Kalimera Grekland Astypalea.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Astypalea i Grekland

Astypalea in English. Astypalea suomeksi.

Astypalea (eller Astypalaia) tillhör Dodekaneserna och ligger lite för sig själv mellan Amorgos och Rhodos. Det är en förhållandevis liten ö både till yta och till antal invånare, här bor ungefär 1 335 personer fördelade på två större byar, och några små samhällen. Huvudstaden heter Chora, och den stora turistorten heter Livadia. Ytan är 96 km2 och högsta berget - Vardia - mäter 482 meter över havet.

 

Den vackra fjärilsön Astypalea mellan Rhodos och Amorgos i Grekland.

Väderkvarnarna i Chora.

 

Att Astypalea tillhör Dodekaneserna (Tolvöarna) märks inte alls, arkitekturen är så typisk Kykladisk som den kan bli. Många "små-ö-älskare" har Astypalea som favoritö. Kanske beror det på öns läge, för det är långt till civilisationen.

För många är Astypalea en ö att varva ner på, här härskar lugnet, man slöar på Livadia beach på dagarna och sitter i timtals på någon taverna på kvällarna. Flest tavernor finns i Pera Gialos, många av dem har utsikt över havet. Om båtförbindelserna hade varit bättre skulle Astypalea nog besökas av fler turister. Bra för alla som gillar lugna öar, dåligt för öborna som vill att det kommer fler turister.

 

Arkitekturen  i Chora på Astypalea är typiskt Kykladisk.

Arkitekturen på Astypalea är typiskt Kykladisk.

 

När jag kom till Astypalea första gången åkte jag därifrån med sorg i hjärtat. Jag hade fått en ny favoritö. Jag skrev så här när jag kom hem: "Astypalea är ett paradis långt från civilisationen. Ön ligger avigt till och båtförbindelserna är usla. Men låt dig inte förskräckas, Astypalea är värd alla omvägar. Har du en gång tagit dig hit har du fått en ny favoritö."

Det är många år sedan nu. Sedan dess har jag varit på många andra öar, och jag har fått nya favoritöar.
RESA TILL ASTYPALEA

Snabbaste sättet att ta sig till Astypalea är att flyga till Aten, och fortsätta med inrikesflyg direkt till Astypalea. Du kan även åka färja från Atens hamnstad Pireus. Räkna med minst nio timmars båtresa.

Ett annat alternativ är att flyga till Kos, åka båt till Kalymnos och vidare därifrån till Astypalea. Den lilla färjan Nisos Kalymnos går mellan Kalymnos och Astypalea tre gånger i veckan. Du kan även åka med Blue Star Ferries från Amorgos och Paros. Nisos Kalymnos lägger till i hamnen i Pera Gilalos, och Blue Star Ferries båtar lägger till i Agios Andreas, som ligger 7 kilometer norr Pera Gialos.

Lokalbuss går till och från stora hamnen Agios Andreas i samband med båtarnas avgång och ankomst (som oftast sker mitt i natten.) Hamnen i Agios Andreas är inget mer än en hamn. Där finns ett kafé, inget annat. En ganska trist plats om du frågar mig.

Båttidtabell för Astypalea »

Boka färjebiljetter online här »

 

Hamnen Agios Andreas på Astypalea.

Den tråkiga hamnen i Agios Andreas.

 

RESA RUNT PÅ ASTYPALEA

Buss utgår från Pera Gialos och trafikerar Chora, Livadia och Maltezana. Bil- och mopeduthyrare finns i Pera Gialos, samt längs vägen till Livadia. I regel rör man sig mest mellan Pera Gialos, Chora och Livadia och avstånden är inte längre än att man kan gå. Badbåt till stränderna Vatses och Kaminakia går från Pera Gialos under högsäsong.

BYAR PÅ ASTYPALEA

Pera Gialos och Chora är de två största byarna på Astypalea, därutöver finns ett par mindre samhällen. Pera Gialos är Astypaleas stora hamn, men det går inte längre några stora färjor till den hamnen. När den nya hamnen på andra sidan ön invigdes bytte man till namnet Pera Gialos. Tidigare hette byn Skala.

 

Vy över Pera Gialos från Kastro på Astypalea.

Vy över Pera Gialos från Kastrot.


Pera Gialos är hopbyggd med Chora. Var den ena byn börjar och slutar är omöjligt att se, byarna binds ihop av en extremt lång trappa som sannerligen tar på krafterna.Självklart går det även en väg mellan byarna. I Pera Gialos finns pensionat, resebyråer, banker, affärer och flera tavernor samt ouzerior. Här finns även en liten strand där det är helt okej att bada nu när de stora färjorna lägger till i Agios Andreas.

 

Tavernor och restauranger i hamnen Pera Gialos på Astypalea.

Strandpromenaden i Pera Gialos.

 

Chora är en av de vackrast belägna byarna i hela grekiska övärlden. Byn domineras av den magnifika fästningen Kastro som ligger som en sockertopp ovanför byn. Arkitekturen i Chora är Kykladisk, husen är vitkalkade och gränderna trånga och många. Vid väderkvarnarna (se bild överst på sidan) finns ett torg med tavernor, ouzerior och kaféer.

 

Chora och hamnen Pera Gialos på Astypalea i ögruppen Tolvöarna.

Chora och Pera Gialos på Astypalea.

 

Som du ser liknar byarna de som finns i Kykladerna, men Astypalea tillhör Dodekaneserna. Närmsta grannö är Amorgos, i Kykladerna. :-)

Maltezana är en liten sömnig by med en hyfsad strand och en trevlig taverna. Ingen by man bor i, men tavernan är värd ett lunchbesök. I närheten finns lämningar från ett bysantinskt bad.

Exo Vathy är en pytteliten by med en pytteliten hamn så långt norrut man kan komma. Byn ligger i en skyddad bukt där fiskebåtar ankrar vid dåligt väder. Det finns inte mycket att se och det är ganska långt att köra, men tavernan vid vattenbrynet och den rogivande atmosfären är belöning nog för den långa resan. En liten strand finns i närheten för den som vill ta ett dopp.
STRÄNDER PÅ ASTYPALEA

Livadia beach är öns populäraste strand och ligger i en vacker och bördig dalsänka cirka 2 kilometer från Chora. Det tar cirka 15 minuter att gå till Livadia.

 

Livadia beach på Astypalea i Grekland.

Livadia beach på Astypalea.

 

Stranden i Livadia består av fin gråaktig sand uppblandad med grus som blir väldigt varm på eftermiddagen. Längs stranden finns flera tavernor, affärer och pensionat.

 

Livadia beach är den bästa stranden på ön Astypalea.

Livadia beach åt ena hållet. Chora och Kastro syns till höger.


Strax söder om Livadia ligger tre stränder på rad: Tzanaki, Papou och Agios Konstantinos. Kaminakia och Vatses längst ner i söder nås endast med badbåt. Andra stränder hittar du kring byarna Meza Vathy och Exo Vathy.

 

Grekland. Astypalea. Livadia beach .

Livadia beach åt andra hållet. Som du ser är Astypalea en mycket karg ö.

 

SEVÄRDHETER PÅ ASTYPALEA

Astypaleas största sevärdhet är den mäktiga fästningen Kastro som vakar över Chora och Pera Gialos. Kastrot byggdes som försvar mot pirater under den venetianska ockupationen. Förr fanns det någon form av "kastro" på de flesta öar, men många är idag ruinerade. De bäst bevarade finns på Antiparos, Folegandros, Kimolos, och här på Astypalea.

 

Chora och Kastro på Astypalea i Dodekaneserna

Chora och Kastro.

 

Kastrot på Astypalea är det mest imponerande av dem. På dagen skiner fästningen vitt av solsken och på kvällen lyser den som en diamant av strålkastarskenet. Det är hur häftigt som helst. Idag är det ingen som bor i Kastro, den sista invånaren flyttade 1948. Det kostar inget mer än svett och tårar att gå in i Kastro. Utsikten är bedövande vacker.

 

Läs mer om Kastro på Astypalea här »

 

Soluppgången och solnedgången är också sevärda.

 

HOTELL PÅ ASTYPALEA

Det finns förvånansvärt många pensionat och hotell på Astypalea. De flesta ligger i Pera Gialos, men det finns även ganska många vid Livadia beach, och längs vägen ner till Livadia beach.

Var som är bäst att bo är förstås en smaksak. Personligen föredrar jag att bo i Pera Gialos där det finns störst utbud av restauranger och affärer. Hamnen ligger som sagt långt från all ära och redighet, därför tycker jag att det är bäst att boka rum i förväg, och komma överens med pensionatet om att bli hämtad i hamnen. Aphrodite Studios, Caldera Studio och Korali är tre mycket trevliga pensionat.

Aphrodite Studios »

Caldera Studios »

Korali »

Boka andra hotell på Astypalea här »


LÄS MER OM ASTYPALEA

Om Astypalea Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera