Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Plakias på södra Kreta
Plakias ligger mycket fint i en vacker bukt omgiven av lummig grönska och trolska berg. Stranden går längs hela bukten och är nästan 1 ½ kilometer lång. Själva byn är ganska liten och är koncentrerad till västra delen av stranden.

Turismen har utvecklats långsamt och det är först på senare år som den riktigt har kommit igång. Den lågmälda turismen är en av anledningarna till att Plakias har ökat i popularitet under senare år.

 

Plakias ligger cirka 35 kilometer söder om Rethymnon på Kreta.

Plakias ligger cirka 35 kilometer söder om Rethymnon.

 

En annan anledning är läget, det är till exempel bara 35 kilometer till storstaden Rethymnon, och i närområdet finns många fina stränder och byar att upptäcka, och gillar du att vandra har du många vandringsleder att välja på.

Kort sagt så är Plakias en mycket trivsam turistort för dig som vill ligga still och ta det lugnt, och för dig som vill se dig omkring. Plakias är en perfekt bas och självklart finns alla tänkbara faciliteter.

 

Den extremt långa stranden som ligger närmast själva Plakias på södra Kreta.

Den del av den extremt långa stranden som ligger närmast själva Plakias.

 

Stranden är som sagt extremt lång och det råder aldrig någon trängsel. Längs stranden går en gångväg som kantas av skuggande tamarisker. Här är det många som sitter och gottar sig åt solnedgången innan de går ut och äter middag. Längs bilvägen som går ovanför stranden ligger hotell, pensionat, tavernor, kaféer, barer, resebyråer, butiker och supermarkets på en enda lång rad.


Vid bortre delen av stranden, innan småbåtshamnen, ligger det man skulle kunna kalla Plakias centrum. Här ligger tavernor, barer och kaféer strategiskt placerade längs med vattnet. Gillar du bakverk får du ditt lystmäte hos Cookies House som ligger i en korsning nära vattnet. På en sidogata ligger ekoaffären Biofarma där du kan handla ekologiska produkter. Köp gärna hem deras goda olivolja, och deras goda vin.

 

"Torget" i Plakias där många tavernor och supermarkets ligger.  Kreta.

"Torget" i Plakias där många tavernor och supermarkets ligger.

 

Utbudet på matställen är stort. Majoriteten av restaurangerna ligger vid "torget", och intill vattnet nära torget. Här finns allt från turistfällor till riktigt bra restauranger. Taverna Sifis sägs vara den enda restaurangen i Plakias som har öppet året om. Den ligger vid det jag kallar torget. Här har vi ätit gott. Intill ligger ett gyrosställe som serverar mycket god gyros.

Till höger om Taverna Sifis ligger Taverna Kri Kri som också har mycket god mat på menyn, bland annat kan du äta vedugnsbakad pizza. Den bästa maten har vi dock ätit på Taverna Medousa som ligger på en gata en bit in från havet, nära Alianthos Garden Hotel.

 

Plakias sett från byn Mirthios på södra Kreta.

Plakias sett från den fina byn Mirthios.


Som jag skrev ovan så finns det mycket att se och göra omkring Plakias. Om du inte kan, eller vill hyra bil, kan du följa med på organiserade utflykter. Resebyråerna i Plakias erbjuder en uppsjö av alternativ. Båtturerna till palmstranden Preveli, Agios Pavlos och Triopetra är populära.

De flesta utflykterna är långa och går till andra län, bland annat till Matala, Phaestos, Gortys i Heraklion län, samt Chania, Kournas lake, Balos och Samariaravinen i Chania län. Två dagar i veckan kan du åka en tur till den sagolika ön Santorini.

 

Solnedgången från stranden i Plakias på Kreta är mycket vacker.

Solnedgången i Plakias är mycket vacker.

 

Det finns en del att göra för den som så vill, inte sant. Dessutom är det nära till många andra fina stränder, bland annat stränderna Shinaria, Amoudi, Amoudaki och Damnoni, samt till vår favoritstrand Souda. Du får inte heller missa Kotsifouravinen med de pussande bergen.

HOTELL I PLAKIAS

Utbudet på hotell och pensionat är stort. I och med att Plakias växer i popularitet bör du boka hotell i förväg. Vår favorit är Hotel Livikon som ligger en minut från stranden och bjuder på vackra vyer åt alla håll. Vill du bo med pool passar Plakias Resorts perfekt.

Hotel Livikon »

Plakias Resorts »

Boka andra hotell i Plakias här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera