Kalimera Grekland Kalymnos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Pothia och Chora på Kalymnos

Pothia är med sina dryga 12 000 invånare ögruppen Dodekanesernas tredje största stad, efter Rhodos stad och Kos stad. Till skillnad från de båda sistnämnda städerna, som är kolossalt turistanpassade, är Pothia en stad som domineras av grekiskt vardagsliv. Man kan likna Pothia med ett Aten i miniformat, eller med ErmopoulisSyros. Men till skillnad mot Ermopoulis, som är en mycket tjusig stad, är Pothia inte speciellt vacker, snarare stojig och intensiv, Pothia är liksom på "riktigt".

 

Vy över Pothia på Kalymnos.

Pothia sett från nunneklostret Agios Savvas.

 

Chora är sammanvuxen med Pothia och det går inte att se var den ena byn börjar och vad den andra slutar. Man kan säga att Chora ligger längst från hamnen.

 

Byn Chora på Kalymnos i Grekland.

Chora ligger till vänster är helt sammanvuxen med Pothia.

 

Byn Pothia på Kalymnos i Grekland.

Pothia sett från en färja.
Det grekiska vardagslivet är ständigt närvarande, dygnet runt, året om. Längs hamnpromenaden finns visserligen några krimskramsaffärer och tvättsvampsnasare, men i övrigt dominerar det grekiska livet. Som turist försvinner man i mängden, speciellt på kvällen då uppklädda Pothiabor strömmar ut från gränderna för att gå sin volta eller för att gotta sig åt en kväll på någon av de trevliga ouzeriorna.

 

Hamnen i Pothia på Kalymnos.

Fiskebåtar i småbåtshamnen i Pothia.

 

Första gången jag kom till Pothia skrämdes jag av allt detta grekiska, jag ogillade till exempel att skyltarna var på grekiska, idag tycker jag att det bidrar till känslan av att man faktiskt befinner sig i Grekland. Den mest grekiska delen av Pothia finner man i området bakom stadshuset och Kristuskatedralen. Kristuskatedralen har ett väldigt långt namn på grekiska: Metropolitikos Naos Metamorfoseos tou Sotiros Christou, och på engelska: Cathedral of the Transfiguration of Jesus Christ. Jag nöjer mig med det kortare namnet Kristuskatedralen. :-)

 

Det pampiga stadshuset i Pothia på Kalymnos.

Det pampiga stadshuset i Pothia.

 

Kristuskatedralen Metropolitikos Naos Metamorfoseos tou Sotiros Christou i Pothia på Kalymnos.

Den vackra Kristuskatedralen i Pothia.

 

Gå gärna till de gamla stadsdelarna på kvällen strax innan solen går ner och insup det grekiska livet: gummor och gubbar på altaner, kacklande höns, misstänksamma katter, släktmiddagar i små trädgårdar, hus i ruiner med granna ornament och dörrar och fönster i allsköns färger.

 

Gamla stan i Pothia på Kalymnos.

Här börjar de gamla stadsdelarna i Pothia.


Hamnpromenader i Grekland kan vara oerhört turistiska, som i Naxos stad och i PythagorionSamos, hamnpromenaden i Pothia är ett undantag: tavernor, barer och ouzerior finns där främst för grekernas skull. Sätt dig på någon av ouzeriorna och njut av det grekiska kvällslivet, timmarna flyger fram och varje minut är en historia.

 

Hamnpromenaden i Pothia på Kalymnos.

Del av hamnpromenaden i Pothia.

 

Utflyktsbåtar i hamnen i Pothia.

En annan del av hamnpromenaden i Pothia.

 

Alla ställen jag har ätit på har varit bra. Dock har jag en favorit och det är Manias Fish Taverna som ligger bredvid det gula stadshuset (som i sin tur ligger bredvid Kristuskatedralen). Det finns även en mängd ouzerior, och andra tavernor, som serverar otroligt god mat. Ouzerior brukar i regel bara ha några få rätter på menyn, men här är det fullskaliga menyer som gäller.

 

Manias Fish Taverna är en av de bästa restaurangerna i Pothia på Kalymnos.

Manias Fish Taverna i Pothia är mycket bra.

 

Staty över den kända professorn Skevos Zervos från Kalymnos.

Staty över den kända professorn Skevos Zervos från Kalymnos, och en bra ouzeria.


Bra restauranger, tavernor, barer, kaféer och ouzerior i Pothia.

I stort sett alla restauranger, tavernor och ouzerior är bra i Pothia.

 

Goda gyros och souvlaki på Kalymnos.

Om du som jag tokgillar gyros så kommer du att älska Pothia.

 

I Pothia finns alla tänkbara faciliteter, som banker, resebyråer, skivaffärer, supermarkets, busstation, taxistation, tavernor, barer, ouzerior, kafenións och gyroshak. Här finns även två intressanta museer: Nautiska museet i hamnen som visar föremål från Kalymnos intressanta marina historia, och Arkeologiska museet som ligger lite undanskymt och svårt att hitta. Arkeologiska museet är tämligen nyrenoverat och väl värt ett besök. För att hitta dit går eller kör du stora affärsgatan ut ur Pothia, mot Chora (som är sammanvuxen med Pothia). Trottoarerna längs affärsgatan torde vara övärldens högsta.

 

Arkeologiska Museet i Pothia på Kalymnos.

Arkeologiska Museet i Pothia.

 

När du nästan är framme vid taxitorget ser du en skylt som pekar åt höger. Där inne i gyttret av gränder ligger Arkeologiska museet. I närheten av Chora finns två sevärdheter väl värda att besöka: Chrysocheria Castle och Castle of Chora. Missa inte heller nunneklostret Agios Savvas som ligger ovanför Pothia.


Om du samlar på grekiska statyer och monument så hittar du ett flertal sådana i Pothia. Dels statyn över Professor Skevos Zervos en bit upp på sidan, dels statyn över havsguden Poseidon, dels statyn över den dykande tvättsvampsfiskaren, dels det mycket speciella monumentet som är ett minne från en helikopterkrasch på ön Imia utanför Kalymnos, och statyn över den bevingade gudinnan Nike.

 

Statyn över gudinnan Nike i Pothia på Kalymnos är gjord av den lokala skulptören Michalis Kokkinos.

Statyn över gudinnan Nike är gjord av den lokala skulptören Michalis Kokkinos.

 

Statyn över havsguden Poseidon på Kalymnos i Grekland.

Statyn över havsguden Poseidon.

 

Statyn över den dykande tvättsvampsfiskaren.

Statyn över den dykande tvättsvampsfiskaren.

 

Det mycket speciella monumentet som du ser nedan består av byster av de tre officerarna, Christodoulos Karathanasis, Panagiotis Vlahakos och Hector Gialopsos, samt två medborgare i naturlig storlek som hyllar de tre hjältarna. Officerarna var medlemmar av en helikopterbesättning som kraschade på ön Imia den 31 januari 1966. Turkiet hävdade att ön Imia tillhörde Turkiet, och gör så än idag. Helikopterolyckan medförde att det nästan blev krig mellan Grekland och Turkiet.

 

Monument över helikopterbesättningen som kraschade på ön Imia utanför Kalymnos den 31 januari 1966.

Monumentet över de stupade officerarna.


Om du väljer att bo i Pothia har du en bit till närmsta strand. Det finns en liten strand vid yttre vågbrytaren (se bild ovan) som duger för ett svalkande dopp, men inget att spendera dagen på. Några kilometer söder om Pothia finns en bättre strand som heter Gefyra.

 

Pothia beach på ön Kalymnos i Dodekaneserna.

Stranden i Pothia.

 

Marinan i Pothia på Kalymnos är full av segelbåtar.

Som du ser är Pothia en mycket färgglad stad.

 

Segla till Kalymnos. Pothia är en populär natthamn för seglare.

Pothia är även en populär natthamn för seglare.

 

HOTELL I POTHIA

Vill du bo i en pulserande stad mitt i det grekiska vardagslivet, och ha nära till många bra restauranger, tavernor och ouzerior så passar Pothia perfekt. Jag kan varmt rekommendera Villa Melina som ligger i en av de äldsta byggnaderna i Pothia, det sägs ha varit Kalymnos första sjukhus. Villa Melina är omgärdat av en prunkande trädgård och en swimmingpool, en oas i den annars så livliga staden. Ett annat mycket bra hotell är Spongia Apartments Kalymnos, och Casa Bianca passar dig som vill ha hela huset för dig själv.


Boka Villa Melina här »

Boka Spongia Apartments Kalymnos här »

Boka Casa Bianca här »VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I POTHIA

 

Missa inte Gefyra beach när du reser till Pothia på Kalymnos i Grekland.

Missa inte Gefyra beach, som du kan läsa om här »


LÄS MER OM KALYMNOS

Om Kalymnos Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera