Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Palmstranden Vai på östra Kreta

Palmstranden Vai är en av Greklands mest omtalade stränder, och det med all rätt. Ingen annanstans i Europa växer det så många palmer som här. Palmerna växer dels längs stranden, dels längs ett stort område inåt land. Det är lika häftigt som det låter. Stranden "upptäcktes" av hippies på 1970-talet som hade tröttnat på exploateringen av det forna hippieparadiset Matala.

 

Palmstranden Vai på östra Kreta i Grekland. Bounty beach.

Palmstranden Vai på östra Kreta.

 

På 1980-talet blev Vai populärt bland backpackers. Stranden var då full av vildcampare och stranden såg mer och mer ut som en soptipp. Myndigheterna tröttnade och beslöt sig för att skydda den unika stranden: camping förbjöds, stranden inhägnades och den fick bara besökas under dagtid. Stranden blev väldigt populär när godiset Bounty spelade in en reklamfilm på Vai beach. Därför kallas stranden ibland för Bounty beach.

 

Palmstranden Vai på östra Kreta.

Vai beach på östra Kreta.

 

Idag är Vai en av Kretas mest besökta stränder. Busslast efter busslast väller in varje dag, och självklart även sådana som vi som kommer med hyrd bil. Det kostar inget att besöka stranden, men man måste betala cirka 3-5 € för att parkera bilen. Det finns en taverna och en snack-bar. Närmsta boende finns i Paleokastro och Kato Zakros söder om Vai.

 

Palmerna i Vai på Kreta.

Palmerna i Vai är sannerligen imponerande.
Palmerna på palmstranden Vai på Kreta är mycket imponerande.

Några av de mycket imponerande palmerna i Vai.

 

På palmstranden Vai på Kreta finns parkering, tavernor och solstolar.

Det finns solstolar att hyra, men det går lika bra med skuggan under palmerna.

 

Den del av Vai beach som inte är exploaterad.

Bortre delen av Vai beach.

 

Är då Vai värt att köra till? Ja, det tycker jag, åtminstone om man ändå är i krokarna. Men var beredd på att här är mycket folk och att solstolarna står tätt. Jag tycker dock att palmstranden Preveli, som ligger i Rethymnon län, är mycket häftigare än Vai beach.

Vai ligger 24 km nordost om Sitia, 9 km nordost om det kända klostret Moni Toplou, och nära den mindre kända palmstranden Itanos. Tycker du att Vai är lite väl klaustrofobiskt kan du köra till Itanos som ligger några kilometer norr om Vai.


VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU ÄR I VAI

 

Palmstranden Itanos som ligger nära Vai beach på Kreta.

Missa inte den mindre kända palmstranden Itanos, som du kan läsa om här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera