Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Den mytomspunna byn Anogia på Kreta

Den mytomspunna byn Anogia på Kreta ligger cirka 66 kilometer öster om Rethymnon och cirka 48 kilometer väster om Heraklion. Anogia, stavas även Anogeia, är en av mina favoritbyar på Kreta. Andra byar på Kreta som jag tycker mycket om är Mochlos, Kato Zakros, Chora Sfakion, Agios Pavlos och Tzermiado. Det dessa byar har gemensamt är att de är små, och att det grekiska vardagslivet dominerar.

 

Vy över byn Anogia som ligger vid foten av berget Psiloritis på Kreta.

Vy över Anogia och Mount Psiloritis.

 

En sak som är speciellt med Anogia är att byn är en av de ”kallaste” i hela Grekland. Meteo (grekiska SMHI), listar varje dag de fem kallaste och det fem varmaste platserna i Grekland. Anogia ligger alltid bland de fem kallaste, oftast den kallaste byn, tillsammans med byn Metsovo i regionen Epirus. Så när de extrema värmeböljorna härjar i Grekland är det Anogia du ska åka till för att slippa hettan.

 

I Anogia är nästan alla män klädda i svart från topp till tå, de är som hämtade från filmen Men In Black.

Men in black i Anogia.

 

I Anogia är nästan alla män klädda i svart från topp till tå, till och med deras stora bilar är svarta. Självklart har alla mustasch, och bär långa (svarta) stövlar. Man blir rädd bara man tänker på det, inte sant. Jag skojar bara, invånarna i Anogia är precis lika vänliga som alla andra på Kreta. Men svartklädda är de. :-)

 

Anogia på Kreta är ingen vacker by, det är en bångstyrig by där tiden har stått still.

Anogia är ingen vacker by, det är en bångstyrig by där tiden har stått still.
Anogia sägs vara den sista byn på Kreta som blev civiliserad. Sant eller inte låter jag vara osagt. Sant är att Anogiaborna är kända för sin rebelliska anda och sin bestämdhet i att uttrycka sin kretensiska karaktär. Anogia var under andra världskriget bas för delar av rebellrörelsen, och det fick man betala dyrt för.

 

Nazisterna mördade många invånare i Anogia på Kreta under andra världskriget och jämnade sedan byn med marken.

Ett av väldigt många krigsmonument i Anogia.

 

Efter att den tyska generalen Kreipe hade kidnappats utanför Archanes (strax söder om Heraklion) i maj 1944 gömde sig kidnapparna (med generalen) ett tag i Anogia. Som straff tömde nazisterna byn på folk (ett flertal arkebuserades) och jämnade Anogia med marken. Efter kriget återvände byborna och byggde upp byn från grunden igen.

 

Läs om kidnappningen av General Kreipe här »

 

Anogia av idag är lugnt och stillsamt. Byn ligger ofantligt vackert vid foten av Mount Psiloritis, eller Idaberget som vi säger på svenska. Byn är uppdelad i en övre och en undre del. Det mesta kretsar sig kring torget i den undre delen.

 

 Torget i den undre delen av Anogia är något av byns hjärta.

Det mesta i Anogia kretsar sig kring torget i den undre delen av byn.

 

På torget i Anogia på Kreta ligger många bra restauranger, tavernor och kaféer.

Torget i Anogia på kvällen.


På och omkring torget ligger ett flertal tavernor och kaféer, samt affärer som säljer hemvävda textiler. Anogia är känt över hela Kreta för sina hemvävda mattor och broderade textilier. Det sitter svartklädda gummor lite varstans och broderar. Tack vare den berömmelsen kommer det busslaster med turister till Anogia varje dag.

 

Anogia på Kreta är känt för sina hemvävda mattor och textilier.

Anogia är känt för sina hemvävda mattor och textilier.

 

Gillar du textila hantverk kommer du att älska  byn Anogia i Rethymnon på Kreta.

Gillar du textila hantverk kommer du att älska Anogia.

 

När det gäller tavernor så finns det fler än vad man först tror. Nästan alla har grillat lamm som specialitet. Störst utbud finns i den undre delen av byn. På torget finns flera tavernor med stora grillar där lamm snurrar på långa spett.

 

Grillat lamm är Anogias specialiet.

Grillat lamm är Anogias specialiet. Som naturligtvis grillas av "Men in black".


En av restaurangerna i den övre delen av Anogia.

En av restaurangerna i den övre delen av Anogia.

 

På torget i Anogia finns ett litet museum tillägnat den mytomspunne sångaren Nikos Xylouris, som dog i cancer 1980 endast 55 år gammal. Han kallas både "The voice of Crete" och "The archangel of Crete". Ingen av oss icke-greker kan förstå hur stor han var i Grekland under sin levnad, och faktiskt är fortfarande, något som tydligt märks i Anogia, där museet finns, där han står staty och har en teater uppkallad efter sig.

 

Nikos Xylouris museum på torget i Anogia.

Nikos Xylouris museum på torget i Anogia.

 

Läs om Nikos Xylouris här »

 

Man kan tro att invånarna i denna bångstyriga by är kärva. Men det är precis tvärtom, de är oerhört vänliga och mycket gästfria. Även de de äldre männen klädda i svart är jättetrevliga, även om de inte kan så mycket engelska. När vi satt på torget en kväll beställde jag in ett glas raki av mannen med de svarta stövlarna på bilden nedan. När han kom ut hade han med ett glas raki till Camilla också, och han sa: ”the lady should also have a glass of raki, free of charge of course”. :-)

 

I den genuina byn Anogia dricker alla greker och turister lokalproducerad grekisk raki.

The lady should also have a glass of raki, free of charge of course, sa mannen med de svarta stövlarna.

 

Att vakna tidigt på morgonen, sätta på kaffet och gå ut på balkongen och se de omgivande bergen vakna, och höra kaffebryggaren bubbla inifrån köket, den känslan är svårslagen. Anogia är en sådan by, en by gjord för alla som gillar ljudet av bubblande kaffebryggare och stillsamma rofyllda morgnar.

 

Anogia är en by gjord för alla stillsamma rofyllda morgnar och magiskt vackra soluppgångar på Hotel Aristea.

Soluppgång med kaffe på Hotel Aristea i Anogia.


HOTELL I ANOGIA

Anogia är värd mer än bara ett kort besök. Man bör stanna över natten för att kunna känna av stämningen i denna speciella by. Stannar man över natten i Anogia får man även tid över till annat, som att köra upp till Nidaplatånoch den berömda Ida-grottan. Missa inte heller Sendoni cave som ligger i byn Zoniana nära Anogia.

 

Läs om Nidaplatånoch den berömda Ida-grottan här »

 

Genuina Anogia är ingen vacker by, men landskapet är bland det vackraste som finns på hela Kreta.

Stannar du över natten bjuds du på sådana här vackra morgnar.

 

Vårt favorithotell i Anogia är Hotel Aristea. Skulle det vara fullt där kan jag rekommendera Hotel Marina. Ett annat bra alternativ är Melissa Apartments.

Boka Hotel Aristea här »

Boka Hotel Marina här »

Boka Melissa Apartments här »

Boka andra hotell i Anogia här »


 

VAD DU INTE FÅR MISSA NÄR DU BESÖKER ANOGIA

 

Missa inte Sendoni cave i byn Zoniana när du besöker Anogia på Kreta.

Missa inte Sendoni cave i byn Zoniana, som du kan läsa om här »

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

 

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2024 Janne Eklund/Kalimera