omkring denna kyrka. Då har jag ändå rest mycket i Indien och där händer verkligen konstiga saker.

 

Panagia Evangelistria på Tinos är Grekland viktigaste kyrka och besöks av pilgrimer från hela övärlden.

Panagia Evangelistria är en av Greklands viktigaste kyrkor.

 

Men Tinos har inte bara märkliga sevärdheter att bjuda på. Det är en färgstark ö där det grekiska vardagslivet kommer i första hand och turismen i andra. Ön besöks främst av greker som kommer för att besöka kyrkan; Tinos är således nästan helt opåverkad av utländsk turism och är därför en av få grekiska öar som fortfarande känns genuin. Tinos betyder: Välkommen till Grekland!

 

Vill du läsa om Tinos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide om Tinos. Den innehåller 19 A4-sidor, inklusive 67 bilder, tre enkla kartor och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
Letar du efter det genuina Grekland behöver du med andra ord inte leta längre. Tinos är även en frodig och grön ö med fantastiskt inbjudande landskap. Många säger att Naxos är Kykladernas grönaste ö, men jag vill nog påstå att Tinos är i samma klass.

 

Greklands finaste byar finn på  ön Tinos i Kykladerna.

Ingen annanstans finns det så många fina byar som på Tinos. Berget heter Exobourgos.

 

Det som mest skiljer Tinos från andra grekiska öar är de pittoreska byarna. Jag har varit på 65 grekiska öar, ingen annanstans har jag sett så många fina byar, som på Tinos. Visst finns det öar med fina byar, ChoraAmorgos, och ChoraIos är två av många exempel, men det finns ingen ö med så många fina byar. Det sägs finnas omkring 50 byar på Tinos, och med några få undantag är de alldeles, alldeles underbara.

 

Här kan du se Tinos 15 bästa stränder »

 

Inte nog med det, många byar är helt bilfria. Den vackra naturen, de pittoreska byarna och de för ön så karakteristiska duvslagen gör Tinos till en av de mest spännande öarna i Kykladerna. Det är ett paradis för dig som vill uppleva det riktiga Grekland. Gillar du stränder så hittar du naturligtvis det också, som stränderna i Kolymbithra som du ser överst på sidan.

 

Tinos stad är som Aten fast i miniformat.

Tinos stad är som Aten fast i miniformat och här kan man äta mycket god mat.

 

Tinos är dessutom en ö för dig som vill botanisera i grekisk husmanskost. Riktig bra grekisk mat finns på alla öar, konstigt vore ju annars, men det är inte så lätt att hitta den. Framförallt inte på öar där utländsk turism är den mest framträdande. Att bara servera turistmat som mousaka och souvlaki på Tinos skulle aldrig fungera. Många greker reser hit över dagen, de hinner med två saker: besöka kyrkan och äta mat.

 

Restaurant Malamatenia i Chora är en av Tinos bästa restauranger och tavernor.

På Restaurant Malamatenia i Chora kan man frossa i god grekisk husmanskost.

 

Lunchen är för grekerna lika helig som besöket i kyrkan, och då går det inte att servera någon halvmesyr. Det gynnar oss utländska turister, och det är bara att tacka och ta emot. Några av öns specialiteter är rökt fläsk (louza), korv (loukaniko) och kronärtskocka. Kapris från ön är också vanligt i matlagningen.


Du kan läsa mer om Tinos via länkarna nederst på denna sida.

En mycket kort summering av den informationen finns här:

 

Det är enkelt att resa till Tinos. Antingen flyger du till Aten och vidare med båt från Pireus eller Rafina. (Bussar till Rafina och Pireus går utanför ankomstterminalen på flygplatsen.) Eller så flyger du till Mykonos och tar färjan

Tinos har som sagt begåvats med fantastisk fina byar. I princip alla är sevärda. De jag gillar mest är Chora, Kardiani, Agapi, Tarabados, Volax, Smardakito och Pyrgos.

 

Smardakito är en av många genuina byar på Tinos. i Kykladerna.

Smardakito är en av många genuina byar på Tinos.

 

E-guide om Tinos.

 

Jag tror inte att någon åker till Tinos bara för strändernas skull. Det är byarna som lockar. Men det finns en hel del stränder, och några av dem är riktigt bra. Agios Fokas, Agios Sostis, Livada och Kolymbithra (se bild överst på sidan) är mina favoriter. Andra stränder är Agios Ioannis, Agios Romanos, Pachia Amos, Kionia, Kalivia och Gianaki.

 

Agios Fokas beach är den strand som ligger närmast Tinos stad.

Agios Fokas beach är den strand som ligger närmast Tinos stad.

 

Tinos största sevärdhet är självklart kyrkan Panagia Evangelistria. Andra intressanta sevärdheter är den storslagna naturen, de fina byarna, duvslagen, borgen Exobourgos och den övergivna byn Monastiria.

Utbudet på hotell och pensionat är mycket stort, framförallt i Tinos stad. Kommer du i augusti, och då i synnerhet runt den 15:e, då många ska besöka kyrkan, måste du boka hotell i mycket god tid. Rumsuthyrare möter i regel upp alla båtar och har du inte bokat i förväg är det inte dumt att följa med någon av dem.


LÄS MER OM TINOS

Om Tinos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera