Kalimera Grekland Kreta.

ÖVÄRLDEN FASTLANDET INFÖR RESAN UNDER RESAN ÖLUFFA
OM GREKLAND FORUM E-GUIDER BOKA HOTELL SÖK

Anogia på Kreta
Den mytomspunna byn Anogia på Kreta ligger cirka 66 kilometer öster om Rethymnon och cirka 48 kilometer väster om Heraklion.

I Anogia är nästan alla män klädda i svart från topp till tå, till och med deras stora bilar är svarta. Självklart har alla mustasch, och bär långa (svarta) stövlar. Man blir rädd bara man tänker på det, inte sant. Jag skojar bara, invånarna i Anogia är precis lika vänliga som alla andra på Kreta. Men svartklädda är de. :-)

 

Anogia på Kreta är känt för sina hemvävda mattor och textilier.

Anogia är känt för sina hemvävda mattor och textilier.

 

Anogia sägs vara den sista byn på Kreta som blev civiliserad. Sant eller inte låter jag vara osagt. Sant är att Anogiaborna är kända för sin rebelliska anda och sin bestämdhet i att uttrycka sin kretensiska karaktär. Anogia var under andra världskriget bas för delar av rebellrörelsen, och det fick man betala dyrt för.

 

Torget i Anogia på Kreta där bland annat Nikos Xylouris Museum ligger.

Torget i Anogia där bland annat Nikos Xylouris Museum ligger.

 

Efter att den tyska generalen Kreipe hade kidnappats utanför Archanes (strax söder om Heraklion) i maj 1944 gömde sig kidnapparna (med generalen) ett tag i Anogia. Som straff tömde nazisterna byn på folk (ett flertal arkebuserades) och jämnade Anogia med marken. Efter kriget återvände byborna och byggde upp byn från grunden igen.

Läs om kidnappningen av General Kreipe här »

Anogia av idag är lugnt och stillsamt. Byn ligger ofantligt vackert vid foten av Mount Psiloritis, eller Idaberget som vi säger på svenska. Byn är uppdelad i en övre och en undre del. Det mesta kretsar sig kring torget i den undre delen.


På och omkring torget ligger ett flertal tavernor och kaféer, samt affärer som säljer hemvävda textiler. Anogia är känt över hela Kreta för sina hemvävda mattor och broderade textilier. Det sitter svartklädda gummor lite varstans och broderar. Tack vare den berömmelsen kommer det busslaster med turister till Anogia varje dag.

 

Grillat lamm är Anogias specialiet.

Grillat lamm är Anogias specialiet. Grillas av "Men in black".

 

När det gäller tavernor så finns det fler än vad man först tror. Nästan alla har grillat lamm som specialitet. Störst utbud finns i den undre delen av byn. På torget finns flera tavernor med stora grillar där lamm snurrar på långa spett.

På torget finns även ett litet museum tillägnat den mytomspunne sångaren Nikos Xylouris, som dog i cancer 1980 endast 55 år gammal.

Läs om Nikos Xylouris här »

HOTELL I ANOGIA

Anogia är värd mer än bara ett kort besök. Man bör stanna över natten för att kunna känna av stämningen i denna speciella by. Vår favorit är Hotel Aristea.

Boka Hotel Aristea »

Boka andra hotell i Anogia här »

 

Vy över Anogia och Mount Psiloritis på Kreta.

Vy över Anogia och Mount Psiloritis.

 

Stannar man över natten i Anogia får man även tid över till annat, som att köra upp till Nidaplatån, och den berömda Ida-grottan. Missa inte heller Sendoni cave som ligger i byn Zoniana nära Anogia.

 

Läs mer om Kreta på Kalimera »

E-guider om Kreta »


HEM

OM KALIMERA

STÖD KALIMERA

COOKIES

SÖK

E-GUIDER

BOKA HOTELL

ENGLISH

© 1997-2022 Janne Eklund/Kalimera