Kalimera Grekland Kreta.

Preveli beach nära Plakias på Kreta
Preveli beach, eller Palm beach, är en av de mest fotograferade stränderna på hela Kreta, och bilder härifrån används ofta för att marknadsföra Kreta. Med all rätt, för stranden och den intilliggande palmskogen, bildar en oerhört vacker tavla när man står och tittar ner över stranden, floden och de ståtliga palmerna.

 

Stigen till Preveli beach.

Stigen som går ner till palmstranden.

 

Stranden nås via en stig som börjar vid en stor parkeringsplats inte långt från klostret. Det kostar 2 € att parkera bilen. Parkeringsplatsen har öppet mellan 10.00-18.00 varje dag. Kommer du andra tider kostar det inget. (Pengarna går till att restaurera klostret). Från parkeringsplatsen tar det mellan 10-20 minuter att gå ner till stranden. Om du bor i Plakias kan du åka badbåt hit i stället.

Stranden är ganska fin, men det är inte själva stranden som gör stranden, om du förstår vad jag menar. Om inte floden Megalo Potamos hade sitt utlopp vid stranden, och om det inte hade vuxit palmer längs floden, så hade nog inte många åkt hit. Det finns bättre stränder i närheten. Under sommaren brukar här vara klaustrofobiskt mycket folk. Har du möjligt att komma hit tidigt på förmiddagen är det att föredra. I början av stranden finns en snack-bar som säljer dryck och enklare rätter.

 

Preveli beach. Palmer. Kreta.

Preveli beach med den pampiga klippan.
Palmerna - som är av samma typ som palmerna vid Vai beach på östra Kreta - ger stranden ett nästan karibiskt intryck. Men under några år var det tyvärr inte så, för den 22 augusti 2010 brann palmskogen ner. Branden började på fyra olika ställen och därför tror man att det var en pyroman som tände på. Jag har sett bilder på den nedbrända skogen och det var ingen vacker syn. Många trodde att branden var slutet för Preveli beach. Som väl är brukar naturen läka sig själv ganska bra, och så gjorde moder natur här.

 

Den lilla floden i Preveli kantas av palmer och mynnar ut på stranden.

Den lilla floden kantas av palmer och mynnar ut på stranden.

 

Idag står palmerna och vajar i solen som om ingenting har hänt. Man ser bara spår av branden, om man inte kände till den skulle man inte märka något. Det går en snitslad stig en bit upp efter floden som är trevlig att följa. Kanske du vill ta ett dopp i det kalla vattnet?

 

Preveli beach på södra Kreta.

Palmstranden Preveli på södra Kreta.

 

Preveli ligger cirka 32 km söder om Rethymnon, och cirka 10 km öster om Plakias.

 

Kreta på Kalimera » | E-guider om Kreta »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera