Kalimera Grekland Ios.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Mylopotas beach på Ios

Om jag skulle göra en tio-i-topp-lista över de tio vackraste stränder i Grekland skulle Mylopotas komma högt upp på den listan. Vyn över stranden är så estetisk tilltalande att man måste gnugga sig i ögonen. Mylopotas är för mig sinnebilden för hur en perfekt strand ska se ut. Det tar cirka fem minuter med buss till stranden, och runt 20 minuter att gå från Chora. Jag föredrar att gå så jag kan njuta så länge som möjligt av den vackra tavlan.

 

Mylopotas beach och Chora på Ios.

Vy över Mylopotas beach. Chora ligger upp till höger.

 

Stranden är cirka 1 kilometer lång och är täckt av ljusgul sand, på sina ställen uppblandat med finkornigt grus, främst i början av stranden. Vid bortre delen är det finkornig sand som gäller. Där ligger ungdomarnas tummelplats Far Out Village, som lockar ungdomar från hela världen. Far Out Village är något av Ios Mecka. Gillar man strandliv med ös behöver man inte åka någon annanstans i världen. Många kommer heller aldrig därifrån utan stannar hela semestern.

 

Mylopotas beach. Ios.

Mylopotas beach åt ena hållet.

 

Bor man på Far Out Village behöver man inte ens gå till stranden, där finns flera pooler, barer och restauranger, minimarket, biljard, tvätteri, vattenleksaker och allt annat man kan tänka sig. Självklart finns det alla tänkbara boendeformer också. Far Out Village är ett Edens lustgård - om man tillhör rätt målgrupp.

 

Den fantastiska sandstranden Mylopotas beach på Ios i Grekland.

Mylopotas beach åt andra hållet.
Den del av Mylopotas beach på Ios där fisktavernan Drakos ligger.

Bortre delen av Mylopotas beach. Fisktaverna Drakos till vänster i bild.

 

Drakos Taverna. Mylopotas beach. Ios.

Drakos Taverna vid Mylopotas beach.

 

Mittemot Far Out Village - där stranden slutar - finns en fisktaverna som heter Drakos. Tavernan har legat här sedan Hedenhös, eller i alla fall sedan 1963. Då gick det ingen väg dit, utan man fick åka båt eller plumsa i sanden. Det hindrade inte folk från att komma. Drakos är fortfarande populärt hos lokalbefolkningen. På söndagar är det nästan omöjligt att få bord. Är det någonstans du ska äta färsk fisk så är det här. De har till och med en anställd som bara har till uppgift att rensa fisk. Missa inte.

 

Mylopotas beach sett från Drakos Taverna. på Ios i Grekland.

Mylopotas beach sett från Drakos Taverna.

 

De flesta faciliteter, såsom affärer, hotell och pensionat finns vid strandens början. Här ligger bland annat Ios Palace Hotel, ett ganska lyxigt hotell, som när det byggdes ifrågasattes starkt. Vem i hela friden ska bo där? Vem vill ligga i en swimmingpool så nära en av Greklands finaste stränder? Många visade det sig. Ios Palace Hotel var något av en trendsätter, idag finns det flera hotell med minst lika hög standard. Går man till höger om hotellet kommer man till ett klippbad. I bortre ändan ligger restaurang Harmony som varit omåttligt populär under många år.

 

Mylopotas beach. Ios.

Mylopotas beach.


Väljer du att gå till Mylopotas (vilket jag rekommenderar) kommer du att se en mytomspunnen villa vid vattnet, några hundra meter innan du svänger av på stigen till Mylopotas. Det är ett pampigt hus med ett läge som får en att börja drägla. Vem som bor i huset idag vet jag inte, inte heller vem som har bott där.

 

Vy över Mylopotas beach på Ios.

Vyn över Mylopotas beach som du får njuta av om du går till stranden.

 

Under många år ryktades det att huset ägdes av Cat Stevens, sedan gick det rykte om att det var David Bowie som bodde där. Ett envist rykte sa att det var Bob Dylans hus, och eftersom han är min husgud har jag valt att tro på det.

 

Läs om Bob Dylans hus här »

 

NU BLIR DET NOSTALGI

 

Mylopotas beach på Ios år 1970 och år 2018.

Den översta bilden är från 1970 (Drakos fanns redan då) och den undre bilden är från nutid.

 

1986 åkte jag till Ios för att skriva klart en roman som jag hade klurat på i många år. Jag åkte ner redan i början av mars och jag skulle stanna länge. Ett problem var att mina pengar skulle räcka länge. Jag hade inte tänkt jobba på Ios, vilket många andra gjorde, så det var uteslutet.

 

Mylopotas beach på Ios år 1984.

Mylopotas beach anno 1984.

 

Ett sätt att tjäna pengar på kunde vara att sälja bilder från Ios, tänkte jag. Så jag framkallade svartvita bilder som jag skulle sälja för 250 drachmer styck till turister på Ios. Jag hade eget fotolabb så det kostade inte mycket att ta fram några hundra bilder på fyra motiv. Bilden ovan är som ni förstår en av dessa bilder.

Mitt rum kostade 500 drachmer under lågsäsong och 1 000 drachmer under högsäsong. Så jag behövde sälja två bilder per dag i lågsäsong och fyra bilder per dag i högsäsong för att betala hyran. 1 000 drachmer på den tiden var cirka 30 kronor. När jag gick ut på kvällarna för att äta middag och festa så tog jag alltid med mig 1 000 drachmer. Den summan räckte länge. Det var tider det!

 

Far Out Cafe vid Mylopotas beach på Ios år 1986.

Far Out Cafe i maj 1986.

 

Jag är inte själv med på bilden ovan (är fotograf), men många av mina dåvarande Iosvänner är. Att bilden är gammal finns det tydliga tecken på. Några exempel är att flera har hockeyfrillor, ingen är tatuerad, man har inte flanellskjorta på sig när det är 30 grader idag, formen på flaskorna, stolarna och att det låg en massa cigarrettpaket framme. Det är heller ingen som har keps, och få har solglasögon. Men den stora skillnaden är att ingen sitter och glor i sin mobiltelefon.


Far Out Cafe. Mylopotas. Ios.

Så här ser det ut idag där Far Out Cafe låg tidigare.

 

Far Out vid Mylopotas beach på Ios år 2018.

Och så här ser Far Out ut idag.

 

HOTELL PÅ MYLOPOTAS BEACH

Många hotell håller mycket hög standard, och nästan alla ligger på krypavstånd till stranden. Om du vill bo nära stranden, och inte i Chora, är det här du ska bo.

Här finns tips på boende i Mylopotas »


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera