Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Paleochora på södra Kreta
Paleochora är min absoluta favorit bland Kretas många charterorter. Och det är jag inte ensam om att tycka. Många av Kalimeras medlemmar har också Paleochora som favorit. Det är inte bara Skandinaver som klickar gilla för Paleochora.

Hit reser folk från hela Europa, och nästan alla återvänder. Jag känner bara till ett fåtal som inte gillar Paleochora. Det är - om du frågar mig - det ultimata resmålet. Året om faktiskt. De flesta turistorterna på Kreta är mer eller mindre öde på vintern. Paleochora är ett undantag. Det säger en del om denna fantastiska by.

 

Paleochora på södra Kreta.

Paleochora är platt som en pannkaka.

 

Vad är det då som gör Paleochora speciell? Tja, jag kan bara svara för mig själv, men jag tror att de flesta håller med mig när jag säger att en av anledningarna är den sköna mixen av lågmäld turism och grekiskt vardagsliv.

Det är en levande grekisk by där turismen smälter in så att den knappast märks, och det trots att det går charter hit. De flesta hotell och restauranger är familjeägda, och det gör att man känner sig som gäst, och inte som turist. Man är liksom som en enda stor familj i Paleochora. För mig är det som att resa tillbaka till den tid då turisterna precis hade upptäckt Grekland. Paleochora är som jag upplevde Rhodos i slutet av 70-talet.

 

Tavernor på torget i Paleochora. Kreta.

Torget i Paleochora.

 

En annan sak som jag gillar med Paleochora är känslan av att befinna sig vi vägs ände. Det känns nästan som om Paleochora är en egen ö. Byn ligger på en halvö och är omgiven av vatten på tre håll. Att byn är omgiven av hav, och ligger på en halvö, gör att man kan se både soluppgången och solnedgången från samma plats, något som är ganska ovanligt.


Det finns en strand på vardera sidan om byn, och det är så fiffigt ordnat att den ena är en sandstrand, och den andra är en klapperstenstrand. Så oavsett vad för slags strand du föredrar så finns den i Paleochora.

 

Klapperstenstranden i Paleochora på södra Kreta.

Klapperstenstranden i Paleochora.

 

Sandstranden är långgrund och passar familjer med små barn. Något avstånd mellan stränderna är det inte tal om. Du kan ta ett dopp på ena stranden och ligga och torka på den andra. Dessutom finns det ett antal fina stränder inte långt från Paleochora, bland annat stränderna Gianiskari och Anidri, samt Grammeno och Krios. Som om inte det vore nog går det badbåtar till strandparadiset Elafonissi varje dag vid bra väder.

Mellan stränderna ligger själva byn. Huvudgatan Venizelos är byns pulsåder och torget dess hjärta. På kvällarna fylls torget med turister och bofasta för att ta en drink eller ett glas vin innan maten. Jag kan sitta här hur länge som helst och studera folklivet. Huvudgatan stängs av för biltrafik på kvällen. Då flyttar tavernorna, ouzeriorna och barerna ut sina bord och stolar på gatan. Jag kan lova att det är lika mysigt och trivsamt som det ser ut på bilden nedan.

Utbudet av tavernor är stort och de flesta av dem serverar god grekisk husmanskost. Det svåraste är kanske att bestämma sig för om man ska äta vid någon av stränderna, eller bland gränderna i byn. Jag har ätit mycket god mat i Paleochora, men det har även hänt att jag blivit besviken, på samma ställen dessutom, så det är inte helt enkelt att rekommendera vart man ska gå och äta.

 

Restauranger i Paleochora på södra Kreta.

Huvudgatan stängs av för biltrafik på kvällen.

 

The Third Eye är en vegetarisk restaurang där vi alltid varit nöjda med både mat och service. Tavernan ligger i ett kvarter nära sandstranden. Ouzeri Pantelis är också ett säkert kort. Pantelis hittar du om du går huvudgatan fram till stora kyrkan. Innan du kommer fram till kyrkan svänger du vänster, och där ligger Ouzeri Pantelis. På den relativt nyöppnade Methexis Taverna har vi också ätit mycket god mat.
Methexis Taverna ligger nära vattnet, efter Haris Studios, på klapperstenstrandsidan, ganska långt söderut. Under tavernan finns förresten en liten strand med solstolar. The Waters Edge Café, vid Haris Studios, är ett trevligt ställe att äta lunch på. Ja, det finns många bra matställen i Paleochora, och du hittar säkert din favorit.

 

Paleochora. Kreta.

Paleochora sett från det Venetianska fortet.

 

Om man fortsätter vägen efter Methexis Taverna så kommer man så småningom fram till en stor fiskebåtshamn. Därifrån kan man sedan fortsätta till man är tillbaka i själva Paleochora igen. På en kulle mellan byn och fiskebåtshamnen finns resterna av ett fort som uppfördes av Venetianarna i slutet av 1200-talet. Fortet förstördes år 1539 av den ökände piraten Barbarossa och byggdes aldrig upp igen. Det är inte mycket att se, men utsikten från fortet är fin. Alltid något.

HOTELL I PALEOCHORA

Till Paleochora kan du åka charter. Reser du hit på egen hand är det smidigast att flyga till Chania och ta bussen hit. Du kan även åka båt hit från Chora Sfakion, Loutro, Agia Roumeli och Sougia. Utbudet på hotell och familjepensionat i Paleochora är stort, och standarden är bra. Vi brukar bo på Soula Apartments & Studios som vi tycker väldigt mycket om.

Aris Hotel »

Haris Studios »

Libyan Princess »

Soula Apartments & Studios »

Boka andra hotell i Paleochora här »

 

Sandstranden i Paleochora på södra Kreta.

Den barnvänliga sandstranden i Paleochora.

Paleochora ligger cirka 70 kilometer söder om Chania.

Busstidtabell finns här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera