Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Phoenix & Lykos i Loutro på södra Kreta
Phoenix och Lykos är två pyttesmå kustbyar strax väster om Loutro på södra Kreta. Om du söker det totala lugnet är det här du ska slå ner dina bopålar.

 

 Köra bil till Lykos nära Loutro på Kreta.

Den galet otäcka vägen till Lykos.

 

För att komma till dessa byar kan du vandra från Loutro via den kända vandringsleden E4, åka taxibåt från Loutro, eller köra bil från Chora Sfakion. Om du kör bil kommer du bara till Lykos, där du får fortsätta till fots om du ska till Phoenix. Vi har kört till Lykos och det är inget jag rekommenderar för vägen är i förskräckligt dåligt skick.

 

Phoenix och Livaniana i Loutro på södra Kreta.

Phoenix. Livaniana syns uppe i bergen.

 

Om du går från Loutro börjar vandringen till Phoenix vid kyrkan och går brant uppåt tills du når plan mark. Här finns ruinerna av ett turkiskt fort och rester från en gammal stad (Old Phoenix) från bysantinsk tid. Efter en kort stund ser du Phoenix framför dig. Sedan är det bara att fortsätta ner till den lilla "byn".

 

Taverna Old Phoenix till vänster och den lilla stranden i Finix nära Loutro på södra Kreta.

Taverna Old Phoenix till vänster och den lilla stranden i Phoenix.
I Phoenix (eller Finix) finns ett par pensionat, en taverna och en liten klapperstenstrand. Tavernan heter Old Phoenix och rekommenderas varmt. Ovanför tavernan ligger ett pensionat med samma namn. Phoenix är extremt rofyllt och söker du det ultimata lugnet kan du knappast hitta ett bättre ställe.

Från Phoenix kan man fortsätta till Lykos som är nästa lilla kustsamhälle. Stigen är lätt att följa och underhålls av tusentals getter. Efter cirka 30 minuter är man framme i Lykos (eller Likkos). Även här finns rum att hyra och en taverna att smörja kråset på. Tyvärr är stranden allt annat än bra. Men bortsett från stranden är även Lykos perfekt för dig som söker lugn och ro.

 

Lykos nära Loutro på Kreta.

Lykos.

 

Ovanför Lykos och Phoenix ligger en liten by uppe i bergen (se bild överst till höger). Den sömniga byn heter Livaniana och är som by inte mycket att hurra för, men byns enda taverna bjuder på en fantastisk vy över havet, god mat och en meditativ atmosfär.

Från Lykos går en stig längs kusten som leder till Marmara beach, som ligger i slutet av Aradenaravinen. Vi har försökt gå till Marmara från Lykos, men vi fick ge upp för det var alldeles för brant. Är man höjdrädd så är man. Men om du inte är höjdrädd är det säkert en baggis att gå till lilla Marmara beach, där det faktiskt finns en taverna.

 

Lykos och Phoenix nära Loutro på Kreta.

Lykos och Phoenix.

 

På bilden ser du Lykos i förgrunden och ett av husen i Phoenix i bakgrunden. Bakom kullen ligger Loutro, varifrån det går att vandra hit. Du ser även några bilar på bilden, och visst, det går att köra hit, men det är att likna vid en nära-döden-upplevelse.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera