Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Loutro på södra Kreta
Loutro nära Chora Sfakion på södra Kreta är en tämligen unik plats. Byn är helt fri från motorfordon och det är extremt ovanligt. Visst finns det många byar utan biltrafik i Grekland, men nästan alla bilfria byar går att köra till. Loutro nås endast med båt, eller till fots. (Öarna Hydra och Telendos är också bilfria.) Som du förstår är det befriande tyst i Loutro. Byn ligger vackert vid foten av ett mäktigt berg.

 

Stranden i Loutro på södra Kreta.

Loutro. Chora Sfakion ligger bakom berget till höger.

 

Det är en liten by som nästan helt saknar gator. Strandpromenaden - som kantas av hotell, pensionat, tavernor, barer, kaféer och affärer - är byns hjärta. Tidigare var Loutro en liten fiskeby, men idag är det mesta anpassat för turism. Lågmäld sådan.

 

Byn Loutro på södra Kreta.

Loutro.

 

Här finns inget att göra förutom att äta, dricka, sola, bada, vandra och slöa. Gillar du att läsa böcker kan du knappast finna en bättre plats att göra det på. Ibland behöver man vila hjärnan från intryck, och även då är Loutro den ultimata platsen.

 

Loutro på södra Kreta.

Stranden i Loutro.

 

För mig som uppskattar lugn och ro är Loutro ett paradis. Men jag kan tänka mig att många upplever Loutro som alldeles för stillsamt, kanske rent av tråkigt. Så om du gillar liv och rörelse är kanske Loutro inget för dig. Jag tycker dock att alla borde ge Loutro en chans, just för att det är en så unik plats. Tänk att få sitta på en taverna precis vid vattnet och njuta av god grekisk mat utan att höra bilar eller mopeder.

De enda ljud som hörs kommer från havet, och från några högtalare som sänder ut stillsam grekisk bakgrundsmusik. En lisa för själen kallar jag det.


Att välja taverna är inte enkelt eftersom de flesta serverar god mat och har samma inbjudande läge. Om jag måste välja en favorit så är det Taverna Blue House som ägs av bröderna Vangelis och Georgos. Här har jag ätit många gånger och jag har aldrig blivit besviken, snarare tvärtom. Även Taverna Notos är en mycket bra taverna.

 

Tavernor i Loutro på södra Kreta.

Kvällarna i Loutro är magiska.

 

Mitt i byn finns en klapperstenstrand som är helt okej. Solstolar finns att hyra under sommaren. Till höger om färjeläget finns flera klippbad med ljuvligt vatten som är perfekt för den som gillar att snorkla. Precis som från Chora Sfakion kan du åka taxibåt till närliggande stränder som Marmara och Sweetwater beach.

 

Loutro nära Chora Sfakion på södra Kreta.

Även dagarna är magiska i Loutro.

 

Den kända vandringsleden E4 passerar här och därför är det många vandrare som har Loutro som bas. Men man behöver inte vara van vandrare för att gå E4:an, i alla fall inte delar av den. En väldigt trevlig vandring går från Loutro till Phoenix, Lykos och Livaniana på andra sidan kullen.
Sommaren 2015 spelades den svenska filmen Tsatsiki, farsan och olivkriget spelas in i Loutro. Många trodde att den lilla byn skulle invaderas av turister efteråt, men så skedde inte.

 

Solnedgång i Loutro på Kreta. Chora Sfakion anas till höger om färjan Daskalogiannis.

Solnedgång i Loutro. Chora Sfakion anas till höger om färjan Daskalogiannis.

 

HOTELL I LOUTRO

För att verkligen lära känna Loutro, och få uppleva de magiska kvällarna och morgnarna, för att inte tala om solnedgången, bör man stanna över natten. Det finns många hotell, och de flesta är bra, och alla har perfekt läge. Du bör boka hotell i förväg om du ska bo i Loutro.

Här är tips på några bra hotell i Loutro:

Daskalogiannis Hotel »

Loutro Holidays »

Villa Niki »

Boka andra hotell i Loutro här »

 

Hamnen och stranden i Loutro på södra Kreta.

Loutro på södra Kreta. Hamnen till vänster och stranden till höger.

 

Du tar dig till Loutro med båt från Chora Sfakion, som ligger cirka 75 kilometer sydost om Chania, och cirka 65 kilometer sydväst om Rethymnon. Till Chora Sfakion kör du med egen bil eller med buss från Chania och Rethymnon. Du kan även åka till Loutro med båt från Agia Roumeli, Sougia och Paleochora.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera