Kalimera Grekland Kreta.

Sendoni cave i Zoniana på Kreta

Sendoni (Sfentoni) cave nära byarna Zoniana och Anogia är den vackraste grotta jag har varit i. Grottan är som många andra grottor full av stalagmiter och stalaktiter. Det som gör denna grotta unik är att den lyses upp av spotlights som skiftar färg hela tiden. Det känns som att man går omkring i ett vackert konstverk i stället för en mörk och fuktig grotta.

 

Sendoni cave. Anogia. Kreta.

Sendoni cave.


En annan sak som gör Sendoni cave speciell är att man inte får besöka den utan guide. Guidade turer startar en gång i timmen mellan 09.00-17.00 och tar cirka 25 minuter. Inträde cirka 5 €.

 

Sendoni cave. Anogia. Kreta.

Sendoni cave.


Grottan ligger i Zoniana. Byn fick sina femton minuter av berömmelse i november 2007 när fler än 40 beväpnade poliser anlände till byn i en konvoj med ett tiotal fordon. Zoniana verkade då som centrum för ett laglöst land där man odlade cannabis och höll på med omfattande narkotikahandel. När poliserna anlände möttes de av ett tjugotal beväpnade män som öppnade eld med Kalasjnikovs.

Tre poliser skadades varav en allvarligt, den sistnämnde avled 2015. Jag var i Grekland när detta hände år 2007 och följde dramat på teve. Det slutade med många gripna, och nedbrända cannabisodlingar.

 

Sendoni cave. Anogia. Kreta.

Sendoni cave. Det finns till och med ett grottroll i grottan. Kan du se det?


Sendoni cave och byn Zoniana ligger nära byn Anogia, som jag varmt kan rekommendera.

 

Kreta på Kalimera » | E-guider om Kreta »

HEM

SÖK

FORUM

E-GUIDER

BOKA HOTELL

BOKA BÅTBILJETT

BOKA HYRBIL

© 1997-2020 Janne Eklund/Kalimera