Kalimera Grekland Syros.

Ano Syros på Syros
Ano Syros ligger på en kulle drygt 3 kilometer nordväst om Ermoupolis. Att det är en annan stad märks knappt, från håll ser det ut som en och samma stad, men det är faktiskt en egen kommun, och mycket äldre än Ermoupolis.

 

Ano Syros. Ermoupolis.

Ano Syros ligger på toppen av Ermoupolis.

 

Staden började byggas av venetianarna i början av 1200-talet. Den stora katolska kyrkan Agios Gergios dominerar stadsbilden som annars består av vackra medeltida hus. Utsikten från toppen är helt fantastisk, man har hela Ermoupolis och det stora blåa havet under sig. Vid klart väder kan man se Andros, Mykonos, Naxos, Paros och Tinos härifrån.

 

Ano Syros. Ermoupolis.

En av ingångarna till Ano Syros.

 

Ano Syros är som en stad i staden och när man väl tagit sig in genom murarna möts man av ett gytter av gränder med små krokiga gator, uråldriga trappor och massor med blommor. Att komma in är inte svårt, det finns flera ingångar, men att komma ut igen är inte lika enkelt. Antingen går man vilse eller så har man förtrollats av byns måleriska skönhet och stannar kvar bara därför, eller så kanske man fastnar på någon av tavernorna.


Utsikt över Ermoupolis från Ano Syros.

Utsikt över Ermoupolis från Ano Syros.

 

I Ano Syros föddes den berömda musikern Markos Vamvakaris (1905-1972). Han räknas som en av Greklands mest framstående inom den traditionella musikstil som kallas rebetika, som är en grekisk form av blues om man hårdrar det lite. Innan han blev känd arbetade han bland annat som slaktare. När han hörde en bouzoukispelare bestämde han sig för att lära sig spela inom sex månader, annars skulle han hugga av sig ena armen. Han lyckades förstås, och blev med tiden världsberömd i hela Grekland.

 

Gränder i Ano Syros.

En av många mysiga gränder i Ano Syros.

 

Vamvakaris skrev massor med musik. Bra musik. Bland annat den klassiska låten Frangosyriani som varenda grek kan utantill. Du har garanterat hört den. Många andra artister har genom åren spelat in Vamvakaris sånger, bland annat Georgios Dalaras som släppt en dubbel-CD med bara Vamvakarislåtar. Den rekommenderas varmt. Vamvakaris hem i Ano Syros är idag ett museum.

Bougainvillea i Ano Syros.

Gillar du bougainvillea kommer du att älska Ano Syros.

 

HOTELL I ANO SYROS

Det finns ytterst få hotell i Ano Syros, desto fler finns i Ermoupolis. Om du vill bo i Ano Syros kanske Wind Tales är vad du söker efter. Jag har inte bott där, men jag skulle bra gärna vilja göra det.

Boka Wind Tales här »


LÄS MER OM SYROS

Om Syros Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide
HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera