Kalimera Grekland Hydra.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Hydra i Grekland

Hydra in English. Hydra suomeksi.

Hydra tillhör de Saroniska öarna som ligger mellan Aten och östra Peloponnesos. Närmsta grannöar är Spetses och Poros. Hydra har cirka 1 960 invånare och öns yta är 52 km2. Nästan alla bor i Hydra stad, därutöver finns tre mindre samhällen: Kamini, Vlychos, och Mandraki. Högsta berget heter Mount Eros och mäter 500 meter över havet.

 

Hydra stad är en av Grekiska övärldens vackraste städer.

Hydra stad är en av grekiska övärldens vackraste städer.

 

Hydra, eller Idra, skiljer sig från alla andra öar i grekiska övärlden. Det som gör Hydra unik är att det inte finns några riktiga vägar på ön, och att all motortrafik är förbjuden. Med andra ord är Hydra ett paradis för den som söker tystnad. De enda motorfordon som finns är två sopbilar. Tro det eller ej, men en gång krockade de med varandra.

Innan jag kom till Hydra första gången hade jag läst mycket om Hydra, och jag hade länge velat åka dit. Jag läste om hur underbart det var att befinna sig på en plats som saknar bilar och mopeder. Jag var beredd på det. Ändå blev jag förvånad av att Hydra faktiskt var bil- och mopedfri. Det trodde jag inte. Någon jäkla bil eller moped måste det ju ändå finnas. Men inte. Det brukar alltid finnas undantag från alla regler i Grekland. Exempel: om en hamnpromenad är avstängd från bil- och mopedtrafik på kvällstid finns det alltid några som struntar i regeln och kör ändå. Inte på Hydra.

 

Åsna är det enda transportmedlet på den bilfria ön Hydra i Saroniska övärlden.

Åsna är det enda transportmedlet på Hydra.

 

I stället för att använda bil och moped sker person- och varutransporter med åsna, båttaxi eller dragvagn. Man skulle kunna tro att hela byn är full av åsneskit. Men så är det inte. När en åsna bajsar stannar åsneföraren, tar fram en åsnebajspåse och en skyffel, och sopar upp skiten.
Hydra är inte bara omtalad för att vara en tyst ö, Hydra är även berömd för den vackra arkitekturen i Hydra stad, och känd för att så många kändisar har bott på ön. Den celebraste av dessa kändisar är Leonard Cohen (född 1934 - död 2016) som flyttade till Hydra i början av 1960-talet. Här skrev Cohen några av sina bästa låtar. Bland annat delar av den välkända Bird on a wire.

När vi firade påsk på Amorgos för några år sedan var kvällarna kalla. Vi satt ofta inne på rummet där vi lyssnade på Leonard Cohens nya skiva "Live in London". Det är länge sedan. Idag lever Leonard Cohen inte längre, men hans musik och hans texter lever vidare, och han har fått ett gata kallad efters sig, det heter Odos Leonard Cohen och ligger där han hus finns.

 

Läs mer om vår påsk med Cohen här.

 

Leonard Cohens hus och gata på ön Hydra i Grekland.

Leonard Cohen från min iPod på Amorgos, och hans gata på Hydra.

 

När Cohen kom till Hydra fanns det ingen elektricitet, och inga telefoner. Så småningom kom både el och telefon till ön, och därmed el- och telefonstolpar. Det sägs att Cohen fick inspiration till Bird on a wire när han första gången såg en fågel sitta på en av de nya telefonstolpeledningarna. Refrängen går så här:

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir
I have tried in my way to be free.
Like a worm on a hook,
like a knight from some old fashioned book
I have saved all my ribbons for thee.
If I, if I have been unkind,
I hope that you can just let it go by.
If I, if I have been untrue
I hope you know it was never to you.

 

Åsnor och blommor på Hydra.

En av många mycket vackra och bilfria gator i Hydra stad.
Det var på Hydra Leonard Cohen träffade norska Marianne Ihlen (född 1935 - död 2016) som sedermera förekommer i låten So long Marianne, och finns med på omslaget till Songs from a Room som kom 1969. På Hydra lärde Cohen känna den svenske författaren Göran Tunström (född 1937 - död 2000), och den norske författaren Axel Jensen (född 1932 - död 2003). Båda bodde vid den tiden på Hydra.

Jag lyssnar ofta på Leonard Cohen. Varje gång jag lyssnar på hans musik längtar jag tillbaka till Hydra. Tyvärr gick Leonard bort 7 november 2016, men hans musik lever kvar. Tyvärr hittade vi inte Cohens hus när vi var på Hydra. Läs om jakten på Leonards hus här.

RESA TILL HYDRA

Flyg till Aten, och vidare med båt från Atens hamnstad Pireus. Många dagliga avgångar. Hydra har även mycket bra båtförbindelse med Poros och Spetses, samt med Ermioni och Porto HelioPeloponnesos.

Båttidtabell för Hydra »

Boka färjebiljetter online här »

 

En av två bilar på Hydra i Grekland.

En av två bilar på Hydra.

 

RESA RUNT PÅ HYDRA

På Hydra är man aldrig långt hemifrån, så de flesta tar sig fram till fots. Åsna går att hyra för den som inte kan, eller orkar, gå. Till stränderna går det taxibåt från Hydras hamn.

BYAR PÅ HYDRA

Precis som på grannöarna Poros och Spetses finns det bara en by på Hydra och den heter Hydra stad. Det mesta kretsar sig kring den förtjusande hamnpromenaden, och i gränderna som börjar i hamnen. I hamnen ligger allt från färgglada fiskebåtar till svindyra lyxjakter. I ena hörnet finns en parkeringsplats för åsnor. Ganska gulligt.

 

Tavernor, restauranger och barer i hamnen på Hydra.

Den bilfria hamnpromenaden i Hydra stad.

 

Den u-formade hamnpromenaden är till bredden full av tavernor, kaféer, barer och affärer. Att sitta här på kvällen och äta en bit mat, eller ta en drink, och titta på solnedgången, är så magiskt att det nästan känns overkligt. Ännu fler tavernor finns inne i de mysiga gränderna där jag kan rekommendera Taverna Lulu, och Taverna Douskos. På den sistnämnda brukade Leonard Cohen gå för att äta. Bara en sån sak.


BAD & STRÄNDER PÅ HYDRA

Stränder är inte Hydras starka sida. Så om långa fina sandstränder är viktigt för dig ska du kanske välja någon annan ö. Vattnet är dock alldeles underbart och de stränder som finns räcker gott och väl. Tycker i all fall jag.

 

På ön Hydra i Grekland finns det många fina klippbad med snorkelvänligt vatten.

I Hydra stad badar man från klippor. Vattnet är ljuvligt här vid Spilia beach.

 

Till vänster om hamnen (om du står med näsan mot vattnet) finns ett härligt klippbad där man kan ligga och sola, och hoppa, eller dyka, rakt ner i det kristallklara vattnet. Vid det här klippbadet har jag haft några av mina mest minnesvärda bad, nästan i klass med Agia AnnaAmorgos.

 

Vlychos beach är en av få stränder på Hydra med solstolar och parasoll.

Vlychos beach.

 

Fortsätter man längs den vackra kusten västerut från klippbadet når man snart fram till det lilla samhället Kaminia där det finns en strand. Ännu en bit bort ligger den lilla byn Vlychos där det också finns en strand, som faktiskt är ganska bra. Nära byn finns en gammal vacker stenbro. Följer man den vackra kustvägen öster om Hydra stad kommer man till Mandraki beach.

 

Här kan du se de sex bästa stränderna på Hydra »
SEVÄRDHETER PÅ HYDRA

Om man kan säga att tystnad är en sevärdhet så är tystnad Hydras största attraktion. Själva staden med alla tjusiga byggnader är också det en sevärdhet. Det finns även några intressanta kloster i bergen ovanför Hydra stad. De är otillgängligt belägna och kräver en vandring på flera timmar.

HOTELL PÅ HYDRA

Det finns allt från superlyxiga hotell till enkla familjepensionat. Räkna inte med att mötas av rumsuthyrare i hamnen, räkna dock med högre priser än på andra öar. Bäst är att boka i förväg.

Här finns tips på några bra hotell.

Achilleas Pension »

Douskos Guesthouse »

Nereids Guesthouse »

Boka andra hotell på Hydra här »

 

Hamnen  på ön Hydra i Grekland.

Vy över Hydra stad.

 

Är du sugen på att bada går du till vänster i hamnen till klippbadet Spilia, samt stränderna Kaminia och Vlychos. Går du till höger om hamnen kommer du så småningom till stranden i Mandraki.

 

Läs om stränderna på Hydra här »


LÄS MER OM HYDRA

Om Hydra Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera