Kalimera Grekland Kefalonia.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖKArgostoli på Kefalonia

Kefalonias största stad Argostoli (9 750 inv) är öns administrativa, ekonomiska och kulturella centrum. Staden är långsmal och ligger på västra sidan av Gulf of Argostoli, som är Greklands fjärde största naturhamn.

En 900 meter lång stenbro går från Argostoli till andra sidan bukten. Bron - som heter Drapanos bridge - är ett av få byggnadsverk i Argostoli som överlevde jordbävningen. (Hela staden byggdes upp på nytt efter 1953).

 

Drapanos bridge. Argostoli. Kefalonia.

Drapanos bridge.

 

Mitt på bron står en obelisk till minne av den man (De Bosset) som initierade byggandet av bron. Motorfordon får inte köra på bron, men cykel är tillåten. Bron har tyvärr förfallit under senare år, men reparationer har gjorts, och är öppen för allmänheten igen.

Drapanosbron är bra att ha som riktmärke när man ska orientera sig i staden. De intressantaste stadsdelarna finns norr om bron, söder om bron ligger busstationen och "träskmarken" Koutavis Lagoon.

Fortsätter man söderut kommer man så småningom till Skala. Om vi i stället tar oss norrut längs den hårt trafikerade vägen når vi strax fram till ett område med tavernor, snabbmatställen, affärer och en fisk- och grönsaksmarknad.

 

Platea Vallianou i Argostoli. Kefalonia.

Platea Vallianou i Argostoli.

 

Här är det livat värre, fotgängare trängs med bussar, mopeder, lastbilar och vanliga bilar. Alla verkar passera här. Tavernorna ligger strategiskt vid vattnet, de flesta erbjuder ungefär samma meny, och de frontas av mer eller mindre envetna inkastare. Läget är dock så pass bra att man mer än gärna slår sig ner.
Norr om fisk- och grönsaksmarknaden börjar en lång hamnpromenad som kantas av palmer på ena sidan och fiske- och segelbåtar på andra sidan, fiffigt nog på den sida där vattnet finns. :-)

 

Hamnpromenaden i Argostoli på Kefalonia.

Hamnpromenaden i Argostoli.

 

Hamnpromenaden är fri från motorfordon, på kvällarna brukar här vara fullt av strosande bybor och nyfikna turister. Går vi ännu en bit längs vattnet kommer vi till en större byggnad där hamnpolisen håller till, slutligen kommer vi fram till färjeläget varifrån båtarna till Lixouri går.

Från färjeläget fortsätter vägen mot Katavothres och fyren längre ut på udden. Längs vägen passerar man Kefalonias kanotklubb, ett flertal större hotell och Argostolis småbåtshamn.

För att komma in i stadens gytter av gator och gränder kan man välja vilken sidoväg som helst från hamnpromenaden. Väljer man någon av gatorna som börjar vid marknaden kommer man till Argostolis livliga gågata Odos Lihostroto där souveniraffärer, mode- och juvelerarbutiker, tavernor, barer, kaféer, kyrkor och banker trängs med varandra.

 

Odos Lihostroto. Argistoli. Kefalonia.

Gågatan Odos Lihostroto med sitt klocktorn.

 

Lihostrotogatan är stensatt och mycket vacker, speciellt under kvällstid då gatan är upplyst och sjuder av folkliv. I slutet av gågatan (gå söderut) finns ett trevligt torg (Platea Kambanas), i ena hörnet av torget står ett tjusigt klocktorn där det finns ett kafé där man förutom att dricka kaffe kan studera gamla bilder från Argostoli.


För att komma till nästa intressanta stadsdel går man gågatan norrut tills den tar slut, där svänger man vänster och kommer då in på Georgio Vergoti Aveny som är en livligt trafikerad gata som leder fram (gå till höger) till Platea Vallianou - det största torget i Argostoli.

Om hamnpromenaden är Argostolis stora kroppspulsåder och gågatan Odos Lihostroto dess hjärta är Platea Vallianou dess lunga. Runt det enorma torget finns massvis med tavernor, kaféer och barer. På kvällarna lever torget upp då byborna ses över en kopp kaffe, en drink, en bit mat, eller bara för att träffas och höra det senaste skvallret.

 

Tavernor i Argostoli. Kefalonia.

Tidig kväll i Argostoli.

 

HOTELL I ARGOSTOLI

Åk gärna till Argostoli en kväll om du bor i Lassi (om du bor i Lassi kan du gå till Argostoli, det tar mellan 20-30 minuter), eller i någon annan ort i närheten. Det är alltid lika spännande att uppleva en grekisk storstad, skillnaden mot hemma är stor, i grekiska storstäder är vardagsrummet flyttat till gatan, alla får plats och alla är välkomna.

Ännu bättre är förstås om du bor några nätter i Argostoli, det är en mycket trevlig stad, och en bra bas för att utforska resten av ön. Aggelos Hotel och Panorama Fanari Studios and Apartments är två bra boende i Argostoli.

Boka Aggelos Hotel »

Boka Panorama Fanari Studios and Apartments »

Boka andra hotell i Argostoli här »


LÄS MER OM KEFALONIA

Om Kefalonia Resa hit Resa runt Byar Stränder Sevärdheter Vandra
Boka hotell Bilder Väder Karta Resebrev Forum E-guide

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera