Kalimera Grekland Telendos.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Telendos i Grekland

Telendos in English.

Mitt emot badorterna Myrties och Massouri på Kalymnos vilar den mystiska klippön Telendos. Från håll ser ön ut som kvarglömd rekvisita från filmen Närkontakt av tredje graden. Ni som har sett filmen vet vad jag menar.

 

Telendos i Grekland.

Telendos. Större än så är inte denna underbara ö.

 

Vänstra bergssidan av ön kallas "Prinsessan på berget". Enligt en sägen förvandlades en prinsessa till sten när hon försökte ta sitt liv då hon trodde att hennes älskade prins hade drunknat. När hon kastade sig utför klippan räddades hon av en fe som förvandlade henne till en klippa. Än idag kan man se hennes ansikte i berget. Prinsessan syns bäst från håll, och helst på förmiddagen då ljuset är bättre.

Att det är en liten ö har du redan förstått. Ett 90-tal personer är skrivna på Telendos (så många bor där inte), ytan är bara några km2 och högsta berget meter 459 mäter över havet. Ön besöks framförallt av dagsturister från Kalymnos.

 

Ritas Taverna. Telendos.

Den bilfria hamnpromenaden på Telendos. Ritas Taverna till höger.

 

Och bor man på Kalymnos, vars trafik minst sagt är livlig, är det en befrielse att komma över till Telendos. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är, på Telendos är det alltid tyst. Kvällarna är otroligt rofyllda; magiska, stillsamma stunder på tavernor är det nöjesliv som erbjuds.

Vill du läsa om Telendos & Kalymnos på ett mer läs- och användarvänligt sätt köper du vår populära E-guide. E-guiden innehåller 18 A4-sidor, 60 härliga färgbilder, en enkel karta och Kalimeras favoriter. E-guiden kan bli din för endast 59 kr! Beställ här »
RESA TILL TELENDOS

Charter med Ving. För den som reser på egen hand är det smidigast att flyga till Kos eller Samos, och vidare med båt till Kalymnos. Från Kalymnos hamn i Pothia tar man en taxi till Myrties, och därifrån káika (liten båt) till Telendos. Båtarna går varje halvtimme mellan åtta på morgonen och midnatt. Resan över tar cirka fem minuter och kostar cirka 2 €.

Man kan i teorin simma över, men båt är ändå att föredra. I sundet mellan Kalymnos och Telendos sägs det finnas en sjunken stad. Men den har jag aldrig sett några spår efter.

 

Båt mellan Kalymnos och Telendos.

Hamnen på Telendos och båtarna som går till Myrties på Kalymnos.

 

RESA RUNT PÅ TELENDOS

På Telendos är det knappast tal om att resa runt då det varken finns vägar, bilar, mopeder eller andra motorfordon. Enda sättet att ta sig runt är till fots, men vad gör väl det när avstånden är så korta. I princip så finns det bara två håll att gå, till vänster eller till höger.

Ska jag vara noga, och det ska jag, så finns det en liten moped på ön som används för att samla in sopor. Soporna åker sedan med båt över till Kalymnos.

BYAR PÅ TELENDOS

Det finns bara en by och den är också liten. Det du ser när du kommer med båten är själva byn, större än så är det inte. Här finns ganska många tavernor och ett par kaféer. Vidare finns det två minimarkets och en vacker ljusblå kyrka. Några gator finns inte, här är det stigar och några få gränder som gäller. Kort sagt, du får snabbt en totalbild av byn. Mysigt är det, och rofyllt, njutbart och tyst. Faktum är att Telendos, tillsammans med Marathi och Hydra, är de tystaste öar jag någonsin besökt.

 

Byn på Telendos mittemot Kalymnos.

Den enda byn på Telendos.

 

Det finns som sagt ett flertal tavernor och skillnaden dem mellan är marginell. Om du bor på Telendos kan du prova en ny taverna varje kväll, efter en vecka har du ätit på alla, och kan då välja en favorit. Själv gillar jag fisktavernan To Kapsuli. Här sitter man och äter precis vid vattenbrynet och har man lust kan man doppa fötterna i vattnet och tugga på grillspettet samtidigt. Så nära är det. To Kapsuli ligger till höger i byn om du står med näsan mot Telendos. Ännu en bit till höger ligger fler tavernor, bland annat On The Rocks, som även hyr ut rum.

 

Bystranden och On The Rocks på Telendos.

Bystranden och On The Rocks.
En annan favorit är Barba Stathis som ligger vid vattnet längst till vänster i byn. De har även bord i gränden som leder till Hohlakas beach, maten är densamma på båda ställena, men den del som ligger vid vattnet är trivsammast. Barba Stathis serverar framförallt fisk, och då pratar vi om färsk fisk.

 

Restaurant Rita på den bilfria hamnpromenaden. Telendos.

Restaurant Rita på den bilfria hamnpromenaden.

 

Den i mitt tyckte trivsammaste tavernan är Restaurant Rita som ligger vid piren där båtarna lägger till. Restaurant Rita är en samlingspunkt för många, lite som ett vuxendagis. Här kan man bli sittandes länge och titta på folk, spela ett parti tavli (backgammon), eller varför inte läsa en bok. Yannis som serverar är en av de trevligaste greker jag har träffat. OBS! Yannis gick tyvärr bort den 4 januari 2021.

STRÄNDER PÅ TELENDOS

Det är lika bra att jag nämner det på en gång: stränderna på Telendos är långt ifrån några paradisstränder, men vattnet är klart och rent, framförallt vid Hohlaka beach. De flesta stränderna består av småsten uppblandat med lite sand, men det finns även stränder med sand, som stranden till höger om byn, mot On The Rocks till. Fortsätter man efter On The Rocks så kommer man så småningom fram till två små stränder. Den sista av dem heter Paradise beach och är öns officiella nudiststrand. Stranden är pytteliten och här det är trångt under högsäsong.

 

Hohlakas beach. Telendos.

Hohlakas beach tidigt på morgonen.

 

Personligen tycker jag bäst om den tvådelade stranden Hohlakas (Cholakas) beach. Den når man om man går till vänster i hamnen, genom byn, förbi kyrkan, och upp för backen. Vattnet är ljuvligt, det är utmärkta snorkelmöjligheter och omgivningarna är hur fina som helst.

 

Här kan du se Telendos 6 bästa stränder »

 

SEVÄRDHETER PÅ TELENDOS

Telendos är befriat från "det-där-måste-man-bara-se-saker". Det finns inga tempel, inga kloster, inga utgrävningar och inte något museum. Det som finns är några gamla kyrkoruiner och gravar, och en söt åsna som heter Odysseus. Du hittar Odysseus på en liten äng till vänster (näsan om land) om byn. Han gillar grönsaker (helst morötter) och frukt. Om han märker att du är på väg mot honom för att ge honom godsaker skriker han av glädje. Han är jättesöt. OBS! Odysseus har flyttat till Kos. Läs om det här.

Den vackra vyn över Kalymnos får väl också anses vara en sevärdhet.

 

Agios Georgios church på Telendos.

Agios Georgios church på Telendos.

 

Om du är förtjust i grekiska kyrkor kan jag rekommendera dig att gå till Agios Georgios church som ligger nära Hohlakas beach. Det lilla kapellet torde vara Telendos mest besökta och den ligger mycket vackert.
VANDRA PÅ TELENDOS

Telendos är precis som Kalymnos attraktivt bland klättrare. Tack vare dem finns det upptrampade stigar som leder till olika klättringspunkter. En stig går till höger, och fortsätter till andra sidan berget. En annan stig börjar ovanför Hohlaka beach. Stigen följer till en början ett staket, och går bland annat upp till "prinsessan". Jag har själv inte gått den stigen, men en dansk jag träffade senast jag var på Telendos berättade om en magisk vandring. Han brukade gå upp dit tre fyra gånger i veckan för att njuta av utsikt och tystnad. Han sa att det är otroligt meditativt att sitta däruppe. Inte ens ljudet från havet nådde dit.

 

Vandra och klättra på Telendos.

På vandring till "prinsessan" på Telendos.

 

HOTELL PÅ TELENDOS

Det finns fler boendealternativ än vad man tror. De flesta av tavernorna hyr ut enkla rum, och det finns flera pensionat, samt hotell med pool. Trots att utbudet är stort för att vara en så liten ö är det inte alltid lätt att hitta rum utan att boka i förväg. När vi senast var här var nästan allt uppbokat. Det var strax före klättrarfestivalen på Kalymnos så det var kanske inte så konstigt.

Vi brukar bo på Studio Evagelia som är ett enkelt pensionat med fantastisk utsikt över Kalymonos. Vill du bo lite flottare så väljer du Hotel Porto Potha som till och med har pool.

Boka Studio Evagelia »

Boka Hotel Porto Potha »

 

Telendos 6 bästa stränder »


LÄS MER OM TELENDOS

Om Telendos Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge Forum E-guide
HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera