Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Zaros söder om Heraklion på Kreta

Zaros (2 100 inv) är min favoritby i Heraklion län, och inte bara det, det är även en av mina favoriter på hela Kreta. Inte för att byn är speciellt vacker, det finns finare byar på Kreta, utan för att Zaros är en perfekt bas för att utforska andra delar av Kreta.

 

Tavernor i Zaros på Kreta.

Huvudgatan i Zaros.

 

Det finns förstås även andra anledningar, som att maten på tavernorna är väldigt god, att människorna är extremt vänliga, att det finns många bra övernattningsmöjligheter och att det finns mycket att se och göra i närområdet. Gillar du att vandra får du inte missa Rouvas Gorge som ligger i Zaros.

Jag skrev att själva byn inte är speciellt vacker, men det ska du inte ta bokstavligt. Zaros är en levande grekisk by med allt vad det innebär, och det kan också vara vackert, fast på ett annat sätt. Här pågår det grekiska vardagslivet dygnet runt, precis som det alltid har gjort, och det är just detta som är Zaros storhet.

 

Zaros. Vatten. Kreta.

Vy över Zaros.
Byn är uppdelad i två delar som skiljs åt av en osynlig linje; den undre delen är mer lantlig och saknar faciliteter, i den övre delen är det mer liv och rörelse, och det är här som alla affärer, kaféer, ouzerior och tavernor finns. Det mesta kretsar sig kring huvudgatan som går tvärs igenom byn. I början av gatan finns en trevlig ouzeria som lockar både bybor och turister. Mittemot ligger en oerhört fin vattentapp där du kan fylla på vatten om du är på genomresa. Bor du i Zaros fyller du på vatten ur kranen.

Längre fram på gatan ligger Taverna Vegera. Det är en liten restaurang med stort kulinariskt hjärta. Här har jag ätit några av de godaste måltiderna i Grekland. Jag skulle kunna tänka mig att åka hit bara för att äta på Vegera. Tro det eller ej, men det finns faktiskt en restaurang som är ännu bättre än Vegera, och det är Eleonas, som jag tycker är en av Kretas bästa restauranger.

 

Votamos lake i Zaros på Kreta där man kan äta forell.

Votamos lake i Zaros där man kan äta forell.

 

Några kilometer norr om Zaros finns en lummig park och insjö som heter Votamos, här finns möjlighet att äta trout (forell), eller kanske bara ta en kopp kaffe och njuta av de vackra omgivningarna.

HOTELL I ZAROS

Det finns två hotell i Zaros som sticker ut från mängden, och det är Eleonas och Keramos. Båda är värda hela resan till Zaros.

Boka Keramos här »

Boka Eleonas här »

Boka andra hotell i Zaros här »

 

Eleonas Hotel & Restaurant i Zaros. Kreta.

Eleonas Hotel & Restaurant i Zaros.

 

Cirka 17 kilometer öster om Zaros ligger byn Agia Varvara. Agia Varvara är beläget ungefär mitt på Kreta, och kallas allmänt för Kretas navel. Sjutton kilometer är inte långt, så du förstår att Zaros också ligger nära Kretas mitt, och därmed är en utmärkt bas. Till Heraklion är det 47 kilometer.

Gillar du att vandra får du inte missa Rouvasravinen som ligger nära Zaros. Om du är intresserad av fåglar hittar du en intressant fågellokal i Faneromenis lake som ligger söder om Zaros. Närmsta stränder hittar du i Kalamaki och Matala.

 

Läs om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera