Kalimera Grekland Kreta.

Den antika staden Gortyn på Kreta

Strax väster om Agii Deka, söder om Zaros, ligger den antika staden Gortys, eller Gortyn som den också kallas. Staden var från början en minoisk stad, men är idag mest känd för att ha varit romarnas huvudstad på Kreta. Staden förstördes på 800-talet e.Kr.

Innan jag kom till Gortys hade jag läst på, och såg verkligen fram emot att se Gortys i verkligheten. Men jag blev besviken, det fanns inte mycket att se tycker jag, och det var inte värt inträdet på 4 €.

Katedralen Agios Titos i Gortyn. Kreta.

Katedralen Agios Titos i Gortyn.

 

Det jag gillade var resterna av katedralen Agios Titos från 600-talet e.Kr, resterna av teatern Odeon, där man år 1884 upptäckte Gortys lagkodex, som är den äldsta och bäst bevarade lagsamlingen (texterna finns kvar) från den grekiska antiken, samt den fina samlingen av antika statyer som finns bredvid det lilla kaféet. Statyerna kostar inget att se.


Några av statyerna i Gortyn. Kreta.

Några av statyerna i Gortyn.

Området är ganska stort och många av de antika byggnadsruinerna ligger utspridda utanför det inhägnade utgrävningsområdet (som är litet), och kostar inget att besöka. Bland annat finns det ett olivträd som sägs vara runt 1 800 år gammalt. Åldern har man kommit fram till av att det sitter en antik pelare fastvuxen i trädet. Tänk vad mycket trädet har varit med om, och tänk om det kunde tala. Olivträdet växer nära vägen, på motsatta sidan om parkeringsplatsen.

 

Teatern Odeon, där man år 1884 upptäckte Gortys lagkodex på Kreta.

Teatern Odeon, där man år 1884 upptäckte Gortys lagkodex.

 

Kreta på Kalimera » | E-guider om Kreta »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera