Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Plataniaravinen i Amaridalen på Kreta
Strax före Fourfouras, som är Amaridalens största by, ligger den lilla charmiga byn Platania. Ovanför byn ligger en av Kretas mest okända raviner, den finns inte ens med på alla kartor. Ravinen heter även den Platania (Platania gorge) och är mellan 2,6 och 4,4 kilometer lång, beroende på vilken rutt man tar.

 

Vandringen i Plataniaravinen på Kreta.

Början av vandringen i Plataniaravinen.

 

Plataniaravinen bjuder på galet vackra vyer över delar av Amaridalen. Den bjuder också på otäcka stup, läskiga staketkantade stigar och ett rikt fågelliv. Vid ravinens början sitter skyltar som varnar om att det är en "dangerous path". Man ska vara mycket van vandrare för att gå här, och man får absolut inte vara höjdrädd. Vilket jag är.

 

Utsikt över Amaridalen från Platania gorge på Kreta.

Utsikt över Amaridalen från Platania gorge.

 

Den första delen av ravinen går brant uppför och är ganska enkel, enligt informationsskyltarna ska till och med barn kunna vandra den första delen. Det håller inte jag med om. Vi gick ungefär halvvägs innan vi gav upp. Längre än så vågade vi inte gå.


Platania gorge. Kreta.

Plataniaravinen.

 

Att vi överhuvudtaget gick i ravinen berodde på att vi hade hört att det skulle finnas lammgam här. Eftersom vi är fågelskådare och lammgam är en ytterst sällsynt fågel (typ 500 par i Europa) hade vi i stort sett inget annat val än att leta efter den.

Efter ett stort antal obsar av gåsgam, och cirka 45 minuters väntan, dök det så äntligen upp en lammgam! Vi trodde först inte våra ögon! Det är en av de mäktigaste fågelobservationer vi har varit med om.

 

Se lammgam på Kreta.

Tummen upp för att vi fick se lammgam!

 

Om du är fågelintresserad kan jag varmt rekommendera dig en vandring i Plataniaravinen. Annars inte, såvida du inte är en hard-core-vandrare, då har du ett rejält äventyr framför dig.

Läs om Amaridalen här »

Delar av ravinen är riktigt otäck att gå, trots att det finns räcken, men de känns inte speciellt tillförlitliga. Om du är i trakterna kan jag rekommendera en vandring i Rouvasravinen i stället. Platania Gorge ligger i Rethymnon län och Rouvas Gorge ligger i Heraklion län.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera