Kalimera Grekland Ios.

Mylopotas beach på Ios
Om jag skulle göra en tio-i-topp-lista över de tio vackraste stränder i Grekland skulle Mylopotas komma högt upp på den listan. Vyn över stranden är så estetisk tilltalande att man måste gnugga sig i ögonen. Mylopotas är för mig sinnebilden för hur en perfekt strand ska se ut. Det tar cirka fem minuter med buss till stranden, och runt 20 minuter att gå från Chora. Jag föredrar att gå så jag kan njuta så länge som möjligt av den vackra tavlan.

 

Mylopotas beach och Chora på Ios.

Vy över Mylopotas beach. Chora ligger upp till höger.

 

Stranden är cirka 1 kilometer lång och är täckt av ljusgul sand, på sina ställen uppblandat med finkornigt grus, främst i början av stranden. Vid bortre delen är det finkornig sand som gäller. Där ligger ungdomarnas tummelplats Far Out Village, som lockar ungdomar från hela världen. Far Out Village är något av Ios Mecka. Gillar man strandliv med ös behöver man inte åka någon annanstans i världen. Många kommer heller aldrig därifrån utan stannar hela semestern.

 

Mylopotas beach. Ios.

Mylopotas beach.

 

Bor man på Far Out Village behöver man inte ens gå till stranden, där finns flera pooler, barer och restauranger, minimarket, biljard, tvätteri, vattenleksaker och allt annat man kan tänka sig. Självklart finns det alla tänkbara boendeformer också. Far Out Village är ett Edens lustgård - om man tillhör rätt målgrupp.
Mittemot Far Out Village - där stranden slutar - finns en fisktaverna som heter Drakos. Tavernan har legat här sedan Hedenhös, eller i alla fall sedan 1963. Då gick det ingen väg dit, utan man fick åka båt eller plumsa i sanden. Det hindrade inte folk från att komma. Drakos är fortfarande populärt hos lokalbefolkningen. På söndagar är det nästan omöjligt att få bord. Är det någonstans du ska äta färsk fisk så är det här. De har till och med en anställd som bara har till uppgift att rensa fisk. Missa inte.

 

Drakos Taverna. Mylopotas beach. Ios.

Drakos Taverna vid Mylopotas beach.

 

De flesta faciliteter, såsom affärer, hotell och pensionat finns vid strandens början. Här ligger bland annat Ios Palace Hotel, ett ganska lyxigt hotell, som när det byggdes ifrågasattes starkt. Vem i hela friden ska bo där? Vem vill ligga i en swimmingpool så nära en av Greklands finaste stränder? Många visade det sig. Ios Palace Hotel var något av en trendsätter, idag finns det flera hotell med minst lika hög standard. Går man till höger om hotellet kommer man till ett klippbad. I bortre ändan ligger restaurang Harmony som varit omåttligt populär under många år.

 

Mylopotas beach. Ios.

Mylopotas beach.


Väljer du att gå till Mylopotas (vilket jag rekommenderar) kommer du att se en mytomspunnen villa vid vattnet, några hundra meter innan du svänger av på stigen till Mylopotas. Det är ett pampigt hus med ett läge som får en att börja drägla. Vem som bor i huset idag vet jag inte, inte heller vem som har bott där.

 

Vy över Mylopotas beach på Ios.

Vyn över Mylopotas beach som du får njuta av om du går till stranden.

 

Under många år ryktades det att huset ägdes av Cat Stevens, sedan gick det rykte om att det var David Bowie som bodde där. Ett envist rykte sa att det var Bob Dylans hus, och eftersom han är min husgud har jag valt att tro på det.

Läs om Bob Dylans hus här »

HOTELL PÅ MYLOPOTAS BEACH

Många hotell håller mycket hög standard, och nästan alla ligger på krypavstånd till stranden. Om du vill bo nära stranden, och inte i Chora, är det här du ska bo.

Här finns tips på boende i Mylopotas »


LÄS MER OM IOS

Om Ios Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera