Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Sitia på östra Kreta

Sitia (9 350 inv) ligger cirka 35 kilometer öster om Mochlos och cirka 72 kilometer öster om Agios Nikolaos. Första anblicken av Sitia ger ett ganska dystert intryck. Från vägen syns en massa fabriker och man undrar var man har hamnat.

Men när man väl kommer in i staden förändras känslan och man märker att Sitia är en riktigt fin stad med smala gator kantade av nya och gamla hus, och en attraktiv hamnpromenad med tavernor och kaféer.

 

Sitia. Kreta.

Hamnpromenaden i Sitia.

 

Som så många andra städer på Kreta har Sitia en lång historia. Den börjar som så ofta under minoisk tid. Storhetstiden var dock under 1500-talet när venetianarna styrde över Grekland. Staden har förstörts tre gånger: 1508 av en jordbävning, 1538 av pirater och 1651 av turkarna. Efter ödeläggelsen 1651 var Sitia obebodd ända fram till 1870 då staden började byggas upp på nytt. Det enda som återstår från venetiansk tid är resterna från ett fort som ligger ovanför staden. Idag används fortet som friluftsteater.

 

Restauranger i Sitia på Kreta.

Sitia.

Till skillnad mot Agios Nikolas besöks Sitia inte av särskilt många utländska turister. Många passerar dock förbi eftersom vägen till den omtalade palmstranden Vai går igenom Sitia.
Utanför staden ligger en av Kretas tre flygplatser, de andra är Heraklion och Chania. Till skillnad mot Heraklion och Chania kunde man bara flyga inrikes från Sitia, och bara till Aten. Flygplatsen öppnades så sent som 1984. Alltsedan dess talades om att uppgradera flygplatsen för att kunna ta emot internationellt flyg.

 

Shoppa i Sitia. Kreta.

En av shoppinggatorna i Sitia.

 

Från och med sommaren 2017 är flygplatsen i Sitia öppen även för internationellt flyg. Apollo är ett av de första charterbolagen som flyger hit. Jag undrar om det kommer fler turister till Sitia nu. Det skulle definitivt gagna hela regionen. Det är lite väl långt till Heraklion (2.30 tim med bil) som tidigare var närmsta internationella flygplats.

Sitia har en ganska stor hamn varifrån det finns båtförbindelse med Heraklion och öarna Anafi, Kassos, Karpathos, Milos, Pireus, Rhodos och Santorini.

 

Sitia beach. Kreta.

Stranden i Sitia.

 

Stranden i Sitia är inget att skryta om, i alla fall inte om man jämför med många andra stränder på Kreta. Nu gör inte det så mycket eftersom det är nära till palmstranden Vai. I slutet av Sitiabukten finns en muromgärdad by strax till vänster. Byn är konstgjord och heter Dionysos Village och är ingen by utan ett gigantiskt hotell. När vi var här senast hade hotellet gått i konkurs och låg helt öde. Det såg spöklikt ut.

Sitia ligger 35 kilometer öster om Mochlos och 72 kilometer öster om Agios Nikolaos. Till den berömda palmstranden Vai är det cirka 20 kilometer.

HOTELL I SITIA

Jag har aldrig bott i Sitia, men om jag skulle göra det hade jag valt att bo på Elysee Hotel, som ser mycket trevligt ut, och ligger väldigt bra till.

Elysee Hotel »

Boka andra hotell i Sitia här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2023 Janne Eklund/Kalimera