Kalimera Grekland Syros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Ermoupolis på Syros

Jag skrev om det stora varvet på första sidan om Syros, att det var stort och att det förfulade synen av den annars så vackra staden. Egentligen ska man tacka varvet, det har haft enorm betydelse för Syros, och för Ermoupolis.

 

Hamnpromenaden i Ermoupolis på Syros.

Hamnpromenaden i Ermoupolis. Ano Syros på toppen till vänster.

 

Om det inte vore för varvet skulle Ermoupolis kanske inte ens existera. Syros deltog inte i det grekiska frihetskriget 1821. Många flyktingar valde därför att fly till Syros, de kom från många olika ställen, bland annat från Chios, Samos och Mindre Asien, där det då bodde många greker.

 

Fisk- och grönsaksmarknad i centrala Ermoupolis på Syros.

Fisk- och grönsaksmarknad i centrala Ermoupolis.

 

Det var dessa flyktingar som grundade Ermoupolis. Många av dem var affärsmän eller skeppsredare. De byggde varvet, och hamnen som snabbt blev Greklands största hamn. Namnet Ermoupolis kommer från guden Hermes som enligt den grekiska mytologin beskyddade resenärer och handelsmän.
Det är alltså tack vare flyktingarna vi idag kan strosa omkring i en av övärldens finaste städer och njuta av färgglada neoklassiska hus, fina torg, vindlande trappor, vackra kyrkor och mysiga gränder. Lägg där till att torg, trappor, gator och gränder oftast är marmorklädda och du förstår hur fint Ermoupolis är. Lika fint är det i grannbyn Ano Syros. Missa inte!

Det är en förhållandevis stor stad med cirka 11 500 invånare. Det grekiska vardagslivet är lika påtagligt här som i Aten, om än i mindre skala och i ett lugnare tempo (trafiken går inte på något vis att jämföra med den i Aten).

 

Stadshuset på Miaoulitorget. Ermoupolis. Syros.

Stadshuset på Miaoulitorget.

 

Arkitekturen skiljer sig också i jämförelse med Aten: Ermoupolis är till skillnad mot Aten en vacker stad, vilket inte minst märks på, och omkring, det tjusiga Miaoulitorget. Torget med sitt ståtliga stadshus är något av Ermoupolis hjärta. Att planlöst vandra runt i staden är ett stort nöje, och då är Miaoulitorget ett perfekt utgångsläge.

Från torget mynnar en mängd gator ut sig. Gator som rymmer affärer av alla de slag, bland annat en mycket rolig bokaffär, som du kan läsa om här, och en ansenlig mängd tavernor, kaféer och ouzerior. I en av gränderna finns en fisk- och grönsaksmarknad där man mer än gärna provianterar.

 

En av många mysiga bilfria gränder i Ermoupolis. Syros.

En av många mysiga bilfria gränder i Ermoupolis.

 

Läs om Tjuren Ferdinand i Ermoupolis här.

 

Jag har redan nämnt att maten som serveras på Syros restauranger är mycket god, och extra god är den i Ermoupolis, där det finns en uppsjö med ställen att äta på, allt från flotta restauranger till enkla gyroshak. Några av de bästa restaurangerna ligger längs två smala gränder öster om Miaoulitorget. En av dessa restauranger heter To Archontariki, och dit måste du bara gå.

 

Restaurang To Archontariki. Ermoupolis. Syros,

Restaurang To Archontariki.


Skulle det vara fullt på To Archontariki finns det andra bra restauranger att välja på inne i gränderna, eller varför inte gå till den livliga hamnpromenaden där det också finns många ställen att äta, och dricka på.

Att sitta på hamnpromenaden med en ouzo i handen och studera folklivet är minst sagt underhållande. Nöjeslivet i Ermoupolis är för övrigt som allt annat på ön: väldigt grekiskt. Nattlivet är främst inriktat på grekiska turister och för de boende på ön. Det finns flera bouzoukiklubbar och musikbarer som öppnar sent och stänger tidigt.

 

Den stora shoppinggatan i Ermoupolis på Syros.

Den stora shoppinggatan i Ermoupolis.

 

En restaurang som inte stänger sent är To Kastri som ligger i en trång gränd mellan Miaoulitorget och hamnpromenaden. Restaurangen har endast öppet under dagtid så det gäller att passa på. To Kastri - som drivs av ett kvinnokollektiv - serverar utsökt grekisk husmanskost till mycket låga priser. Det finns inte många bord, de flesta hämtar mat och äter den någon annanstans. Missa inte denna lilla pärla.

Stränder finns dock inte i Ermoupolis, men det finns några som ligger väldigt nära, som Azolimnos beach . nämna badet.

 

Stranden i Ermoupolis på Syros.

Det finns inga stränder i Ermoupolis, men det finns ändå möjlighet att bada.

 

HOTELL I ERMOUPOLIS

Utbudet på hotell, pensionat, apartments, studios och rum är stort. Vi brukar bo på Ethrion Hotel som ligger i ett lugnt och tyst område, och ägarna är mycket trevliga. Men det finns andra bra hotell som du hittar nedan.

 

Boka Ethrion Hotel här »

Boka Paradise Hotel här »

Boka Hotel Hermes här »

 

Boka andra hotell i Ermoupolis här »


LÄS MER OM SYROS

Om Syros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera