Kalimera Grekland Kalymnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Pothia och Chora på Kalymnos
Pothia är med sina dryga 12 000 invånare ögruppen Dodekanesernas tredje största stad, efter Rhodos stad och Kos stad. Till skillnad från de båda sistnämnda städerna, som är kolossalt turistanpassade, är Pothia en stad som domineras av grekiskt vardagsliv. Man kan likna Pothia med ett Aten i miniformat, eller med ErmopoulisSyros. Men till skillnad mot Ermopoulis, som är en mycket tjusig stad, är Pothia inte speciellt vacker, snarare stojig och intensiv, Pothia är liksom på "riktigt".

 

Vy över Pothia på Kalymnos.

Pothia sett från nunneklostret Agios Savvas.

 

Det grekiska vardagslivet är ständigt närvarande, dygnet runt, året om. Längs hamnpromenaden finns visserligen några krimskramsaffärer och tvättsvampsnasare, men i övrigt dominerar det grekiska livet. Som turist försvinner man i mängden, speciellt på kvällen då uppklädda Pothiabor strömmar ut från gränderna för att gå sin volta eller för att gotta sig åt en kväll på någon av de trevliga ouzeriorna.

 

Hamnpromenaden i Pothia på Kalymnos.

Del av hamnpromenaden i Pothia.

 

Första gången jag kom till Pothia skrämdes jag av allt detta grekiska, jag ogillade till exempel att skyltarna var på grekiska, idag tycker jag att det bidrar till känslan av att man faktiskt befinner sig i Grekland. Den mest grekiska delen av Pothia finner man i området bakom stadshuset och Kristuskatedralen.

Gå gärna dit på kvällen strax innan solen går ner och insup det grekiska livet: gummor och gubbar på altaner, kacklande höns, misstänksamma katter, släktmiddagar i små trädgårdar, hus i ruiner med granna ornament och dörrar och fönster i allsköns färger.


Hamnen i Pothia på Kalymnos.

Fiskebåtshamnen i Pothia.

 

Hamnpromenader i Grekland kan vara oerhört turistiska, som i Naxos stad och i PythagorionSamos, hamnpromenaden i Pothia är ett undantag: tavernor, barer och ouzerior finns där främst för grekernas skull. Sätt dig på någon av ouzeriorna och njut av det grekiska kvällslivet, timmarna flyger fram och varje minut är en historia.

Alla ställen jag har ätit på har varit bra. Dock har jag en favorit och det är Ouzeria Kafenés som ligger bredvid det gula stadshuset (som i sin tur ligger bredvid Kristuskatedralen). Grannen Ouzeria Mania serverar också mycket god mat. Ouzerior brukar i regel bara ha några få rätter på menyn, men här är det fullskaliga menyer som gäller.

 

Ouzeria Kafenés i Pothia på Kalymnos.

Ouzeria Kafenés i Pothia.

 

I Pothia finns alla tänkbara faciliteter, som banker, resebyråer, skivaffärer, supermarkets, busstation, taxistation, tavernor, barer, ouzerior, kafenións och gyroshak. Här finns även två intressanta museer: Nautiska museet i hamnen som visar föremål från Kalymnos intressanta marina historia, och Arkeologiska museet som ligger lite undanskymt och svårt att hitta. Arkeologiska museet är nyrenoverat och väl värt ett besök. För att hitta dit går eller kör du stora affärsgatan ut ur Pothia, mot Chora (som är sammanvuxen med Pothia). (Trottoarerna längs affärsgatan torde vara övärldens högsta.)

 

Arkeologiska Museet i Pothia på Kalymnos.

Arkeologiska Museet i Pothia.


När du nästan är framme vid taxitorget ser du en skylt som pekar åt höger. Där inne i gyttret av gränder ligger Arkeologiska museet. I närheten av Chora finns två sevärdheter väl värda att besöka: Chrysocheria Castle och Castle of Chora. Missa inte heller nunneklostret Agios Savvas som ligger ovanför Pothia.

 

Pothia beach. Kalymnos.

Stranden i Pothia.

 

Om du väljer att bo i Pothia har du en bit till närmsta strand. Det finns en liten strand vid yttre vågbrytaren (se bild ovan) som duger för ett svalkande dopp, men inget att spendera dagen på. Några kilometer söder om Pothia finns en bättre strand som heter Gefyra.

HOTELL I POTHIA

Vill du bo i en pulserande stad mitt i det grekiska vardagslivet, och ha nära till många bra restauranger, tavernor och ouzerior så passar Pothia perfekt. Jag kan varmt rekommendera Villa Melina som ligger i en av de äldsta byggnaderna i Pothia, det sägs ha varit Kalymnos första sjukhus. Villa Melina är omgärdat av en prunkande trädgård, en oas i den annars så livliga staden. Till hotellet hör en fin swimmingpool. Vill du bo mer centralt är Olympic Hotel ett bra alternativ.

Tips på hotell hittar du här »


LÄS MER OM KALYMNOS

Om Kalymnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera