Kalimera Grekland Poros.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Poros i Grekland

Poros tillhör de Saroniska öarna som ligger mellan öarna Agistri och Hydra. Poros har cirka 3 990 invånare, nästan alla bor i Poros stad som har cirka 3 650 invånare. Till ytan är Poros 31 km2, och öns högsta berg Vigla mäter 358 meter över havet.

Poros ligger bara drygt 300 meter från Galatas på Peloponnesos. Jag känner inte till någon annan ö som ligger så nära fastlandet som Poros. En annan sak som skiljer Poros från andra öar är att det egentligen handlar om två öar: lilla Sphairia där Poros stad ligger, och Kalavria som är den huvudsakliga ön. Öarna förbinds med en liten bro.

 

Poros i Grekland.

Vackra Poros stad.

Det händer ibland att Poros förväxlas med Paros i Kykladerna. När jag öluffade för första gången (1982) skulle jag börja med att åka till Paros, som många gjorde på den tiden. I Pireus köpte jag båtbiljetter till Paros, men märkte att jag hade fått biljett till Poros när jag skulle kliva på färjan. Det löste sig som väl är.

Jag gillar Poros jättemycket. Inte minst Poros stad som jag tycker är mycket vacker. Litenheten är också ett stort plus, det mesta finns inom cykelavstånd. Närheten till Galatas gillar jag också. Naturen är fin med stora gröna pinjeskogar som växer ända ner till vattnet. Tyvärr drabbades delar av ön av skogsbränder sommaren 2007. Men som väl var kunde den släckas snabbt.

 

Hamnpromenaden i Poros stad.

Hamnpromenaden i Poros stad.


RESA TILL POROS

Till Poros kan du åka charter med Apollo. Reser du på egen hand så flyger du till Aten, och vidare med båt till Poros från Atens hamnstad Pireus. Många dagliga avgångar. Poros har även mycket bra båtförbindelse med Egina, Hydra och Spetses, samt med Galatas på Peloponessos.

Båttidtabell för Poros »

Boka färjebiljetter online här »

RESA RUNT PÅ POROS

Buss trafikerar stränderna på sydkusten, och klostret Zoodochos Pigis. Annars är cykel det bästa sättet att ta sig fram. Avstånden är som sagt väldigt korta, det finns få backar, och det är billigt. Cykel hyr du i Poros stad. Båtar till Galatas går i skytteltrafik från lilla hamnen i Poros stad. Vi har cyklat runt Poros vid ett tillfälle. Läs om det här »

 

Cykla på Poros i Grekland.

Poros är en perfekt ö att cykla på. Galatas i bakgrunden.

 

BYAR PÅ POROS

Precis som på Spetses och Hydra finns det bara en by på Poros, och den heter Poros stad. Det mesta kretsar sig kring den mysiga hamnpromenaden som kantas av tavernor, barer, kaféer och affärer.

Den dominerande byggnaden är klocktornet som ser ut att vaka över staden. Härifrån har man en fantastisk utsikt, både ut över havet, och över de äldre delarna av Poros stad. Solnedgången är fin från många platser i staden, men ingenstans är den så vacker som sedd från klocktornet. Bakom klocktornet finns ett otal små gränder flankerade av gamla fina hus.

 

Dimitris Family Taverna. Poros.

Solnedgången sedd från Dimitris Family Taverna i Poros stad.

 

I en av gränderna ligger Dimitris Family Taverna. Det är en av de bästa tavernor jag har ätit på. Dimitris är både slaktare och ägare av tavernan. Själva slakteriet (och köket) ligger mittemot tavernan. Menyn är diger, maten fantastiskt god och priserna under genomsnitt. Här får man sannerligen valuta för pengarna. Utsikt och solnedgång får man på köpet.

 

Askeli beach. Poros.

Poros populäraste strand är Askeli beach.
STRÄNDER PÅ POROS

Alla stränder ligger på sydkusten och består av sand eller klappersten. Det är ungefär samma avstånd till stränderna väster om Poros stad, som till stränderna öster om staden.

Första stranden i öster är Kanali beach, därefter ligger Askeli beach (se bild ovan), som är Poros längsta, bästa och populäraste strand. Här finns solstolar och parasoll att hyra, och det finns flera tavernor, och rum att hyra.

 

Monastiri beach. Poros.

Monastiri beach ligger under klostret Zoodochos Pigis.

 

Längst bort - under klostret Zoodochos Pigis - ligger Monastiri beach. Även här finns flera tavernor med bra läge precis vid vattnet. Stranden är dock inte lik fin som Askeli.

Första stranden väster om Poros stad är Mikro Neorion, därefter följer Calypso bay och Megalo Neorion. Den sistnämnda tycker jag är den bästa av dessa tre. Längs med stranden finns flera tavernor med bord direkt i sanden. Här sitter man gärna länge och njuter av lunch och folkliv.

 

Love bay beach. Poros.

Love bay beach ligger mycket vackert.

Ännu en bit västerut ligger Love bay, som är en fin liten strand inramad av pinjeträd. Sista stranden heter Russian bay som är en ganska stenig strand, men den ligger fint. Stranden har fått sitt namn av att ryssarna hade en lite örlogsbas här i början av 1800-talet. Rester från en av byggnaderna finns fortfarande kvar.

SEVÄRDHETER PÅ POROS

Det finns inte många sevärdheter förutom Poros stad, som jag tycker är det mest sevärda som finns på ön. Gillar du kloster bör du besöka Zoodochos Pigis, inte minst för de fina omgivningarna. Nästan mitt på ön finns resterna av ett Poseidontempel, men det är så förstört att det inte är något att se.

 

Klostret Zoodochos Pigis på Poros i Grekland.

Klostret Zoodochos Pigis.

 

HOTELL PÅ POROS

Det finns ett stort utbud av hotell och pensionat i Poros stad, och vid några av stränderna. Du kan även bo i Galatas och åka båt över till Poros. Det är det många som gör. Ibland möter rumsuthyrare upp när båtarna lägger till i hamnen, ibland inte. Vi har inte haft några problem att ordna rum på plats, men säkrast är ändå att boka hotell i förväg. Nästa gång vi åker till Poros ska vi bo på Panorama Apartments, som många på Kalimera rekommenderar.

Boka Panorama Apartments här »

Boka andra hotell och studios på Poros här »

 

Poros stad. Båt till Galatas på Peloponnesos.

Del av hamnpromenaden Poros stad.

 

Härifrån går båtarna till GalatasPeloponnesos. Klocktornet överst i bild är bra att ha som riktmärke så man inte går vilse bland gränderna.


LÄS MER OM POROS

Om Poros Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera