En galen dag i paradiset på Kastelorizo

Det vi har upplevt idag går inte att återberätta. Måste upplevas. Vi har frågat oss: har vi varit med om något liknande? Svar nej. Det vi upplevt är unikt. Och roligt. Och galet. Och alldeles underbart. Troligen - vi har inte tänkt efter så noga - är denna dag är en av de fem roligaste och mest minnesvärda dagarna i våra liv. Jag ska försöka berätta om denna fantastiska dag.

Den här sista dagen på Kastelorizo började med en tur till den blå grottan. En grotta som påstås vara den största, blåaste och häftigaste i hela Grekland, somliga säger i hela Medelhavet. Skeptiska satt vi och väntade på Georgios inne på taverna Little Paris tidigt på morgonen. Många grottor har var varit i, varför skulle denna vara annorlunda än de andra, tänkte vi.

 

Taverna Little Paris. Megisti. Kastelorizo.

Jag, Camilla och en hummer väntar på Georgios från Taverna Little Paris.

 

Vi var de enda på Taverna Little Paris, satt inne i dunklet, nyfångad fisk över hela golvet. Alla som gick förbi hälsade glatt Kalimera på oss då de antog att det var ägarna till tavernan som satt därinne. Vi svarade lika glatt med förställda röster. Vi ville ju inte göra dem förvirrade. Prick nio kom Georgios och bad oss gå ner i gummibåten. Lite lyxigt att åka ensamma till grottan.

 

Georgios från Taverna Little Paris..

På väg till den blå grottan med Georgios från Taverna Little Paris.

 

 

Grottöppningen är bara 1 meter hög (grottan går inte att besöka när det går vågor), vi fick ligga på durken för att inte bli skalperade. Vi blev inte besvikna, det här visade sig vara den största, blåaste och häftigaste grottan vi varit inne i. Tyvärr väldigt svår att fotografera. En bild inifrån grottan finns här.

 

Blue Cave. Kastelorizo.

Den lilla grottöppningen syns under den vita rektangeln (som jag har ritat).


När vi kom tillbaka till byn igen hade "kasta-alla-i-vattnet-festen" så smått börjat. Gammal som ung gick runt i byn med hinkar fulla med vatten. Några blev islängda. Vattenlekarna accelererade under dagen. Vi gömde oss i gränderna. Vi smög som indianer. Självklart blev vi heta byten.

 

Water festival. Kastelorizo.

Efter lunch började folk gå omkring med hinkar som de fyllde med vatten och tömda på alla de mötte.

 

Det bjöds på mat, dryck och dans. En alldeles galen dag. Alla åkte i vattnet, till och med hundar, en svart dvärgpudel låg extra dåligt till av någon anledning. Inte ens prästen klarade sig. Ska jag vara ärlig, och det ska jag, så var prästen den som kastade flest personer i vattnet. Här kommer några bilder från denna tokiga dag.

 

Kastelorizo. Water festival.

Vid ett av torgen bjöds det på mat och dryck.

 

Party in Megisti. Kastelorizo.

Många dansade medan andra försökte fånga folk att kasta i havet.

 

Water festival. Kastelorizo.

Ingen klarade sig från att åka i vattnet...

 

 

Water festival 19 of July. Kastelorizo.

... eller få en hink med vatten tömd över sig.


Water Festival in Megist, Kastelorizo.

Jag och en grekisk gumma försökte gömma oss så gott vi kunde.

 

Åkte vi då aldrig ner i vattnet? Jodå. Vi gick hem med kameror och annat som vi var rädda om. När vi kom tillbaka tog vi varandra i händerna, tog sats utav bara helvete, som Lars Ekborg sa en gång, och slängde oss ut i havet, med kläder och skor på. Efter oss kom prästen och några andra gubbar. Också hand i hand. Nästa gång dansade vi lyckliga hand i hand ner i vattnet.

 

Denna dag är en av de fem roligaste och mest minnesvärda dagarna i våra liv.

 

Så där höll det på i fyra timmar. Vi har massor med bilder och en hel del film att visa vid ett annat tillfälle. Nästa år ska vi tillbaka. En så vansinnig tillställning får man bara inte missa. Vi har rätt så kul bilder på oss som togs efter festen, de kan vi inte visa för censuren (Camilla) tillåter inte det.

Den här galna dagen firas den 19 juli varje år. När öborna kom tillbaka från sin exil i Australien, och såg förödelsen (byn bombades hårt under andra världskriget) kunde de inte vänta tills båtarna kom in till hamnen, de hoppade i från båtarna och simmade in. Därför firas denna dag.

 

Sunset. Kastelorizo.

Hejdå Kastelorizo. Vi syns igen!

 

När festen var slut gick vi hem och vilade och packade. Vi lämnade Kastelorizo samma kväll. Något som de flesta gjorde. Få gick av färjan när den kom. Ön tömdes. Det kändes sorgset att åka. Vi hade under dessa dagar fått mycket starka känslor för Kastelorizo. Hoppas att fler åker dit. Det skulle ön - och öborna - må bra av.

 

Färja mellan Kastelorizo och Rhodos.

Kvällen och natten var varm, så vi kunde sitta utomus och sova under resan till Rhodos.

 

 « Föregående dagStartsidan | Nästa dag »

 

Kastelorizo på Kalimera »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera