Kalimera Grekland Kreta.

Almyrida öster om Chania på Kreta
Almyrida ligger cirka 25 kilometer öster om Chania, och är precis som Kalives en populär turistort och en omtyckt charterdestination, skillnaden dem emellan är att Almyrida är mindre och mer anpassat för turism, om än i liten skala, i alla fall om man jämför med turistorterna väster om Chania. Till Almyrida går det charter från Sverige.

 

Stranden i Almyrida.

Almyrida.

 

Jag skiver i texten om Kalives att vi brukar rekommendera Kalives till dem som söker en lågmäld turistort. Vi brukar även rekommendera Almyrida, och Paleochora på sydvästra Kreta.

Jag gillar verkligen Almyrida. Bland annat för att här är ganska lugnt utan att för den skull var dött. Det finns ett flertal trevliga tavernor och några kaféer längs bygatan som går genom byn. Flera av tavernorna ligger längs vattnet och det är ett sant nöje att sitta och blicka ut över havet.

 

Strandpromenaden i Almyrida på Kreta.

Strandpromenaden i Almyrida.

 

I byn finns två fina stränder: en liten i byns början, och en bra mycket längre sandstrand som sträcker sig längs med hela bukten österut. Vattnet är otroligt inbjudande och omgivningarna vackra.

Om du vill ha lite omväxling så tar du en taxi, eller åker med det lilla tåget, till Kalives, som också det är en mycket trevlig turistort.

 

Almyrida. Sandstrand.

Lilla stranden i Almyrida.


Om du tittar på strandbilden nedan ser du några hus uppe på kullen. Husen som syns på bilden ligger i byn Plaka där många utlänningar, främst britter och tyskar, har köpt hus. En del bor där året om medan andra bara är här på sommaren.

 

Almyrida beach och Plaka på Kreta.

Bortre delen av stranden i Almyrida. Plaka ligger på kullen ovanför stranden.

 

I Kokkino Horio, en liten bit från Plaka, bor det också många utlänningar. Jag förstår dem, trakten är vacker, och på sina ställen pittoreskt. Utsikten över havet är inte dum den heller. Närheten till Almyrida är förstås också ett stort plus. Plaka är den av byarna jag gillar allra mest. Här finns ett torg med tavernor och kaféer. Bra boende finns det också för den som vill stanna några nätter.

HOTELL I ALMYRIDA OCH PLAKA

Vi har aldrig bott i Almyrida eller Plaka så jag har inga tips att komma med. Men för några år sedan hade i bestämt oss för att bo några nätter i Plaka, men när vi kom dit fick vi en otrolig längtan till Chania, så vi körde dit i stället. Så kan det gå när längtan är på.

Boka hotell i Almyrida här »

Boka hotell i Plaka här »

 

Stranden i Almyrida på Kreta.

En stillsam dag i Almyrida.

 

Almyrida ligger cirka 25 km öster om Chania och cirka 5 km öster om Kalives.

Kreta på Kalimera » | E-guider om Kreta »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2019 Janne Eklund/Kalimera