Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Ormos och Gialos beach på Ios
Hamnen på Ios heter Ormos och hamnstranden heter Gialos, men det är det ingen som säger: alla säger "port", och menar då både hamnen och stranden. För att inte förvirra dig som inte varit på Ios använder jag de officiella namnen.

 

Ormos och Gialos beach på Ios.

Den långa hamnstranden.

 

Det som finns i Chora finns även i Ormos, men i något mindre skala: hotell och pensionat, resebyråer, tavernor, kaféer och barer, supermarkets och bagerier. I bortre änden av hamnen, mot den vitkalkade och välkomnande kyrkan Agia Irini, ligger fiskebåtar förtöjda. Där finns även en strand som sett bättre dagar. Här låg tidigare Ios Camping, men de har stängt sedan några år tillbaka.

Till höger (näsan mot vattnet) om hamnen breder den långa sandstranden Gialos ut sig. Det är en bra strand som kantas av tavernor och hotell. Ännu fler hotell och pensionat ligger bakom stranden.

 

Hamnstranden på Ios.

Gialos beach. Härifrån är det nära till stränderna Tzamaria och Koumbara.


För inte så många år sedan var Gialos oerhört populär, men har under senare år tappat lite av sin glans. Troligen beror det på att de flesta föredrar Mylopotas. Men om Gialos hade legat på en ö med inte lika fina stränder som Ios skulle det vara fullt med folk på Gialos.

 

Hamnen och hamnstranden på Ios,

Vy över hamnen och hamnstranden.

 

Om du är i Ormos eller Gialos och ska till Chora kan du åka buss, eller gå till fots. Trevligast är att gå upp via den gamla åsnevägen som börjar där huvudvägen svänger vänster mot Chora. Om du följer kusten till vänster kommer du till Valma beach.

HOTELL I HAMNEN

Om du vill bo nära en strand, och tycker att Mylopotas är för trendigt, passar det väldigt bra att bo i hamnen, eller mellan hamnen och Chora.

Här finns tips på boende i hamnen »


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera