Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Rethymnon på Kreta

Crete in English. Rethymnon suomeksi.

Rethymnon län är det minsta länet på Kreta och har en yta på 1 496 km2. Kretas största län Heraklion har en yta på 2 641 km2. Det bor cirka 55 000 personer i hela länet, och cirka 32 500 i Rethymnon stad. Att länet är litet är en stor fördel eftersom avstånden är så korta.

 

Venetianska hamnen i Rethymnon på Kreta.

Venetianska hamnen i Rethymnon. Här finns en bild från 1984.

 

Om man bor i Rethymnon är det en baggis att spendera en dag på sydkusten. Det är till exempel bara 35 kilometer till den trevliga turistorten Plakias på södra Kreta. (Till Chania är det endast 60 kilometer.) Bortsett från den fina huvudstaden bjuder länet på många intressanta sevärdheter, massor med fina stränder, mysiga små byar och mycket vacker natur.

Rethymnon är en populär charterort, hit kommer turister från hela Europa, mycket tack vare den långa fina sandstranden som har sin början i Rethymnon. Platanias, som stranden heter (den byter namn på flera ställen, men det är samma strand) sträcker sig 20 km öster om Rethymnon. Stranden, som kantas av hotellanläggningar i alla slags former och storlekar, är ofta packad med folk, solstolarna ligger tätt, tätt, tätt.

 

Kyra Maria Restaurant är en av de bästa tavernorna i Rethymnon på Kreta.

Kyria Maria är en av många mysiga restauranger i Rethymnon.

 

Det finns förstås alla slags faciliteter i Rethymnon och vattensportsaktiviteter att tillgå. Många svenska charterarrangörer har hotell längs Platanes, på dagarna ligger man på stränderna eller är på någon utflykt, kvällarna tillbringar man oftast inne i själva Rethymnon där det finns en uppsjö av tavernor och barer, främst längs strandpromenaden Elefterios Venizelos, inne i de små gränderna eller i den venetianska hamnen.
I Rethymnon län finns massor med fina stränder, trevliga byar och intressanta sevärdheter. Bland byarna tycker jag att Anogia, Spili, Argiroupolis och Plakias är de intressantaste.

När det gäller turistorterna gillar jag Bali, Panormos, Agia Galini, Agios Pavlos och Triopetra bäst. Här finns många intressanta grottor, bland annat Sendoni cave, Ida-grottan och Melidhoni. Några av sevärdheterna är Minoan cemetery of Armeni, Moni Arkadi, Plataniravinen och hela Amaridalen.

Mina favoritstränder är palmstranden Preveli, Koraka samt stränderna Skhinaria, Damnoni, Amoudaki, Amoudia och Souda som alla ligger nära Plakias.

 

Den Venetianska hamnen i Rethymnon är mysig och full av bra restauranger.

Venetianska hamnen i Rethymnon.

 

RESA TILL RETHYMNON

De flesta som reser hit åker på charter. Alla stora charterbolag erbjuder resor till Rethymnon stad med omgivning. Utbudet är med andra ord inte alls lika stort som i Chania län. Reser du på egen hand är det lika enkelt som att åka charter.

Det finns tre internationella flygplatser på Kreta: Chania, Heraklion och Sitia. Smidigast är att flyga till Chania, dels för att det är närmare, dels för att det finns flest avgångar dit. Enklast är att köpa en flygstol med något av charterbolagen, alternativt med Aegean eller Norweigan. Chanias flygplats ligger på Akrotirihalvön strax öster om Chania stad.

Hittar du inga flygstolar till Chania kan du flyga till Heraklion. Ett annat alternativ är att flyga till Aten, och vidare med inrikesflyg eller båt. Andra alternativ är att flyga till Santorini, Rhodos eller Karpathos och åka färja till Heraklion.

 

RESA RUNT FRÅN RETHYMNON

Hyrbil är ett måste på Kreta om man ska se sig omkring. Smidigast är att hyra bil på flygplatsen. Om du bokar hemifrån står bilen och väntar på dig när du har landat. Alla stora hyrbilsföretag har kontor på flygplatserna.

Om du vill kan du boka hyrbil hemifrån och hämta den på flygplatsen, eller i någon annan ort på Kreta. Rentalcars är ett seriöst biluthyrningsföretag som samarbetar med alla stora biluthyrare.

Boka hyrbil via Rentalcars här »

Busstidtabell: http://www.e-ktel.com/en/

 

Den långa sandstranden Perivolia i Rethymnon på Kreta.

Stranden i Rethymnon.

 

ATT SE OCH GÖRA I RETHYMNON

I vår E-guide om Rethymnon län guidar jag runt i Rethymnon gamla stadsdelar. E-guiden innehåller 25 A4-sidor, inklusive 96 bilder och mina favoriter. Den del där jag guidar runt i Rethymnon består av 4 A4-sidor och bilder. Om du ska besöka Rethymnon har du mycket glädje av den guiden, och den kostar inte mer än en grekisk sallad.

Beställ E-guiden om Rethymnon län här »


Rethymnon är en stad som i mångt och mycket liknar Chania: en gammal stadsdel med trånga gränder kantade av tavernor, kaféer och butiker, många historiska minnesmärken som minareter och springbrunnar samt en venetiansk hamn. Rethymnon kan dessutom skryta med en lång sandstrand och ett riktigt fort - Fortezza.

 

Fästningen Fortezza får man inte missa när man är i Rethymnon på Kreta.

Fortezza.

 

Om man bara kommer till Rethymnon över dagen hinner man inte se så mycket av staden. Då krävs det att man stannar längre. Har man bara en knapp dag på sig bör man i alla fall besöka Fortezza, äta lunch i den venetianska hamnen, strosa runt lite i gränderna och titta på vackra hus och minnesmärken från förr, besöka stadsparken och kanske, om det finns tid över, ta ett avsvalkande dopp.

 

Venetianska hamnen i Rethymnon på Kreta.

Venetianska hamnen i Rethymnon. Det finns även en Venetiansk hamn i Chania

 

En rundvandring i gamla stans gränder är ett måste, här finns flera intressanta minnesmärken, vackra gamla hus, en mängd tavernor, kaféer och snabbmatställen och självklart affärer av alla de slag.

Exempel på vad jag skriver om i E-guide är: Fortezza, Rimondibrunnen, Sultan Ibrahimmoskén, Moskén Nerantzes, Venetianska hamnen, Loggia och stranden Platanes. Självklart skriver jag om mycket annat också, som tips på bra tavernor och restauranger.

 

En av många fina gränder med mysiga tavernor i Rethymnon.

En av många mysiga gränder i Rethymnon.

 

HOTELL I RETHYMNON

Det finns massor med bra boendealternativ i Rethymnon. Vi bor alltid i de gamla stadsdelarna, det är hur mysigt som helst. Här finns några tips på bra hotell och pensionat.

Afroditi »

Aristea Hotel »

Casa Vitae Hotel »

Palazzino Di Corina »

Palm Beach Hotel Apartments »

Boka andra hotell i Rethymnon här »


LÄS MER OM KRETA

Om Kreta Bilder Resebrev Karta Geografiskt läge

Forum

E-guider

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera