Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Shinaria, Amoudi, Amoudaki & Damnoni in Crete
Sydost om Plakias på södra Kreta finns ett flertal fina stränder, bland annat stränderna Shinaria, Amoudi, Amoudaki och Damnoni.

Shinaria beach (eller Skinaria) nås via den lilla byn Lefkogia som ligger några kilometer nordost om Shinaria. Några hundra meter innan stranden ligger en märklig klippformation på vänster sida. Det ser ut som om någon har borrat ett stort hål genom klippan.

 

Shinaria beach. Plakias. Kreta.

Shinaria beach.

 

Shinaria beach tycker jag är en av de bästa stränderna på den här delen av Kreta. Anledningarna är flera: dels är stranden fin, dels ligger den väldigt vackert i en bukt kantad av klippor som man kan dyka från, dels finns det en taverna med utsikt som serverar god mat. Halva stranden är för nudister, något som är vanligt vid stränderna kring Plakias. Tavernan heter Lybian star och ligger vid parkeringsplatsen ovanför stranden.

För att komma till Amoudi beach härifrån får man köra tillbaka till Lefkogia och nästan omedelbart svänga ner till havet igen. Amoudi beach är en ganska hygglig strand. Undervattensklippor gör att det är svårt att komma i vattnet på sina ställen. Taverna finns.

 

Amoudi beach. Plakias. Kreta.

Amoudi beach.
Från Amoudi kan man gå eller köra till Amoudaki beach som ligger på andra sidan kullen. Stranden nås även från Damnoni beach som ligger mittemellan Lefkogia och Plakias.

 

Damnoni beach. Plakias. Kreta.

Damnoni beach.

 

Damnoni är en liten turistort på väg att bli stor. Här finns en lång fin strand, flera hotell och tavernor. Alla faciliteter finns i början av stranden och det är även här som det är mest folk. Om man kör till bortre delen av stranden (man kan förstås gå också) så finns det gott om utrymme, och ibland också en och annan nudist.

 

Nudiststranden Amoudaki beach. Plakias. Kreta.

Nudiststranden Amoudaki beach.

 

Om man fortsätter till strandens slut, och rundar udden, kommer man till Amoudaki beach, som jag nämnde ovan. Om det på Damnoni beach ibland syns en och annan nudist så råder den totala motsatta på Amoudaki beach. Här kan man ibland se en och annan med kläder på, i övrigt är det nakenbad som gäller. Gillar du att sola och bada naken är det alltså här du ska kasta kläderna.

Om du bor i Plakias (som ligger söder om Rethymnon) tycker jag att du ska besöka några av stränder ovan. Missa inte heller Souda beach som ligger väster om Plakias.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »

HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera