Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Palmstranden Vai på östra Kreta
Palmstranden Vai är en av Greklands mest omtalade stränder, och det med all rätt. Ingen annanstans i Europa växer det så många palmer som här. Palmerna växer dels längs stranden, dels längs ett stort område inåt land. Det är lika häftigt som det låter. Stranden "upptäcktes" av hippies på 1970-talet som hade tröttnat på exploateringen av det forna hippieparadiset Matala.

 

Palmerna i Vai. Kreta.

Palmerna i Vai är sannerligen imponerande.

 

På 1980-talet blev Vai populärt bland backpackers. Stranden var då full av vildcampare och stranden såg mer och mer ut som en soptipp. Myndigheterna tröttnade och beslöt sig för att skydda den unika stranden: camping förbjöds, stranden inhägnades och den fick bara besökas under dagtid.

Idag är Vai en av Kretas mest besökta stränder. Busslast efter busslast väller in varje dag, och självklart även sådana som vi som kommer med hyrd bil. Det kostar inget att besöka stranden, men man måste betala cirka 3 € för att parkera bilen. Det finns en taverna och en snack-bar. Närmsta boende finns i Paleokastro och Kato Zakros söder om Vai.

 

Palmstranden Vai på östra Kreta.

Vai beach på östra Kreta.


Är då Vai värt att köra till? Ja, det tycker jag, åtminstone om man ändå är i krokarna. Men var beredd på att här är mycket folk och att solstolarna står tätt. Jag tycker dock att palmstranden Preveli, som ligger i Rethymnon län, är mycket häftigare än Vai beach.

Tycker du att Vai är lite väl klaustrofobiskt kan du köra till Itanos som ligger några kilometer norr om Vai.

 

Vai beach. Kreta.

Palmstranden Vai på östra Kreta.

 

Vai ligger 24 km nordost om Sitia, 9 km nordost om det kända klostret Moni Toplou, och nära den mindre kända palmstranden Itanos.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2021 Janne Eklund/Kalimera